justícia

El TS obliga la capital a indemnitzar l'excap del gabinet jurídic

La Batllia va condemnar la corporació a pagar 24.500 euros per l’acomiadament improcedent de Bernabé, que va ser d’inici contractada com a assessora

El TS obliga la capital a indemnitzar l'excap del gabinet jurídicARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia (TS) ha desestimat el recurs presentat pel comú d’Andorra la Vella contra una sentència de la Batllia que obliga la corporació a indemnitzar l’ex-cap jurídica per acomiadament improcedent. En la seva sentència, el TS utilitza els mateixos arguments que va fer servir per condemnar el comú de la capital per l’acomiadament indegut de l’excap de comunicació de la corporació, Manel Sansa.

Confirmada la sentència de la Batllia, el comú haurà de pagar a Raquel Beatriz Bernabé 22.711 euros en concepte d’indemnització per acomiadament indegut. Xifra a la qual haurà de sumar en concepte de vacances 1.874 euros més i els interessos legals meritats des del 3 de maig del 2016. La corporació també haurà d’abonar el 22% afegit d’aquesta quantitat com a cotització a la CASS i la totalitat de les costes judicials ocasionades tant en la primera instància com en la segona.

Bernabé va ser contractada el setembre del 2008 pel comú de la capital en qualitat de personal de relació especial per prestar assistència jurídica als cònsols. Quatre anys més tard, l’11 de gener del 2012, la junta de govern de la corporació va decidir contractar-la com a càrrec de confiança en la seva qualitat d’advocada urbanística i a l’agost d’aquell mateix any va ser nomenada directora del gabinet jurídic. El maig del 2015 se li van delegar les funcions per a la instrucció d’expedients disciplinaris. Una relació laboral de set anys que no s’havia formalitzat per escrit.

Destituïda del càrrec

Ja en el mandat com a cònsol major de Conxita Marsol, el comú va informar Bernabé que les seves condicions de contractació quedaven prorrogades fins al 31 de gener del 2016 i que exerciria fins aquella data el càrrec de directora general del gabinet jurídic, protocol i comunicació del comú per traspassar a la nova corporació la informació pròpia del càr­rec. El 28 de gener d’aquell mateix any li va ser adreçada una carta signada per la cònsol major en què se l’informava que el seu nomenament com a cap jurídic del comú havia finalitzat el 31 de desembre del 2015 coincidint amb la finalització del mandat comunal de la corporació de Jordi Minguillón i que quedava destituïda del càrrec.

El Superior ha utilitzat els arguments que va fer servir en la sentència del cas Sansa per dirimir si quan va ser acomiada l’ex-cap jurídica treballava al comú en qualitat de personal de relació especial o tenia els mateixos drets d’un treballador que hagués entrat per les vies ordinàries. A la sentència, el TS recorda que tant en el cas de Sansa com en el de Bernabé, tots dos van ser contractats en unes condicions comparables i que van “ser cessats, en realitat acomiadats”, en les exactes mateixes condicions.

També recorda que la sentència de la Batllia es remet “quasi íntegrament” a la que va dictar el TS en el cas Sansa i que va reescriure la que s’havia dictat en primera instància quan es va tombar la demanda de l’exdirector del comú. El Superior va decidir que s’havia de condemnar la corporació a pagar 39.000 euros a Sansa (en demanava 71.635) per acomiadament improcedent. Els magistrats de la sala civil del TS consideren que també en el cas Bernabé es poden identificar dos períodes diferents en la relació amb el comú d’Andorra la Vella. Una primera etapa com a càr­rec de confiança i una segona, que comença un cop és nomenada cap del gabinet jurídic l’agost del 2012, quan la seva relació passa a estar sotmesa al Codi de Relacions Laborals. Sotmesa a aquest codi i no pas a l’ordinació del comú que indica que aquest càrrec ha de cessar en el moment que es dissol el comú. El Superior indica que en el cas de Bernabé, com ja va fer en el de Sansa, la Llei (el Codi de Relacions Laborals) és superior a l’ordinació d’un comú.

El tribunal entén que la situació de l’exdirectora va deixar d’estar regida com a personal de relació especial quan va jurar com a directora per passar a ser un treballador normal pel Codi de Relacions Laborals perquè se li va renovar dues vegades el contracte. I no només dues, sinó que van ser tres quan se li va comunicar que quedava contractada en funcions per un mes. Aquest tercer contracte es considera indefinit i que la data d’inici de la relació laboral és la del primer contracte.

Segons el TS, en trobar-se davant una relació laboral de durada indeterminada i una carta de comiat que no invoca cap causa legal, no atorga cap preavís i no paga cap compensació estem davant d’un acomiadament indegut. La sentència considera que s’han de pagar 24.500 euros i no 60.000 com demanava Bernabé.

ELS FETS

El comú de Conxita Marsol va decidir el gener del 2016 prescindir dels serveis de tres directors que considerava personal de relació especial i que podia destituir sense indemnitzar.

Sansa, Bernabé i l’exdirector de Noves Tecnologies, van denunciar a la Batllia el que consideraven un acomiadament improcedent.

La Batllia va tombar el setembre del 2016 la demanda de l’exdirector de Noves Tecnologies i al novembre la de Sansa.

El recurs al Superior va acabar donant la raó a Sansa i va condemnar el comú a pagar-li 39.000 euros. L’excap de Noves Tecnologies no va recórrer.

La Batllia, seguint la jurisprudència del TS en el cas Sansa, va condemnar el passat mes de maig el comú a pagar 24.500 euros a Bernabé per acomiadament improcedent.

El recurs del comú d’Andorra la Vella va ser desestimat el 24 d’octubre passat per la sala civil del Tribunal Superior que va confirmar la sentència de la Batllia obligant la corporació a pagar.

tracking