reportatge
“Sempre hi podré posar el Bimbo”
. Andorra Sostenible els va proposar fer-se el seu propi embolcall per a entrepans, reutilitzable, si volien ajudar el seu centre a formar part del projecte Escola Verda.
Els alumnes de cinquè i de sisè de primària de l’escola Sant Ermengol van tenir una missió molt clara per ajudar que el centre sigui membre de ple dret del projecte Escola Verda. Andorra Sostenible els va plantejar un repte que consistia que cada infant es fes el seu propi Boc’n’roll (portaentrepans) per guardar-hi l’entrepà, portar-lo a les excursions i també utilitzar-lo els dies de festa. Per als menys entesos en la matèria, el Boc’n’roll és l’embolcall que els alumnes han creat cosint un film de plàstic alimentari amb una tela, “guai” i que es tanca amb una cinta de velcro. La tasca els ha resultat relativament senzilla i l’únic problema real era que de tant en tant “amb l’agulla ens punxem i fa una mica de mal, però després ens passa i seguim”, deia el Carles. L’Adrià estava molt content perquè “he estat el primer a acabar i ara l’estic ajudant a ell”, explicava mentre assenyalava el seu company, que li impedia sortir al pati. La Laura ho tenia més difícil, perquè malgrat que l’activitat l’ha trobat “molt divertida. No el faré servir gaire perquè no menjo entrepans. Només els dies de festa”, i marxava corrent cap a l’esbarjo posant a dins del seu Boc’n roll, un Cacaolat i un plàtan. El problema de la Laura és que no li agrada la crosta, així que, com ella mateixa reconeixia, “sempre hi podré posar el Bimbo”.
Entre el centenar d’infants que estaven fent l’activitat, també hi havia persones infiltrades. Algunes noies de tercer d’Eso a qui els professors els havien demanat que ajudessin els nens perquè s’acostava l’esbarjo. La Clàudia explicava que quan els van fer la demanda va haver d’escollir entre “fer una pràctica de física i química o bé ajudar-los. La veritat és que l’elecció no va ser gaire complicada”, reia després.
Aquesta activitat s’inclou en la cinquena jornada Escola Verda, emmarcada en la setmana europea de la prevenció de residus i que ha servit per conscienciar els alumnes de la necessitat de fer servir aquests materials reutilitzables. “L’objectiu era minimitzar l’ús de residus, i en una escola de 1.000 alumnes es nota. Els infants estan molt il·lusionats i contents perquè és una novetat i hi han respost molt positivament”, comentava la Lourdes Cirera, responsable de la comissió Escola Verda del Sant Ermengol. La feina ben feta de tots ells els ha valgut el premi gros, ja que com declarava Javier Gómez, responsable del centre Andorra Sostenible, “quan es faci el fòrum de les Escoles Verdes, al pròxim mes de juny, el Sant Ermengol entrarà a formar-ne part”.