Benestar
El servei de trobada familiar serà una realitat el mes que ve
El podran utilitzar parelles en conflicte o famílies desestructurades per poder fer un intercanvi en règim de visites o visites supervisades.
La segona reunió de la Comissió de participació de les entitats cíviques en l'àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (Copec) ha servit per posar sobre la taula tots els avenços i projectes que encara queden per fer en relació a aquests col·lectius i àmbits de la societat. En aquest sentit, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat als assistents a la trobada els canvis i avenços que s'han dut a terme en l'àmbit de la gent gran, de la participació social, dels discapacitat, de la infància i de l'adolescència, de la dona, del col·lectiu LGTBIQ i dels immigrants.
Entre les noves mesures que s'implementaran de manera immediata, Espot ha destacat que el punt de trobada i intercanvi supervisat per a famílies amb conflictes parentals es presentarà el proper mes de desembre. Aquest nou lloc de trobada familiar, per a les parelles o famílies desestructurades o amb conflicte familiar, té la intenció de generar un punt de trobada neutre on es pugui fer l'intercanvi en règim de visites. En l'espai que s'habilitarà s'hi desenvoluparan estades tutelades o supervisades dels menors amb els seus progenitors.
El ministre també ha remarcat que la llei d'igualtat ja està en redacció i es preveu entrar a tràmit parlamentari l'any que ve. A aquest punt s'hi ha arribat després que s'hagi tancat i presentat el llibre blanc de la igualtat, que pretenia fer una radiografia de l'estat actual de la igualtat a Andorra. “Amb les recomanacions del llibre ja hem començat a elaborar un esborrany de la nova llei que després passarem totes les entitats cíviques en l'àmbit dels serveis socials i sociosanitaris perquè la puguin esmenar”, ha dit Espot.
Com a novetats principals que preveurà la nova llei, en destaca la creació de l'observatori per la igualtat, una plataforma d'entitats socials amb interlocutors que agrupi de forma transversal totes les entitats cíviques. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior també ha explicat que la nova llei d'igualtat preveurà que quan una persona denunciï una discriminació no sigui ella qui hagi de demostrar que ha estat discriminada si no que sigui la persona denunciada que ho hagi de fer. D'aquesta manera, segons Espot, “s'atacarà de forma definitiva la qüestió de la càrrega de la prova”. Amb tot plegat, el ministre ha recordat que la intenció de l'executiu és crear una “llei transversal perquè qualsevol atac discriminatori afecta a tots els col·lectius minoritaris o en situació de vulnerabilitat”.
Finalment, en la segona reunió de la Copec s'ha fet un balanç de la implementació del nou servei d'atenció domiciliària, s'ha tornat a explicat el pla integral destinat a la gent gran i també s'ha dit tot el que s'ha fet en favor de les víctimes de violència de gènere i domèstica amb la implementació del telèfon 181, disponible les 24 hores del dia. La trobada també ha servit perquè l'executiu hagi presentat a la taula l'informe periòdic d'avaluació del compliment del conveni sobre totes les formes de discriminació racial. Un conveni que Andorra va signar i ratificar i que ara ha de presentar periòdicament documents que avalin que continua en aquesta direcció.
Cal recordar que la Copec es va formar ara fa un any amb l'objectiu de ser un òrgan consultiu del Govern que pugui participar en l'elaboració de la cartera de serveis i del pla nacional d'atenció social i sociosanitària, i fer les propostes de millora que considerin. La comissió té un total de 22 membres, 11 en representació del Govern, la CASS i el SAAS, i la resta format per membres de les associacions que representen els diferents col·lectius (discapacitats, malalts mentals, gent gran, infants, joves, dones...) i les entitats més transversals com Creu Roja o Càritas.