Seguretat social

Galobardas afirma que els autònoms no haurien de cotitzar a la CASS

Diu que no s’hauria d’haver regulat mai perquè és un tema que “ha portat molts problemes”

Galobardas afirma que els autònoms no haurien de cotitzar a la CASSFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Crítiques als canvis legals que impulsa el Govern perquè els autònoms cotitzin segons els guanys. El representant dels empresaris i autònoms al consell d’administració de la CASS, Jordi Galobardas, va afirmar que la cotització “no ha beneficiat la CASS ni els propis autònoms”, i per tant considera que “estàvem millor abans” perquè “ha portat molts problemes”. “No s’hauria d’haver regulat, va ser un error, perquè la majoria d’autònoms i treballadors per compte propi tenia les seves assegurances privades que han hagut de deixar” per no haver de pagar dues vegades.

Galobardas va destacar que la majoria de treballadors d’aquest tipus són d’“edat mitjana elevada”, i per tant “qui més qui menys tenia la seva assegurança de vida i vellesa que donaven les seves prestacions”, unes quantitats que “en alguns casos eren superiors a les que podia donar la CASS”. En el cas més concret de la llei de la CASS que està modificant el Govern per tal que els autònoms paguin segons els ingressos, va apuntar que la llei “no s’ha de guiar per les remuneracions, no és just”. El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va apuntar dijous al Consell General que aquest és el punt que falta per acabar de concretar, si la cotització es calcula en base als ingressos i beneficis o segons la renda neta.

En aquest sentit, considera que la cotització s’hauria de calcular d’acord amb els beneficis que obté el professional. “L’assalariat dedica tot el seu salari a les coses personals, però un autònom té moltes despeses, per tant tenim un problema”, va dir, recalcant que “a cap país s’ha regulat de manera estàndard, cada país ho ha fet a la seva manera, és a dir, que no hi ha una solució màgica”.

Qui va valorar positivament el pas de l’executiu de posar fi a la cotització fixa va ser el president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME), Marc Aleix, que va dir que “ho veig bé perquè és el que primer va presentar el Govern fa molts anys”. “És la línia que nosaltres vam dir”, va apuntar, tot i que va criticar que “és massa tard per a molta gent”.

Molts diners de més

En aquest context, va dir que “haurem de veure com s’arregla el problema de certa gent” que han estat cotitzant més del que els pertocaria durant molts anys. “S’ha fet pagar 420 euros a gent que cobrava 1.000 euros o menys. La Seguretat Social té un deute amb els que cotitzen més del que paguen”, va assenyalar, i per tant va avisar que “haurem de veure com es fa perquè entrin dins del bon camí un altre cop”, ja que “és un error de l’administració que s’ha de corregir”.

Finalment, el president de la Confederació Empresarial Andor­rana (CEA), Xavier Altimir, va valorar positivament que es revisi la llei perquè tot i no haver-ne vist el contingut considera que “s’ha de mirar una fórmula més justa que la que hi ha ara perquè hi ha alguns autònoms que els suposa pagar el salari mitjà”, un salari que a més “està distorsionat”, va assegurar, i és el que serveix per calcular l’import que han de pagar. “Els suposa una despesa important sobretot per a la gent que comença al món de l’emprenedoria”, va exposar.

És per això que Altimir està d’acord que “cal buscar una fórmula més justa perquè un autònom cotitzi”. El projecte de llei, que facultarà la CASS a tenir accés a les dades tributàries de tots els professionals, entrarà a tràmit o a final d’aquest any o a principi de l’any que ve.

tracking