política
DA i UL tenen gairebé tancat un acord a les generals i parroquials
Els demòcrates han decidit trencar amb Laurèdia en Comú en desacord amb la gestió de Josep Vila i Joan Vidal
Demòcrates per Andorra i Unió Laurediana tenen pràcticament tancat un acord per presentar-se en coalició a les eleccions generals i parroquials del 2019. El pacte, confirmat per diversos membres de les dues formacions, ha avançat molt ràpidament per la coincidència de dos esdeveniments. D’una banda, els demòcrates de Sant Julià han trencat els vincles amb Laurèdia en Comú, especialment amb Josep Vila i amb Joan Vidal, i es desentenen de la vocació d’alguns membres de la plataforma que va guanyar els comicis per crear un partit lauredià que es coalitzés amb DA. El segon factor és la culminació del cop de força dels gallardistes per canviar el lideratge, convidar a marxar Unió Laurediana i Josep Pintat, i instaurar un nou cap de llista amb Jordi Gallardo.
La coincidència dels dos factors s’ha produït en un mateix període temporal. El trencament dels demòcrates amb Laurèdia en Comú va tenir lloc a l’última reunió on Joan Vidal, l’únic home de confiança que li queda a Josep Vila, va dimitir com a membre de DA amb una escena en què va dir que els que estiguessin d’acord amb ell el seguissin i no es va aixecar ningú. Els demòcrates són conscients que no poden fer res durant la resta del mandat, però han fet saber a Josep Vila que la paciència s’ha acabat i que no compti amb ells per a futurs comicis. Retreuen al cònsol un mandat erràtic, ocultista, sense fer front als problemes, amb decisions sense cap sentit i culminat amb la traïció d’intentar carregar-se la reforma de la llei de reforma comunal.
Fer fora UL dels liberals
Unió Laurediana s’ha trobat abocada a quedar fora de Liberals d’Andorra després que els gallardistes consumessin dimarts el procés engegat fa mesos per fer fora Pintat del lideratge. Els representants d’UL ja no van anar a la reunió de l’executiva (només hi havia Oliver Alís) en entendre que, segons fonts properes a la formació, tot el peix estava venut i només s’anava a oficialitzar el cop de força per entronitzar Gallardo. A efectes pràctics, l’executiva ha accelerat els tràmits per demostrar a Pintat que no té cap pes en el partit i hi ha quinze dies per presentar candidatures a les primàries. Dels 120 afiliats liberals hi ha set que ho siguin al mateix temps d’Unió Laurediana. Els gallardistes, amb Amadeu Rossell al front, saben que Josep Pintat no tan sols no pot anar a les primàries pel menysteniment que se li ha estat fent des de fa mesos, sinó que són conscients que el polític lauredià no tenia cap possibilitat de guanyar les primàries.
L’últim cop per forçar UL a marxar es va escenificar a la darrera executiva. Es va plantejar la possibilitat que els afiliats a la formació laurediana poguessin votar a les primàries. Era l’única porta per tendir un pont a Pintat i donar-li una sortida. Però els gallardistes van imposar el vet a aquesta opció sota la justificació que els estatuts del partit no ho establien, encara que hi havia l’opció de reformar o afegir algun punt per preveure aquesta possibilitat.
La voluntat de les dues parts (DAi UL) és recuperar l’aliança que es va tirar endavant el 2011. A les generals es va presentar Unió Laurediana sota el paraigua nacional de DA amb Montserrat Gil i Roser Bastida com a conselleres electes. A les comunals del desembre d’aquell mateix any la coalició encara era més evident, ja que la formació es va anomenar UL + DA + Independents. Montserrat Gil va tornar a ser la cap de llista. Al final del primer mandat de Toni Martí, però, Unió Laurediana va decidir coalitzar-se amb els liberals.
ELS LIBERALS ELEGIRAN EL CAP DE LLISTA A FINAL DE GENER EN UN CONGRÉS
L’executiva liberal de dimarts passat va acordar un calendari que estableix un termini per a la celebració de les primàries i l’elecció del cap de llista per als propers comicis. Avui s’inicia el procés i comença un període de quinze dies naturals perquè els candidats que ho considerin es presentin com a aspirants. El termini finalitzarà el 8 de desembre. A partir d’aquesta última data l’executiva liberal disposa de trenta dies per analitzar les candidatures i validar-les. L’últim pas passa perquè un cop validades les candidatures, en un màxim de 20 dies després de la validació es convocarà un congrés extraordinari que “servirà per escollir el candidat”. La suma dels terminis portaria cap a final de gener per a l’elecció del candidat, tot i que algun dels terminis depèn de l’executiva.
En cas que hi hagi més d’una candidatura validada i que “no s’hagi arribat a un consens previ per designar un sol candidat “durant el congrés extraordinari es farà la presentació dels candidats, l’exposició dels seus discursos i la posterior votació per part dels afiliats liberals”. El congrés ha de servir perquè el candidat exposi “davant la militància les línies mestres de la candidatura”.