Reportatge
Sortint del niu
Quatre dels nou projectes que es desenvolupen al Niu d’Andorra Telecom estan preparats per volar i que algun dels inversors que van conèixer al Niu Demo Day els financi fins a fer-los realitat. Tots mantenen bones sensacions i estan contents d’haver-hi estat.
Les noves tecnologies, les start-ups, els videojocs, les aplicacions, són projectes que darrerament semblen ser la Meca dels negocis. Precisament, que es puguin desenvolupar, que trobin un bon pla de negoci, i fins i tot donar-los a conèixer a inversors experts en aquests camps perquè es converteixin en realitat, és el que permet treballar al Niu d’Andorra Telecom. La setmana passada va tenir lloc la primera edició del Niu Demo Day, en la qual quatre dels nou projectes que es van presentar davant 50 inversors eren dels que s’estan gestionant dins del Niu. Les cinc persones que hi van participar van mostrar bones impressions, ja que “vam fer contactes que poden arribar a l’objectiu desitjat de fer realitat el meu projecte”, va dir David Tiago, que va presentar Aparkand. “És una aplicació per buscar i pagar aparcaments amb el mòbil. Serveix per a l’usuari però també per a l’administració, ja que controlarà qui no ho ha fet.” El David estava“satisfet” de la seva experiència, però “de moment només he posat el cava a la nevera i encara no el puc obrir”, reia.
Maria Huguet i Juan José Lanchazo van presentar el seu centre d’alt rendiment per a gamers, el Rocket Center. “Volem ser els primers a crear-lo i ara que tenim el projecte acabat ja estem llestos per trobar el finançament”, van explicar. El dia de la presentació reconeixien estar força nerviosos i fins i tot “feia una setmana amb valerianes”, deia el Juan José. La Maria apuntava que “va ser la culminació d’un projecte en què hem posat molta il·lusió i que vam començar al maig”.
Les start-ups no estan destinades als joves, com un podria pensar, sinó a bones idees que permetin fer-se realitat i que donin diners a l’inversor i al creador. Els darrers projectes del Niu Demo Day estan ideats per persones de més de 40 anys. Claudi Egea està lligat des de sempre al món de la salut i se li va ocórrer un sistema per posar en contacte persones que patissin malalties cardíaques amb un cardiòleg en pocs segons i amb un mòbil. “L’objectiu era reduir el temps d’espera entre que una persona té símptomes de mals cardíacs i és diagnosticada.” Amb l’e-Beat es podrà fer un electro i si detecta alguna patologia “es podria activar el protocol d’emergències molt abans d’arribar a l’hospital”. Finalment, un fitxatge des de França per al Niu. Olivier Rostaing ha treballat molts anys en telecomunicacions i va aprofitar l’oportunitat de venir per acabar el Telcap, un software per a operadores de telecomunicacions que monitoritza la capacitat de les xarxes i les necessitats futures de dimensionament. “El Niu Demo Day va anar molt bé. Ja tinc dos inversors interessats i crec que podríem fer-lo realitat pròximament”, s’emocionava.
Rostaing comentava que havia vingut a Andorra perquè a França no “tenia la infraestructura necessària”, i això és el que ofereix Andorra Telecom, a més, dels experts, tutors i mentors per ajudar-los. La seva recompensa és el 5% de la propietat de l’empresa però si aquesta no funciona la parapública no rep res, i si guanya, ells també.