política

Govern proposa que el tabac tingui 30 anys sense pròrroga

L’executiu aposta per trametre a la UE que el sector tingui un llarg període d’adaptació a canvi de posar una data límit

Govern proposa que el tabac tingui 30 anys sense pròrrogaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La línia ha canviat. El plantejament amb el qual treballaven les comissions d’Andorra i la Unió Europea respecte al sector tabaquer passava per establir vint anys de marge que s’havien d’anar revisant cada cinc anys per constatar que el Principat anava fent els passos necessaris per reduir la dependència del producte estrella. El nou paradigma, i que serà la proposta que el Govern té al cap per presentar a la Unió Europea, és demanar un període més llarg, de trenta anys, que no requereixi les revisions constants però que al mateix temps sigui definitiu. En trenta anys després de signar l’acord el tabac hauria de passar a formar part, com la resta de productes, de l’acord duaner, segons van confirmar fonts properes a l’executiu.

L’efecte d’aquesta integració a tres dècades vista no comportaria obligatòriament una disminució dels ingressos de l’Estat (actualment és prop d’un terç de la recaptació total). La taxació del tabac depèn de cada Estat, i per tant el Govern del futur podria mantenir una política de baixa tributació. Tampoc necessàriament per als comerciants, pel mateix motiu. L’impacte arribaria per als fabricants i per als colliters. Els fabricants es trobarien que el tabac (amb taxa alta o baixa) hauria de tenir el mateix tracte quan es fabriqués a Andorra que si s’importa de qualsevol país de la UE (el principi d’unió duanera i lliure pas de mercaderies). La mesura simplement deixaria de fer competitiva la fabricació a Andorra per un evident tema de cost a causa d’un volum petit de fabricació.

Per als colliters el problema es troba que és precisament el tabac la font principal d’ingressos. Hi ha una part d’agricultors que només tenen el monocultiu, i d’altres que ho compaginen amb el bestiar o altres activitats (vi, per exemple). Es calcula que el sector rep uns 15 milions d’euros dels fabricants, i aquesta és la principal subvenció del sector primari. Aquests 15 milions en el futur els podria desembutxacar el Govern, però requeriria que tots els pagesos disposessin d’activitats alternatives al tabac.

Els sectors es mostren, en principi, favorables a la proposta de 30 anys, amb el benentès que el seu desig passaria, però és impossible dins de l’acord, que el tabac es mantingués intocable eternament. Un període de 30 anys dona un marge amplíssim per a la reforma del sector i és molt possible, segons les mateixes fonts, que el tabac no caldrà que passin 30 anys perquè deixi de ser un producte que doni la rendibilitat actual vista la reducció constant del nombre de consumidors. Tres dècades de marge era molt més del que podien esperar fabricants i colliters quan es va endegar el procés negociador.

Comoditat

La nova fórmula podria ser ben vista per part de la Unió europea perquè evita el feixuc procés de revisió cada cinc anys i de possibles discrepàncies respecte a si s’està o no complint un calendari creïble per a la disminució del pes del sector. Dins del període de 30 anys es contemplaria un seguiment molt més superficial perquè, al cap i a la fi, l’objectiu final no seria discutible.

La ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va presentar ahir la proposta als representants dels grups parlamentaris dins de la comissió d’Exteriors del Consell General. Cal recordar que Govern ha proposat als presidents dels grups que s’integrin, amb un paper semiactiu, dins del grup negociador de l’acord amb Brussel·les per poder constatar de primera mà l’evolució de les converses sobre l’acord d’associació. La proposta andorrana, però, haurà de tenir una resposta per part de la Unió Europea, que té l’opció de respondre que el termini sigui inferior a tres dècades.

tracking