negociacions amb europa

Front davant de la UE contra la lliure circulació

Andorra, Mònaco i San Marino acorden treballar amb sinergia perquè Brussel·les tingui en compte les especificitats dels tres països

Front davant de la UE contra la lliure circulacióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra, Mònaco i San Marino van escenificar ahir la seva bona sintonia per sumar forces a l’hora d’afrontar les negociacions dels respectius acords d’associació amb la Unió Europea (UE). En la tercera reunió trilateral, que aquest cop va tenir lloc a Andor­ra, els estats van exhibir unitat per encarar les pròximes trobades per trobar el seu encaix dins del mercat comú europeu i defensar les seves especificitats. Les reunions conjuntes per tractar la lliure circulació de capitals, de serveis i de persones està previst que comencin el 2018, després de tancar a finals d’any –si tot va com està previst– el capítol de les mercaderies, que inclou la delicada qüestió del tabac.

La trobada que va tenir el cap de Govern, Toni Martí, com a amfitrió, va servir per destacar les oportunitats sobre els futurs acords amb la UE, però també per posar damunt la taula les línies vermelles, sobretot pel que fa al lliure accés de persones. “Les dimensions dels nostres estats no ens permeten acceptar centenars d’advocats alemanys”, va dir el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle, que va assegurar al mateix temps que les demandes que faran a Brussel·les en aquest aspecte seran “coherents”. Telle va afegir que els tres estats “hauran de posar clàusules” perquè les empreses es puguin instal·lar als països. En aquesta línia també es va expressar el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Afers Polítics i de la Justícia de la República de San Marino, Nicola Renzi, que va destacar que els contextos socioeconòmics dels tres estats són diferents als dels altres països de la UE, com ara Alemanya o Espa-nya. “Tenim una realitat física diferent”, va dir Renzi.

Com Suïssa i Liechtenstein

Durant la roda de premsa es va posar com a exemple les particularitats que la UE va tenir en compte en el seu moment en els casos de països petits com són Suïssa i Liechtenstein. Martí, per la seva banda, va explicar que volen preparar “conjuntament” els capítols que es negociaran l’any que ve sobre la lliure circulació de serveis, capitals i persones seguint “una estratègia”. El cap de Govern va afirmar que aquestes trobades “no serveixen per parlar al buit”, i que estan “més a prop” d’una “negociació única en el marc institucional”. “No és el mateix fer-ho de manera unilateral que fer-ho entre els tres”, va dir Martí, que va assegurar que l’estratègia haurà de ser raonada davant de les autoritats comunitàries. “La UE és un interlocutor a qui hem de respectar”, va afirmar el cap de Govern.

Per metaforitzar la importància de les negociacions, els tres representants van erigir-se durant la seva compareixença a l’Auditori Nacional d’Ordino en qualitat de “guionistes” d’una “pel·lícula” que servirà per “inscriure una nova pàgina de la història” dels països. “Com més treballem en el guió, millor serà la pel·lícula”, va dir Telle. Per als mandataris, la reunió va permetre aprofundir en els posicionaments per conèixer millor les singularitats de cada país. A més, Martí va destacar que tots tres són “europeistes convençuts”. “La col·laboració entre els tres països s’ha de reforçar. Ens hem conegut molt més i sabem els nostres punts de força”, va expressar Renzi. Martí va destacar que el futur accés al mercat comú serà “la culminació de l’obertura econòmica”, que alhora permetrà potenciar el sector industrial. Martí també va posar en relleu les oportunitats que s’obriran per als joves pel fet de poder accedir al mercat interior, i pels beneficis que suposarà per als bancs tenir un accés a la liquiditat. En el cas de San Marino, amb una economia que gira entorn del sector de la fusta i els mobles i de la ceràmica, Renzi va manifestar que el futur acord d’associació permetrà abolir la càrrega burocràtica d’alguns tràmits que suposen traves per a l’economia del país.

“Extremadament positiu"

Finalment, el cap de Govern va mostrar-se “extremadament positiu” de cara a arribar a un acord amb la UE el mes que ve sobre el tabac i donar per tancat d’aquesta manera el capítol de la lliure circulació de mercaderies. El cap de Govern va manifestar que l’acord podria anar fins i tot més enllà de la que ja s’ha conegut. “La proposta andorrana va més enllà dels 20 anys”, va dir Martí, que va matisar que la UE es mostra sensible a les especificitats “sempre que siguin raonables”.

Front davant de la UE contra la lliure circulació

tracking