Consell de ministres
Jordi Boixader, director adjunt de la policia
L’executiu vol “fer front al creixement de les responsabilitats del cos”
El Govern ha nomenat un nou director adjunt a la policia. Jordi Boixader, actual cap de la unitat d’investigació criminal, se sumarà als dos càrrecs del mateix rang que hi ha al cos, Bruno Lasne i Miquel Àngel Barbolla. L’executiu va aprovar ahir el decret de nomenament per “fer front al creixement de les responsabilitats del cos”, segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La voluntat és, va assenyalar, “configurar una direcció més àmplia que permeti fer front amb millors garanties als nous reptes” i “fomentar una direcció més transversal”.
Així, els tres directors adjunts participaran en una direcció transversal de manera que a partir d’ara ja no seran caps d’una divisió concreta del cos de policia –les divisions desapareixen–, sinó que tots dirigiran conjuntament les diverses àrees. No obstant això, els directors adjunts es podran dedicar més específicament a la supervisió d’una determinada àrea segons les necessitats conjunturals de cada moment. El nomenament de Boixader completa l’organigrama del cos de policia. Pel que fa a Lasne, a més de director general també exercirà funcions de coordinació dels tres càrrecs i de les quatre àrees que conformen el cos, va informar el Govern.
Cinca va apel·lar a la “llarguíssima trajectòria” de Boixader, que va ingressar a la policia l’any 1983. El 1990 va ser promogut com a sotsoficial i el 1997 com a sotsoficial de primera. Boixader, que és oficial de la policia des del 2005, ha ocupat el càrrec de cap de la unitat de circulació, de la unitat de fronteres i estrangeria i va ser sotscap de l’àrea tècnica, entre els anys 1992 i 2007. A més, va ser director del cos de bombers del 2007 al 2009, any que va tornar a la policia com a cap de la unitat de projectes i recursos i cap de la unitat d’enquestes. Des de l’any 2014 ha ocupat el càrrec de cap de la unitat d’investigació criminal general.
Noves funcions
El Govern també va informar que properament es duran a terme canvis puntuals a les diferents àrees del cos per tal d’incidir més en algunes funcions i assumir noves competències. En concret, es millorarà l’eficàcia de les tasques policials i es prepararan els agents per encarar les noves funcions que s’han atribuït a la policia en els darrers temps, com els jocs d’atzar, els delictes de contraban o la lluita antiterorrista. El cos ja disposa d’una unitat antiterrorista que està formada per tres agents i un caporal, però a partir d’ara es formaran tots els agents en matèria antiterrorista com a resposta als darrers atemptats a Catalunya i França, i a l’expansió global del gihadisme. En aquest sentit, l’actual unitat podria augmentar en efectius i de fet ja s’han pres mesures concretes al carrer i hi ha agents patrullant amb armes llargues.
PARTICIPACIÓ DE L'OPOSICIÓ A LA UE
Cinca va informar que el Govern espera tancar la setmana que ve de quina manera els presidents dels grups parlamentaris han de participar a la delegació andorrana que negocia l’acord d’associació amb la UE. “Volem tancar-ho al més aviat possible”, va dir, tot indicant que d’aquesta manera els partits ja podran participar a la propera reunió, prevista per al desembre. Cinca va manifestar que l’executiu està acabant de tancar “el format” de les reunions en què haurà de participar l’oposició però va assenyalar que l’expectativa és “positiva” per les primeres reaccions dels portaveus saludant la proposta del cap de Govern, i va remarcar que la seva implicació és “fonamental”. El ministre va valorar positivament la trobada trilateral amb Mònaco i San Marino, i va assegurar que vehicularan “un argumentari comú” que permetrà “demanar un tracte a mida” a Europa que tingui en compte les especificitats de cada estat.