Laboral
Els usuaris que incompleixin amb les obligacions del Servei d'Ocupació l'hauran d'abandonar
La nova llei d'ocupació preveu el mateix tipus de sancions tant per a les persones que busquen feina com per als empresaris que n'ofereixen
El Govern, representat pels ministres d’Afers Socials, Justícia i Interior, i d’Educació, Ensenyament Superior i Recerca, Xavier Espot i Eric Jover, respectivament, ha presentat aquest dimarts el contingut de l’avantprojecte de llei d’ocupació als membres de la Taula permanent per a la formació en el treball, organisme que opina sobre “totes les iniciatives que tinguin per finalitat millorar l’ocupabilitat de la ciutadania”, ha precisat Espot. Una de les principals novetats és que, com tota llei, inclourà un règim d’infraccions i sancions per a aquells usuaris del Servei d’Ocupació que no compleixin les seves obligacions. El ministre d’Afers Socials ha precisat que no hi haurà multes econòmiques, sinó que els infractors s’hauran de desapuntar del servei temporalment, o per sempre, ja siguin persones que busquen feina o empreses que cerquen personal. “La finalitat de la llei no és repressiva, sinó pedagògica, positiva i divulgativa, perquè tothom cregui en el Servei d’Ocupació”, ha conclòs Espot. En tot cas, “les sancions que s’imposin seran les estrictament necessàries”.
La norma que prepara l’executiu pretén crear un nou sistema d’ocupació, regular el funcionament intern del Servei d’Ocupació i incloure una cartera de serveis amb els drets i deures dels usuaris, tant si són persones que busquen feina o millorar laboralment, o empreses que cerquen personal. Espot ha explicat que el Servei d’Ocupació prestarà un millor servei i més ampli, a l’hora que regularà la prestació econòmica per desocupació involuntària. La prestació es va crear l’any 2009 –amb el govern socialdemòcrata– i, en els moments més durs de la crisi econòmica, hi havia arribat a haver més d’un centenar de persones que la percebien mensualment. Actualment, divuit persones reben aquesta prestació no contributiva. L’avantprojecte de llei manté els requisits generals d’accés, però hi fa algun matís: per tenir-hi dret s’ha d’estar inscrit, almenys, durant 45 dies al Servei d’Ocupació, però la llei també hi permetrà accedir les persones que faci 90 dies que estiguin sense feina. El ministre està convençut de la utilitat de la prestació, sobretot si hi torna a haver una situació econòmica complicada que provoqui precarietat a part de la població. Segons els criteris de les ajudes no contributives, la prestació pot arribar als 1.000 euros mensuals.
L’avantprojecte de llei d’ocupació també inclou novetats, com un servei de foment de l’autoocupació o de foment de l’emprenedoria, i fa “un pas endavant” respecte les persones en situació de vulnerabilitat, sobretot les que tenen alguna discapacitat.
El text legal serà “la culminació dels esforços del Govern, tant de l’anterior legislatura com de l’actual, per al foment de les polítiques actives d’ocupació, uns esforços als quals s’hi han d’afegir els factors externs que han contribuït al creixement de l’economia, i tot plegat ha portat que estiguem en situació d'atur estructural”, ha subratllat el titular d’Afers Socials. De fet, actualment, el nombre de demandants de feina al Servei d’Ocupació és d’unes 300 persones, mentre que l’oferta de llocs de treball és molt superior.
Quant a la tasca del ministeri d’Educació, el seu titular, Eric Jover, ha recordat que des del Servei d'Ocupació s’ofereixen formacions. De moment, més de 288 persones han seguit algun dels vint cursos que s’imparteixen. El ministre ha precisat que “el catàleg de formacions és dinàmic i que es va adaptant segons les necessitats”. De fet, Jover ha admès que, sovint, hi ha persones que no acaben els cursos perquè troben feina abans.
L’oferta formativa correspon als “nínxols de mercat” que es detecten –el catàleg es revisa cada trimestre–, com cursos específics per al comerç, carnisseries (novetat), d’informadors turístics (ja es prepara la segona edició) i d’ajudant de cambrer. Precisament, el suport a l’hostaleria i la restauració és l’àrea que té més demanda de personal, però en la qual hi ha menys gent interessada. “En farem més difusió”, ha assegurat Jover. També s’ofereixen cursos més generals, com de llengua i ofimàtica.
D’aquí a finals d’any, el Govern espera rebre les aportacions dels diferents sectors representats a la Taula permanent per a la formació en el treball (sindicats, patronals, educació, afers socials), tot i que, segons Espot, la resposta ha estat molt positiva. Amb tot, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) han demanat una explicació per als seus associats. L’executiu també espera comentaris de la Federació andorrana d’associacions de persones amb discapacitat (FAAD) i l'Associació de familiars de malalts mentals d’Andorra (AFMMA). Si tot va segons el calendari previst, durant el primer trimestre de l’any que ve l’avantprojecte de llei entrarà a tràmit parlamentari i s’aprovarà durant la legislatura actual.