tribunals

Infiltrat a la màfia russa?

El Tribunal de Corts va jutjar ahir un no resident nord-americà que assegura que elaborava i venia documentació i targetes de dèbit falsificades per introduir-se en un grup mafiós rus i poder denunciar les seves activitats delictives a la policia.

Infiltrat a la màfia russa?

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La intervenció de la policia i de la justícia andor­rana ha evitat la possible desarticulació d’un grup vinculat a la màfia russa que es dedicava a la falsificació de documents d’identitat i passaports. I és que els agents van detenir primer, i la justícia va empresonar de manera preventiva després, un home no resident i de nacionalitat nord-americana que pretenia infiltrar-se al grup mafiós per després denunciar les seves activitats a les autoritats policials. Almenys aquesta és la història que va explicar al batlle i a la seva advocada quan va ser detingut a l’habitació d’un hotel a Encamp en possessió de cinc documents falsos: tres d’identitat (britànic, holandès i polonès) i dos carnets de conduir (britànic i holandès).

La investigació posterior de la policia va posar en relleu altres activitats delictives del ciutadà nord-americà. Havia creat una pàgina web mitjançant la qual comercialitzava targetes de dèbit de bancs ficticis, dels quals també havia creat pàgina web per donar més credibilitat al negoci. Els clients interessats li havien de pagar en diner virtual el seu servei i també amb aquest sistema la quantitat de diners amb la qual volien obrir la targeta. L’home convertia aquests diners virtuals en reals i els cobrava a través de companyies dedicades a la transferència de capital. Els compradors de les targetes no les veien, ni tampoc els diners. La policia considera que hauria estafat des d’Andorra 6.407 euros.

L’home, que va ser detingut quan la policia el va traslladar borratxo d’un bar d’Escaldes-Engordany a l’habitació de l’hotel que ocupava a Encamp, també comercialitzava documentació falsa. Ho feia a través d’una pàgina web en la qual es podrien veure escanejats els documents que la policia va trobar a l’habitació. Quan van entrar amb ell, va intentar agredir un dels agents que l’havia custodiat fins a l’hotel. En el trajecte fins a Encamp va insultar i amenaçar els policies. En anglès els va dir repetides vegades: “que et follin”, “et mataré” i “estàs morts”.

El Tribunal de Corts va jutjar ahir en rebel·lia processal el nord-americà. La fiscalia li imputa els delictes d’estafa qualificada amb un perjudici superior als 6.000 euros, de creació, ús i comercialització de document inautèntic en grau de temptativa i de possessió de document públic inautèntic amb la finalitat d’introduir-lo al tràfic jurídic. També està acusat dels delictes d’amenaces no condicionals contra funcionari en l’exercici del seu càrrec per l’actitud que va mostrar en el moment de la detenció. El ministeri públic vol que se’l condemni a tres anys de presó ferma i a l’expulsió definitiva.

La defensa va lamentar no haver pogut contactar amb l’acusat des que va marxar del país, a final de 2013, i va demanar que no fos condemnat pels eximents d’haver actuat per evitar un mal aliè i d’embriaguesa. Si se’l condemna, vol tres anys de presó, ferms els 10 mesos que va estar en règim provisional.

CORTS JUTJA AVUI L'EX-CÒNSOL MENOR JOSEP VILA PER EXHIBICIONISME DAVANT DE MENORS

El Tribunal de Corts jutjarà avui l’ex-cònsol menor del comú d’Andorra la Vella, Josep Vila, acusat d’exhibicionisme davant de menors. La fiscalia tenia previst en el seu primer escrit provisional demanar quatre anys de presó, dos per cadascun dels delictes pels quals està processat. Vila va ser detingut el 28 de setembre del 2013 després que un grup de tres noies menors denunciés un exhibicionista que els havia ensenyat els seus genitals a Encamp. Suposadament un home hauria fet exhibicionisme amb el casc posat, però les noies van apuntar-se el número de matrícula de la motocicleta. El mateix divendres la policia detenia Josep Vila, que des del de setembre del 2011 havia deixat de ser cònsol menor i havia passat a ser conseller del comú d’Andorra la Vella a l’oposició. Tres anys després la fiscalia ha conclòs que hi ha suficients proves per demanar al polític una pena de quatre anys de presó, dos per cada un dels delictes d’exhibicionisme, ja que finalment van ser dues les denunciants.

La fiscalia considera que, més enllà de la identificació de la moto per part de les denunciants, hi ha una sèrie de proves que indiquen l’autoria dels fets. La prioritària passa perquè el seu telèfon mòbil es localitzava en el lloc dels fets a l’hora en què suposadament van succeir. Vila sempre ha defensat la seva innocència adduint que es trobava al lloc dels fets perquè es va aturar a causa que li va sonar el telèfon mòbil. Nega les acusacions.

tracking