política

Marc Vila és escollit Raonador del Ciutadà

El Consell General nomena Marc Vila nou Raonador del Ciutadà

Marc Vila és escollit Raonador del CiutadàFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Marc Vila Amigó és el nou Raonador del Ciutadà en substitució de Josep Rodríguez, que va posar fi el setembre passat al mandat de sis anys. El Consell General va aprovar ahir el nomenament del fundador de Premsa andorrana, SA, i fins ara president del consell d’administració, amb els vots a favor de DA, Liberals i la consellera independent Sílvia Bonet. Els tres parlamentaris del PS es van abstenir i el d’SDP hi va votar en contra per les crítiques envers el procediment emprat en l’elecció de Vila com a candidat a Raonador, l’únic que es va sotmetre a votació del ple a proposta dels demòcrates. El parlament va aprovar per assentiment la modificació de la Llei del Raonador, que preveu una ampliació de les atribucions i competències de la institució.

El president del grup parlamentari de la majoria, Ladislau Baró, va defensar Vila com “el candidat idoni” per ocupar el càr­rec i va agrair el suport del grup liberal. Per contra, va lamentar les reserves dels socialdemòcrates i va recordar que fa sis anys també van ser crítics amb la candidatura de Rodríguez. “Veig que als hereus d’aquell partit que fa sis anys van negar el suport al Raonador i que avui reconeixen que ha fet una gran feina ara tampoc els convé”, va sentenciar, alhora que va expressar la “convicció” que “d’aquí a sis anys els hereus del PS, a menys que hi hagi hagut un canvi genètic molt important, agrairan la feina del Raonador”. La consellera liberal Judith Pallarés, com també van fer Bonet i López, va dir que hauria preferit una dona, però va manifestar el seu suport a la institució. Pallarés va explicar que s’han mantingut al marge dels noms que han sonat com a candidats “perquè hem considerat que la institució havia de ser reforçada fos qui fos qui la liderés”.

López va denunciar que el grup de la majoria instés a defensar la candidatura “a un total d’onze o dotze persones” quan finalment “l’elecció s’ha fet únicament dins les files de DA”, mentre que Naudi va afirmar que els demòcrates “han col·locat un dels seus fidels seguidors al capdavant de la institució”. Llicenciat en Dret i Filosofia, Marc Vila (Andor­ra la Vella, 1961) va ser ministre de Relacions Exteriors del primer Govern constitucional i ministre d’Interior i Treball del 2011 al 2012. A més, va ser membre de la Comissió Europea de Drets Humans del Consell d’Europa entre el 1996 i el 2000, i membre de la Comissió de Venècia del Consell d’Europa del 2006 al 2007.

Reforma laboral

El parlament va aprovar la presa en consideració de les tres lleis que conformen la reforma laboral enmig de dures crítiques de l’oposició, sobretot del PS, que va denunciar que es pretenguin “disfressar retallades de drets amb algun caramelet que no amaga la misèria final”, en paraules de Rosa Gili. La parlamentària va afirmar que la proposició de llei de relacions laborals “és la típica llei de la dreta més pura, vista únicament des del prisma de la patronal”, i va demanar a DA que “pari d’autoqualificar-se de centre o amb sensibilitat social” perquè les lleis laborals “instauren més precarietat i afebleixen la part assalariada”. “S’autoanomenen de centre però han d’acceptar que les mesures que plantegen són d’una dreta rància”, va etzibar.

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va assenyalar que “qui falta el respecte als ciutadans és qui els intranquil·litza anunciant retallades inexistents”, i va instar Gili, a qui va acusar de tenir plantejaments “radicals”, a “abandonar les disquisicions sobre lluita de classes pròpia del segle XIX”. També Naudi va denunciar que la norma “pot representar un retrocés social” i Bonet va criticar que s’abarateixi la indemnització per acomiadament injustificat. Pel que fa al dret a vaga, Gili va afirmar que es regula “posant-hi traves perquè no es pugui posar mai en pràctica”, ja que les condicions són “excessivament exigents” i no compleix els mínims internacionals.

El ple d’ahir també va aprovar canvis al projecte de llei de règim fiscal de les reorganitzacions empresarials per corregir l’efecte retroactiu en algunes operacions.

APROVATS CRÈDITS EXTRAORDINARIS

La sessió parlamentària d’ahir va tirar endavant crèdits per finançar diversos projectes. Entre ells hi ha la redacció del pla de mobilitat integral de la vall central d’Andorra (132.000 euros), les obres d’ampliació de la seu del Consell Regulador del Joc (40.000), el sistema de control del registre i classificació dels allotjaments turístics (160.000), i béns corrents i serveis del ministeri de Cultura (130.000).

PINTAT CRITICA L'ACOSTAMENT DE Ld'a A SDP PER FER COALICIONS

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, es va mostrar crític ahir amb les converses que el sector gallardista té amb SDP per formar coalicions a les diferents parròquies de cara a les eleccions generals. Pintat va posar de manifest que es tracta d’“un nou procés” que contempla la creació de “coalicions amb altres formacions d’ideologies diferents”, fet que “relega el programa i el projecte a últim estadi”, va dir. En aquesta línia, va indicar que a dia d’avui no sap si es postularà per ser candidat perquè “a les anteriors em vaig presentar sota un projecte i una ideologia”. Per tant, va assenyalar, els pròxims dies farà “una reflexió personal, familiar i política”.

Pel que fa a les primàries al si de Ld’A, va avisar que “si es fan hi haurà d’haver un document que garanteixi total transparència al procés”. Respecte a les converses amb Toni Martí, es va limitar a remarcar que manté “mà estesa” per encarar el tram final de la legislatura. El cap de Govern, de la seva banda, va coincidir a subratllar que mantenen trobades per “assossegar” i “encarar amb un mínim de consens el final de la legislatura”. Sobre les eleccions, va afirmar que “a hores d’ara DA participarà en solitari”, però el partit “ha d’analitzar les actituds al Consell General i no tancar la porta a res”. “Temps hi haurà per veure si es pot amplificar a alguns sectors que vulguin participar a un projecte comú”, va indicar.

tracking