dia de la discapacitat

El col·lectiu de discapacitats lloa els avenços

La FAAD celebra que s’ha resolt una “mancança” històrica amb l’aprovació de la llei

El col·lectiu de discapacitats lloa els avençosXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Federació Andorrana d’Associacions de persones amb Discapacitat (FAAD) va mostrar la seva satisfacció perquè després de molts anys el parlament ha aprovat la llei de mesures urgents que ha de permetre aplicar el Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat que es va signar a Nova York el 13 de desembre del 2006. “El col·lectiu està molt orgullós que el ministeri s’hagi posat les piles”, va manifestar ahir la presidenta de la FAAD, Anna Parramon, després de l’acte de celebració del desè aniversari de la federació i del Dia Internacional del col·lectiu que va tenir lloc al vestíbul del Consell General.

Parramon va expressar que “és el pas perfecte” perquè “s’ha ratificat tot el que ens secunda com a persones amb discapacitat”. La representant del col·lectiu va afirmar que el Govern “s’està comprometent amb les obligacions del país i ho està fent”, i va subratllar que tot i que hi havia suport, la falta de “compromís formal” era “una mancança”. “Requeríem aquestes mesures urgents ja aprovades, però més val tard que mai”, va assenyalar, fent palès que “som un país petit, tenim els recursos que tenim, i tampoc pots demanar que es faci tot en un any com en altres països”.

Millores a la llei

Parramon va admetre que “hi ha serrells que han de millorar” a la llei, com ara la baixa per maternitat i paternitat, que s’ha allargat només dues setmanes, i una respectivament. “Amb dues setmanes no n’hi ha prou”, va dir, i en aquest sentit va avisar que “intentarem reivindicar que siguin més, tot el que puguem demanar de més millor”. “Ja hem fet un pas, que són dues setmanes més. Si fem un pas més gran seran quatre i si anem estirant la corda al final seran les que nosaltres volem”, va apuntar, sense voler posar una xifra. No obstant això, tot i que “hi ha camí i el continuarem reivindicant”, Parramon va assegurar que “els temes principals de la discapacitat els han defensat en un 85%”.

De la seva banda, el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va destacar que la ratificació del conveni de l’ONU “ha suposat un canvi de paradigma” per deixar de “fixar-nos en les capacitats que tenen les persones amb discapacitat, sinó amb les discapacitats que té la societat a l’hora d’incloure aquestes persones”.

Un punt d’inflexió que “ha engegat tota una sèrie d’accions per permetre una inclusió plena, efectiva i real en l’àmbit sanitari, social, laboral i educatiu”. Per al ministre, “s’han fet avenços molt importants des del 2002 desenvolupant programes, accions i mesures per a les persones amb discapacitat que fins llavors no existien”. I ara, amb l’aprovació de la llei a la sessió parlamentària de dijous passat, “hem donat el segon gran impuls”.

JORNADA D'HOMENATGE

l col·lectiu de persones amb discapacitat va celebrar ahir la seva diada internacional en un acte que va comptar amb la presència de totes les institucions de l’Estat: el Copríncep episcopal, el síndic i la subsíndica, el cap de Govern, el ministre d’Afers Socials i consellers generals de tots els partits. Una jornada que va servir per celebrar també el desè aniversari de la federació que agrupa les sis associacions del país dedicades a atendre la diversitat funcional. És per això que es van lliurar plaques commemoratives a representants de totes les entitats que van fundar la FAAD i, a més, es va retre un emotiu homenatge –amb vídeo inclòs–, a Agustina Grandvallet, expresidenta de la fundació, que va rebre el premi Antoni Rogel per “l’esforç personal i la integració en la vida social participativa”.

En el seu parlament, Grandvallet va demanar “posar-se al lloc de la persona amb discapacitat” perquè “aquí on estic jo en qualsevol moment pot estar qualsevol de vosaltres”. Una petició que va servir al Copríncep, Joan-Enric Vives, per recordar que “tots som diversos en funcions i ens complementem”, i reclamar que “aquelles realitats que abans s’amagaven es posin a la llum”. Qui també va rebre un Rogel, en aquest cas per la “tasca en pro i en defensa de les persones amb discapacitat”, va ser la Fundació Privada Jacqueline Pradère.

De la seva banda, Parramon va demanar en el seu discurs “un canvi social” perquè “s’accepti que hi ha capacitats diverses”, ja que “en ple segle XXI no hi pot haver lloc per a la discriminació, i això és tasca de tots”. El ministre Espot va agrair a la FAAD “la perseverança” per haver aconseguit “visualitzar l’impacte de la discapacitat al país”.

El col·lectiu de discapacitats lloa els avenços

tracking