La Batllia arxiva la causa contra Alcobé pel 'cas Mateu'

La batlle no veu indicis d’infracció penal en la presumpta implicació de l’exministre

La Batllia arxiva la causa contra Alcobé pel 'cas Mateu'Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha arxivat la causa que implicava l’exministre Jordi Alcobé en l’afer dels correus electrònics de Meritxell Mateu. Un cas que es va iniciar amb l’aparició d’uns e-mails on l’ex-consellera demòcrata actuaria com a lobbista de BPA i mencionava el nom de l’exministre quan es parlava d’aconseguir canvis legals per afavorir els interessos de l’antiga entitat bancària. En concret, es parlava de rebaixar els tipus de cotització dels assalariats d’uns hubs de gestió.

Etiquetes:

Una possibilitat que de tirar endavant hauria obert la porta a un negoci que l’antic banc tenia suposadament entre les mans per crear un hub de gestió per la mobilitat salarial d’empreses multinacionals estrangeres de la qual BPA gestionaria les nòmines de treballadors expatriats.

La batlle Canòlic Mingorance ha dictat el sobreseïment provisional del procediment contra Alcobé en considerar que no hi ha indicis de cap tipus d’infracció penal. Així es desprèn d’una interlocutòria del 24 de novembre on es resol que de les verificacions efectuades se’n conclou que “no s’ha pogut acreditar que l’inculpat hagués facilitat informació confidencial, coneguda per la seva condició de ministre d’Economia i membre del Govern, a Meritxell Mateu, informació que seria d’interès d’aquesta última per la condició d’empleada de BPA”.

Alcobé va declarar com a inculpat el 31 de maig passat en el marc de la instrucció del cas contra Mateu i també els excàrrecs de BPA Joan Pau Miquel, Cristina Lozano, Joan Cejudo i Roger Campamà, per un presumpte delicte major de corrupció i de tràfic d’influències. En el cas que implica Alcobé, s’investiga si hi va haver intent de corrupció amb un suposat pagament de 48.000 euros a Mateu a canvi d’aconseguir canvis legals a partir de la relació amb l’exministre.

La defensa va sol·licitar el 29 de juny el sobreseïment de les diligències en entendre que no s’havia pogut acreditar cap fet delictiu imputable a Alcobé i l’11 de juliol es va traslladar la petició al ministeri fiscal i a les parts per tal que es pronunciessin. Un cop dictat el sobreseïment per part de la batlle, hi ha un termini de cinc dies per interposar un recurs d’apel·lació al Tribunal de Corts.

El cas dels correus, que va acabar amb la dimissió de Mateu el 4 d’octubre del 2016, va portar a declarar davant la justícia el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, i l’exconseller de DA Xavier Montané, que segons els e-mails hauria pogut ser una peça clau en l’operació per aconseguir que el partit impulsés les modificacions legals que buscava BPA.

EL MINISTRE QUE VA DIMITIR PER LA CRISI DE BPA

Jordi Alcobé va dimitir com a ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions el 5 de novembre passat per “no desgastar i sotmetre a més pressió el Govern”. El polític ja havia posat el càrrec a disposició del cap de Govern el 13 d’octubre i finalment va decidir dimitir irrevocablement. “No vull que s’utilitzi la meva persona per desgastar el projecte de DA i del Govern”, va dir en la roda de premsa de la dimissió referint-se a totes les informacions que havien sortit sobre la seva activitat professional per a BPA mentre era ministre. Una polèmica que al seu parer perjudicava “el dia a dia de Govern” perquè “les notícies aparegudes no ajuden a calmar la crispació”. Els partits de l’oposició van saludar la notícia però van criticar que arribava tard.

tracking