política

Els consellers hauran de declarar els béns i les activitats

Sindicatura impulsa una reforma del reglament del Consell General, que crearà un codi de conducta per regular les incompatibilitats dels parlamentaris

Els consellers hauran de declarar els béns i les activitatsXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sindicatura impulsarà una reforma del reglament del Consell General que preveu la creació d’un codi ètic de conducta que regularà els possibles conflictes d’interessos dels consellers generals a partir d’un règim d’incompatibilitats. Per fer-ho, els parlamentaris estaran obligats a fer una declaració de béns patrimonials i activitats que podria ser davant de notari o de Sindicatura i en començar i acabar la legislatura per detectar possibles canvis. El nou reglament preveurà, a més, mecanismes per controlar el finançament dels grups parlamentaris. El síndic, Vicenç Mateu, va lliurar ahir un esborrany amb les propostes als presidents dels grups parlamentaris amb la voluntat que s’aprovi abans d’acabar la legislatura, el 2019, i amb prou consens per evitar el tràmit parlamentari. “Em dono per satisfet que estigui a l’última sessió abans de dissoldre el Consell General i intentaré que així sigui. No és un brindis al sol”, va manifestar Mateu, que presidirà personalment la comissió encarregada d’elaborar la norma.

El síndic va explicar posteriorment en roda de premsa que eren conscients des del 2011 que feia falta una actualització de “la petita constitució del Consell General”, que té 24 anys d’antiguitat, però que atès de la intensitat de les legislatures “s’ha anat posposant”. El nou reglament abordarà “temes importants que s’han anat suscitant”, com ara l’ús dels recursos públics, i en aquest sentit Mateu va afirmar que es preveu “un major control de les despeses dels grups” obligant-los a presentar els comptes en qualsevol moment. Una possibilitat seria “que la Sindicatura demanés els comptes a un grup parlamentari en qualsevol moment”, va indicar el síndic.

Dificultats

Mateu va admetre les dificultats de regular les incompatibilitats i de fet va deixar clar que en la proposta “no podem deixar clar quin hauria de ser el règim” i per tant s’hi hauran de posar d’acord els diferents grups. “És un tema molt sensible, dels més sensibles”, va reconèixer, ja que s’ha de complir amb la sensibilització ciutadana al tomb de la transparència i amb les normes internacionals i “a la vegada ser conscients que vivim a Andorra”. Un país petit on “els conflictes d’interessos poden tindre una afectació diferent”, ja que els polítics tenen ocupacions privades. “On més pots aportar és on més conflicte d’interessos tens. És un tema complicat”, va reflexionar el síndic.

La reforma també introduirà canvis en la regulació de les preguntes parlamentàries, de la durada dels períodes de sessions (es proposa escurçar el període de fora de sessions), de la caducitat de les iniciatives legals d’una legislatura a l’altra i del funcionament de les comissions. Sobre aquesta darrera qüestió, el síndic va indicar que es millorarà la definició “del secret i la confidencialitat dels consellers”. A banda, s’obre la porta al vot telemàtic en casos justificats, com malaltia o maternitat.

TANCAT L'AFER DELS COMPTES D'SDP

El conseller d’SDP, Víctor Naudi, ha tancat la polèmica pels dubtes dels comptes de l’agrupació parlamentària. La subsíndica, Mònica Bonell, va explicar que el 10 de novembre va presentar els comprovants dels dos imports de 300 i 556 euros que segons el Tribunal de Comptes no estaven degudament justificats i Sindicatura el va instar a regularitzar la situació. Més enllà d’això, l’informe no va detectar cap anomalia en l’ús del diner públic per part d’SDP.

Els canvis

Codi ètic de conducta al qual estaran sotmesos tots els consellers generals.

Règim d’incompatibilitats que limitarà les ocupacions privades dels consellers generals per evitar possibles conflictes d’inte-ressos.

Declaració de béns patrimonials i activitats que podria ser a l’inici i al final de legislatura per part de tots els parlamentaris. Podria ser davant de notari o davant de Sindicatura, qüestió que decidiran els grups.

El finançament dels grups se sotmetrà a mecanismes de fiscalització més durs per controlar les despeses. Sindicatura podria demanar els comptes en qualsevol moment.

Les preguntes parlamentàries es regularan.

Els períodes de sessions es reformularan i es proposa escurçar el període de fora de sessions.

Les iniciatives legislatives s’analitzaran per tal que no caduquin al passar d’una legislatura a l’altra.

Canvis en el funcionament de les comissions le-gislatives. Es redefinirà el secret i confidencialitat dels consellers generals.

El vot telemàtic es podria permetre en casos excepcionals, com ara malaltia o maternitat.

tracking