sistema sanitari
L'hospital resol la mancança d'otorinolaringòlegs a urgències
Tenia problemes per cobrir tots els dies de la setmana amb un especialista a urgències
La direcció de l’hospital ha resolt una de les mancances que hi havia al servei d’urgències: la falta de metges especialistes en otorinolaringologia. Segons va explicar en declaracions al Diari el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Joan Martínez Benazet, una de les especialitats que el servei de guàrdia de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell no tenia prou cobertes històricament era la d’otorinolaringologia. “Fa un any i escaig el tema de debat era que no teníem otorinolaringòlegs i vam patir molt perquè no teníem aquesta especialitat suficientment coberta”, va admetre Martínez Benazet, que va afegir que “hem fet tots els esforços que hem pogut i des de fa uns pocs mesos tenim coberts tots els dies de la setmana amb un otorinolaringòleg de guàrdia”.
Un cop solucionat aquest dèficit, l’hospital no es planteja cobrir una de les poques especialitats que no té cobertes a urgències: l’oftalmologia. El director assistencial del SAAS va explicar que de servei oftalmòleg de guàrdia “no n’hi ha hagut mai”, i va recordar que “hi va haver una època en què els oftalmòlegs, de motu proprio, feien uns torns que cobrien part de les urgències”.
Ara això ja no succeeix, ja que “els metges del servei tenen una formació específica per poder atendre urgències oftalmològiques fins a un nivell màxim de complexitat”. Martínez Benazet va anunciar que els propers mesos es farà una nova formació destinada als metges per millorar algun dels aspectes de l’atenció oftalmològica a urgències.
Quant al metge de guàrdia, considera que la persona que va al servei d’urgències amb un problema ocular prou complex per no poder ser atès a l’hospital, se’l deriva a centres estrangers.
Catorze derivacions en dos anys
L’any passat es van atendre 700 pacients per urgències oftalmològiques, set dels quals van haver de ser traslladats a l’estranger per rebre l’atenció mèdica adequada. Quatre van ser derivats a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, dos a l’hospital Sant Pau, també a la capital catalana, i un a l’hospital de la localitat francesa de Foix.
Des de principi del 2017 i fins a final del passat mes d’octubre, s’han atès 490 persones per urgències oftalmològiques i set han hagut de ser traslladades a l’estranger: sis a l’hospital Vall d’Hebron i una al Sant Pau.
La majoria dels casos que es deriven a l’estranger són traumatismes oculars greus i algun quadre de malaltia oftalmològica aguda greu, com pot ser un glaucoma complex. La resta de patologies es pot tractar a Andorra, ja sigui a nivell del servei d’urgències o bé es fa una primera cura i després es deriva el pacient a l’oftalmòleg de forma diferida.
“S’ha valorat tenir oftalmòlegs de guàrdia, però pensem que amb una formació específica dels metges de guàrdia es pot atendre el 90% de les urgències o més”, va indicar el director assistencial del SAAS. I és que, va assegurar Martínez Benazet, “en el cas d’haver tingut un oftalmòleg de guàrdia, aquestes catorze urgències que van anar a l’estranger s’haurien d’haver derivat també perquè per la seva complexitat aquí no es podien tractar”.
El directiu de l’hospital va indicar que davant d’aquelles urgències de més complexitat que no es poden atendre aquí, “el que és important és tenir uns canals actius ràpids i àgils. I això ho tenim”. El doctor va recordar que “Andorra és molt experta a derivar malalts fora” i que “tenim acords amb centres de referència”.
SENSE NEUROCIRURGIA, CIRURGIA CARDÍACA I SUBESPECIALITATS DE MOLTS CAMPS
L’hospital té cobertes a urgències les especialitats de cirurgia general, traumatologia ortopèdica, pediatria, medicina interna, cures intensives, otorinolaringologia i ginecologia obstetrícia, va asse-nyalar el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet. La pneumologia i la cardiologia estan cobertes en unes hores determinades, va afegir. Les especialitats no cobertes, a més de la d’oftalmologia, són la neurocirurgia, la cirurgia cardíaca i moltes subespecialitats d’altres camps. “Hi ha especialitats que per la seva complexitat i per la poca casuística a Andorra no es poden mantenir hàbils ni en les guàrdies ni fora de les guàrdies”, va explicar Martínez Benazet.
Respecte a la cirurgia maxil·lofacial es fa l’atenció de forma localitzada a Barcelona, i de manera telemàtica. La cirurgia maxil·lofacial, que es coordina amb els otorinolaringòlegs per alguns accidents amb lesions facials importants, es decideix des de Barcelona. “Es pot veure les imatges del pacient i es pren una decisió de forma telemàtica: si s’ha de traslladar o si es pot estabilitzar aquí”, va indicar.
LES CLAUS
1 El problema
Falta de metges otorinolaringòlegs
Una de les mancances que darrerament havia tingut l’hospital Nostra Senyora de Meritxell era la mancança de metges especialistes en otorinolaringologia. Aquest fet impedia cobrir les hores de guàrdia a urgències.
2 La solució
Especialistes tots els dies de guàrdia
El servei andorrà d’atenció sanitària, després de “fer tots els esforços que hem pogut”, ha aconseguit contractar prou metges especialistes per tenir otorinolaringòlegs de guàrdia tots els dies de la setmana.
3 Urgències
Especialistes tots els dies de guàrdia
El director assistencial del SAAS creu que els metges d’urgències estan prou preparats per atendre els pacients d’oftalmologia. Assegura que els casos que es deriven tampoc podrien ser atesos per un especialista.