jornades empresarials

L'EFA critica el Govern per la negociació amb la UE

El president de l’entitat critica l’acostament a Europa, la reforma laboral, els resultats de l’obertura i que l’aeroport no sigui una realitat

L'EFA critica el Govern per la negociació amb la UEXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Repassada general de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) al Govern de Toni Martí. El president de l’entitat, Francesc Mora, va ser molt crític amb les reformes empreses per l’executiu en el discurs que va pronunciar ahir al 16è Fòrum de l’EFA. Mora va discutir la manera com s’estan portant les negociacions per a l’acord d’associació amb la UE, el plantejament de la reforma laboral, els resultats de l’obertura econòmica i que l’aeroport de la Seu no sigui, segons ell, una prioritat, alhora que va demanar una reforma d’envergadura a la CASS. Respecte d’aquesta darrera qüestió, va dir que s’ha d’impulsar “una reforma important” tant a la branca de vellesa com a la de malaltia de la CASS per garantir la sostenibilitat de les pensions i la Seguretat Social.

Sobre el procés d’acostament a la Unió Europea, va afirmar que “s’hauria de reformular l’estratègia de negociació”, i “concretar quins són els guanys i els objectius concrets” perquè suposarà “un canvi profundíssim”. Va criticar que ara per ara els beneficis són “teòrics” i va instar l’executiu a detallar quins són els “beneficis immediats”. A més, va demanar que s’incloguin els representants del teixit empresarial a la taula de negociació per tal de ser “part activa” en el procés, ja que si no “pot generar rebuig”, va advertir. “S’ha de fer una negociació més política en què participi la classe empresarial. Les associacions empresarials demanem ser a la taula de negociació”, va exposar, tot afegint que “ha de ser un acord per guanyar de forma objectiva, no per anar a perdre”.

El dirigent de l’EFA també va mostrar reserves per la manera com s’està duent a terme la reforma del mercat laboral i de fet va reclamar que s’alenteixi el procediment perquè, a parer seu, no s’està realitzant correctament. “La reforma és clarament millorable”, va dir, tot indicant que cal “evitar la burocratització del mercat de treball i la politització sindical”. En aquest sentit, va fer una crida a la “no precipitació” i a “evitar coses mal fetes a d’altres llocs” perquè “no hi ha una urgència”, com ara un alt índex d’atur. Va demanar unes lleis laborals que s’adeqüin a la realitat del país, on “només hi ha 56 empreses amb més de 25 treballadors”.

Mora va carregar durament contra “el problema històric” amb les comunicacions del país. “Ens sap greu que l’aeroport no estigui al debat”, va assenyalar, i va posar de manifest que “la nostra fragilitat és alta” perquè el país està exposat a uns riscos que “ens poden crear un gran perjudici”, com són els talls de carretera. “El Govern fa esforços, però és un problema estructural”, va sentenciar, i en aquest context va apostar per “anar més enllà” i prioritzar l’aeroport i l’heliport com a “estratègia per guanyar sobirania econòmica”. Així, va exigir al Govern que busqui “una solució interna que desenclavi Andorra” i en millori la connectivitat. “Prioritzem aquesta proposta. Busquem partners, suport internacional perquè l’aeroport sigui una realitat. Si no ho resolem a curt termini sempre tindrem un estrangulament de possibilitats econòmiques”, va alertar.

Finalment, va advocar per “internacionalitzar la nostra economia” perquè “el balanç de l’obertura és notòriament millorable i costa arrencar”. “Necessitem millorar la política d’inversió estrangera”, va sentenciar.

Una llista de greuges que va ser resposta amb una dosi d’autocrítica per part de Martí en la cloenda de les jornades de l’EFA. Sobre la CASS, va admetre que “hi ha un problema a mitjà termini” i va dir que per això “Govern i les forces parlamentàries vam assumir fer un pacte de Toledo de les pensions”, perquè “quan les reserves baixessin de 2.000 milions calia actuar”. Pel que fa a l’acord d’associació, va afirmar que és “conscient que no s’està generant una gran perspectiva d’oportunitat des dels treballadors i els empresaris”, i que “amb l’acord d’associació l’impuls i energia que hi havia en el moment constitucional no hi són”.

De les comunicacions va dir que “la conjuntura d’ara no ajuda, però el Govern fa tots els esforços”, tot i que va advertir que “no tot se soluciona amb l’aeroport”. Respecte a les lleis laborals, es va mostrar obert a escoltar les inquietuds del sector empresarial per reflectir-les als textos.

MESURES

Pensions

1 Endegar “una reforma important” a la CASS

Mora va demanar que s’impulsin canvis d’envergadura tant a la branca de vellesa com a la de la malaltia de la CASS per garantir la sostenibilitat del sistema. Martí va dir que s’ha assumir que cal “un pacte de Toledo de les pensions”.

Acord amb la ue

2 Que l’empresa sigui “part activa” del procés

El president de l’EFA va reclamar que el sector empresarial sigui “part activa” de les negociacions amb la UE i va instar l’executiu a concretar quins avantatges representa l’acord d’associació, perquè ara els beneficis són “teòrics”.

Mercat de treball

3 Alentir i replantejar la reforma laboral

El dirigent de l’EFA va criticar que la reforma laboral “és clarament millorable”, i per això va demanar que s’alenteixi el procés per “evitar coses mal fetes a d’altres llocs” i respectar la realitat del país. Martí es va obrir a recollir propostes.

Comunicacions

4 Posar fi a l’enclavament històric d’andorra

“Ens sap greu que l’aeroport no estigui al debat.” Mora creu que hauria de ser una prioritat impulsar i fer realitat l’heliport i l’aeroport com a via de “solució interna que desenclavi Andorra” i per minvar els greuges dels talls de carretera.

Economia

5 Impulsar l’obertura

i la inversió estrangera

Mora va dir que a parer seu “el balanç de l’obertura és notòriament millorable”, que “costa arrencar”, i per això va explicar que aposta per “internacionalitzar la nostra economia” i “millorar la política d’inversió estrangera”.

tracking