afers socials
L'acusat de fer una discriminació ha de demostrar que no l'ha comès
Espot diu que la Llei d’igualtat “atacarà de forma definitiva” el repartiment de la càrrega de la prova
La futura Llei d’igualtat, que el Govern està redactant i preveu entrar a tràmit parlamentari l’any que ve, un cop ja s’ha tancat i presentat el Llibre blanc de la igualtat, “atacarà de forma definitiva” la qüestió del repartiment de la càrrega de la prova. És a dir, la legislació preveurà que en el moment que una persona denunciï una discriminació sigui la persona acusada qui hagi de demostrar que no ha realitzat cap acte discriminatori i que no sigui la víctima del presumpte delicte qui ho hagi de fer. D’aquesta manera, es donarà compliment a la recomanació inclosa en el darrer informe (data del febrer) de la Comissió Europea contra el racisme i la intolerància (ECRI) d’implementar el principi de repartiment de càrrega de la prova per a les denúncies de discriminació.
Ho va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, en declaracions posteriors a la segona trobada de la comissió de participació de les entitats cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (Copec). Espot va indicar que la futura llei tindrà en compte les consideracions d’aquestes entitats que rebran “un esborrany del text que ja hem començat a elaborar amb les recomanacions del Llibre blanc perquè el puguin esmenar”.
A més del principi de repartiment de càrrega de la prova, la futura legislació preveu la creació de l’Observatori per la igualtat i de la d’una plataforma que agrupi de forma transversal totes les entitats socials d’Andorra amb diversos interlocutors.
El ministre d’Afers Socials va assenyalar que la intenció de l’executiu és dotar el país d’una llei transversal “perquè qualsevol atac discriminatori afecta tots els col·lectius minoritaris o en situació de vulnerabilitat”.
Segona reunió de la Copec
La segona trobada de la Copec, celebrada a l’edifici administratiu de Govern, va permetre a l’executiu fer un balanç de les accions dutes a terme des del ministeri d’Afers Socials en relació amb la igualtat i els col·lectius vulnerables. Un dels punts concrets que es van tractar a la reunió, va explicar Espot, va ser la presentació prèvia de l’informe periòdic d’avaluació del compliment del conveni per a l’eliminació de totes les formes de discriminació racial, que s’ha de presentar a les Nacions Unides. En aquest sentit, el ministre els va explicar que s’han fet “grans avenços” a través de diferents tipificacions de delictes al Codi Penal, amb millores quant a l’assistència lletrada i amb el Llibre blanc de la igualtat. Així, va assegurar que aquestes accions “permetran presentar un informe que faci palesa la bona situació del país en aquest àmbit”.
També es va fer un balanç del servei d’atenció domiciliària i del servei de l’assistent personal, es va presentar el pla d’accions en favor de la gent gran i es van donar les dades sobre el servei d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere i domèstica.
EL SERVEI DE TROBADA FAMILIAR,, AL DESEMBRE
El servei de trobada familiar serà una realitat abans que acabi l’any, va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot. Es tracta d’un espai dirigit a les parelles o famílies desestructurades o amb conflicte familiar que funcionarà com un punt de trobada neutre on es pugui fer l’intercanvi en règim de visites amb o sense supervisió. Un espai, va explicar Espot, on s’hi desenvoluparan estades tutelades o supervisades dels menors amb els seus progenitors. També en breu es presentarà el pis mostra amb el banc d’ajudes tècniques per a persones en situació de dependència. Ho va anunciar el ministre durant la trobada de la Copec, que es va crear l’any passat com a òrgan consultiu del Govern.