finances

Andorra la Vella descarta entrar a l'Agència Tributària

Conxita Marsol destaca que 200.000 euros és un cost molt elevat i que no podrien traspassar personal de tributs

Andorra la Vella descarta entrar a l'Agència TributàriaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major de la capital es va donar a l’octubre un mes per decidir si s’afegien al projecte de l’Agència Tributària única que promou el Govern. La decisió es posposava en espera de parlar amb Finances sobre possibles compensacions perquè el cost que li representa la integració provocava més aviat una negativa. Les converses no s’han produït “perquè no hem tingut gaire temps per parlar”, indica Conxita Marsol, que ha descartat adherir-se al nou organisme públic perquè “hi ha moltes despeses i s’ha de tenir en compte, però ara per ara no compensa”. No hi tanca la porta definitivament, però apunta que “tampoc el Govern ho vol fer ara, encara falta bastant temps i suposo que es tornarà a posar sobre la taula, però ara crec que sí que ho dono per tancat”, en declaracions a la ràdio del Diari.

Marsol incideix que des del començament Andorra la Vella es va mostrar favorable a l’Agència Tributària “més aviat com a concepte de país, però si no ens aporta alguna cosa més o ens surt en algun altre nivell de preu és complicat”. L’aportació que la corporació hauria de fer cada any s’ha xifrat en més de 200.000 euros, “i això és molta quantitat, i ara el comú no la paga, i si em diguessin tindreu menys personal, hi haurà algun departament que podrà desaparèixer, però no ho podem fer”, assenyala la cònsol. I és que una de les solucions que plantejava el ministre de Finances en una entrevista a la ràdio del Diari era que el personal dels comuns passés a treballar per al Govern com ha succeït amb els empleats del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) que han traspassat els comuns a Afers Socials. Però la mandatària de la capital explica que no es pot aplicar la mateixa operativa.

Tributs comunals

La cònsol puntualitza que el SAD ha estat eliminat pels comuns “i la Llei de Funció Pública diu que quan anul·les un servei les persones pleguen amb una indemnització o es traspassen, però en aquest cas quan el servei no desapareix perquè el departament de cobraments del comú continuarà existint, perquè el període voluntari l’ha de continuar fent el comú, és una voluntat del personal”. Assegura que el que es pot fer és oferir als treballadors l’opció de canviar d’administració, “però no podem obligar-los, i la majoria no ho volen. N’hem parlat fa dies i prefereixen treballar pel comú d’Andorra la Vella”.

Conxita Marsol subratlla que des que es va mostrar la predisposició a entrar a l’Agència Tributària el comú està aplicant el sistema de cobrament pels convenis amb els bancs “i està funcionant perfecte, no ens han representat increment de persones ni res i no veiem la necessitat d’anar a l’agència única si no ens aporta alguna cosa que per ara no la sabem veure i que és el que li estem demanant al Govern que ens digui”.

Jordi Cinca recorda que va declarar que per al pes específic de la capital, pel nombre d’habitants i pel que recapta en taxes comunals, “era important que hi entrés però no m’atreviria a dir que si no entra el projecte no podria tirar endavant”. I reflexiona que “crec que el projecte l’hem de tirar endavant sí o sí amb els comuns que s’hi afegeixin, i també tinc el convenciment que a la llarga s’hi afegiran tots” perquè per als ciutadans els avantatges de poder gestionar tota la relació amb l’administració pública a través d’una sola agència “seran molt grans i no tothom veu aquests avantatges a curt termini, però a la llarga serà el propi ciutadà qui ho demanarà”. A més, emfatitza que es guanya eficiència i hi ha impostos compartits, com ara la taxa de vehicles i l’ITP, “i ens haurem de plantejar com es gestionen a les parròquies que no s’hi han volgut afegir”. Cinca afirma que l’Agència Tributària “és un projecte complex, i si pogués estar en funcionament el 2019 seria un gran èxit” perquè calen canvis legislatius a més de planificar-la i dotar-la de recursos.

BARÓ AFIRMA QUE NO SURT A CAMPTE

El cònsol de la Massana es manté en la negativa d’entrar a l’Agència Tributària perquè el comú no està disposat a pagar els 70.000 euros que li costaria. “S’hauria de traspassar personal a l’alçada que ens sortís a compte, i és impossible”, remarca David Baró, per insistir que “no podem fer que el nostre funcionament s’encareixi”. Sosté que l’agència és un estalvi per al Govern, que passa d’assumir el 100% de 7-8 milions al 92%, “però hem de tenir estalvi tots, si no, no surt a compte”, i que no té res a veure gestionar l’IRPF o el foc i lloc “i posant-lo tot junt s’assimila que és el mateix la gestió, i no”.

tracking