Consell General

El PS i Govern s'enfronten pel pla de xoc sanitari de la CASS

López denuncia les “retallades sanitàries” i de les pensions que proposa la parapública i titlla d’“indigna” la gestió de l’executiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Batussa dialèctica la que es va viure ahir al Consell General per la reforma sanitària i de les pensions. El conseller general del PS Pere López va denunciar que el pressupost de la CASS preveu “retallades sanitàries” i “mesures destinades a abaixar encara més tant les pensions vigents com les futures”, fet que el Govern va negar en afirmar que les propostes s’hauran d’estudiar. Les mesures es basen en el pla de xoc sanitari que ha elaborat la parapública per evitar la fallida del sistema sanitari i que proposa, per exemple, augmentar l’edat de jubilació, fixar una pensió màxima, incrementar les cotitzacions o reduir el rendiment dels punts que es compren.

El pressupost, a més, recull que cal eliminar “serveis no essencials” de la cartera de serveis coberts per la Seguretat Social, eliminar la cobertura del 33% d’aquelles visites que es realitzin en prestadors no convencionats, apujar entre un 1% i un 2% les cotitzacions a la branca general –fet que repercutirà en un increment d’entre 10 i 20 milions d’euros en ingressos–, revisar les prestacions cobertes de fisioteràpia, de logopèdia i d’odontologia, potenciar les alternatives a l’hospitalització i reduir el nombre i la durada de les baixes laborals. López va acusar el Govern de no complir el mandat de tirar endavant una taula de treball per abordar canvis al sistema i de no aclarir quins són els serveis que no es cobriran. “És l’hora de deixar de mentir deliberadament sobre aquestes qüestions i explicar quins són els serveis que s’eliminaran de la cartera de serveis”, va etzibar.

El ministre de Salut, Carles Álvarez, va apuntar que les mesures de la CASS “permeten conèixer les diferents actuacions que caldria fer per intentar fer sostenible el sistema de pensions”, però va assegurar que es farà de manera consensuada amb tots els grups parlamentaris, tot i admetre el retard a impulsar la taula de treball. “És molt important constituir aquesta taula de treball per discutir aquestes mesures. N’hi ha unes que d’entrada no agraden com totes les que han d’aportar sostenibilitat al sistema, però s’hauran de prendre decisions”, va advertir. Sobre les accions plantejades per la CASS, va manifestar que tot i no ser vinculants, “moltes coincideixen amb la reforma sanitària” i “s’estan treballant”, tot i que “necessiten una anàlisi més profunda”. D’aquesta manera, va dir, “al senyor que vagi al podòleg o fora dels metges convencionats se li continuarà pagant el 33% mentre no es modifiqui la Llei de la CASS”.

Sobre les especialitats que s’incorporaran al sistema públic, va indicar que els psicòlegs i nutricionistes s’inclouran dins la cartera de serveis sense que això signifiqui que estaran coberts. “S’haurà d’analitzar si han d’estar finançats”, va remarcar, tot afegint que “d’aquí que ho estiguin hi ha molts passos a seguir”. Amb tot això, López va qualificar d’“indigna” la manera de fer política de l’executiu, adjectiu que va provocar que el síndic denunciés el to del debat i demanés a López retirar el qualificatiu. El parlamentari s’hi va negar adduint que “enganyar els ciutadans de manera deliberada no és una forma adequada de fer política”. Tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre de Finances, Jordi Cinca, van insistir que la CASS “fa propostes i són seves, altra cosa és que s’apliquin”. El socialdemòcrata va replicar que “aquest any el pressupost se sustenta en el fet de poder dur a terme les mesures”.

CANVIS EN LA COTITZACIÓ DELS AUTÒNOMS EL 2019

El projecte de llei de la CASS perquè els autònoms passin a cotitzar segons els ingressos que obtenen entrarà a tràmit o a final d’aquest any o a principi de l’any que ve. El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va explicar que el text està “gairebé enllestit”, però que falta acabar d’establir si per fer el càlcul es tindrà en compte la renda neta ajustada abans de les amortitzacions o bé es farà una combinació dels ingressos i els beneficis de l’any anterior a la liquidació. El ministre va remarcar que la liquidació es farà anualment i que el projecte de llei autoritzarà la CASS a tenir “accés directe” a les dades tributàries de cada professional. Pel que fa als administradors de societats, va avançar que mantindran les bases de cotització reduïda.

ASSESSORAMENTS DE 60.000 EUROS PEL RECINTE

El ministre de Turisme, Francesc Camp, va revelar ahir que han contractat els serveis de dues empreses internacionals per valorar el cost de construcció i gestió de l’edifici multifuncional, així com la cartera d’espectacles que hauria de tenir i l’impacte econòmic que generaria. Es tracta de la nord-americana AEG, a qui s’han pagat 29.600 euros, i la britànica HOG, per 29.800 euros, als quals s’hi han d’afegir 1.800 euros de viatges. El ministre, a més, va indicar que tenen “terrenys localitzats” que compleixen i va assegurar que “tard o d’hora, temps al temps, es farà un recinte multifuncional a Andorra perquè li fa falta”, tot i que no va voler precisar quan seria.

El PS i Govern s'enfronten pel pla de xoc sanitari de la CASS

tracking