Camps de neu
Els monitors argentins volen una solució a la situació laboral
El president de l’associació d’instructors d’esquí del país sud-americà diu que hi ha enuig amb l’AAME i preocupació pels nous contractes
El president de l’Associació Argentina d’Instructors d’Esquí (Aadides), Martín Bacer, fa una crida al Govern a “prendre les regnes” del conflicte entre monitors i regular de cara a la temporada 2018-2019 un règim laboral especial per a la professió, per bé que no té previst sol·licitar una reunió amb l’executiu andorrà almenys fins passat l’hivern. Bacer està de visita al Principat per “demanar informació sobre els nous contractes”. Per aquest motiu, dilluns es reunirà amb Ski Andorra, la patronal del sector.
Bacer destaca que l’associació argentina no té la voluntat d’actuar com a sindicat, però sí que vol posar en relleu que “hi ha preocupació i malestar” entre els professionals que en són socis. “A Andorra anualment hi ha entre un 40% i un 50% d’instructors d’esquí argentins”, subratlla Martín Bacer, que xifra la presència de compatriotes que fan d’instructor “entre els 200 i els 380”, segons l’any. “M’han demanat que vingui a veure els problemes que tenen en primera persona, ara mateix és el que he vingut a fer”, comenta Bacer. “Nosaltres el que intentem és que els monitors que són socis de l’Aadides facin el millor paper possible”, posa en relleu. “Aquí el Govern hi té una gran responsabilitat, els ministres d’Educació i de Turisme han d’entendre que els contractes de quaranta hores setmanals i un dia festiu són un problema de futur”, segons Bacer. El president de l’associació argentina recorda que “no hi haurà la mateixa quantitat ni qualitat de monitors si aquests no guanyen el mateix i econòmicament no els surt a compte venir”, i estima que cada monitor perdrà entre 1.000 i 1.500 euros per temporada amb les noves condicions.
ENUIG AMB l’AAME
Bacer diu que “sempre defensarem que els instructors argentins treballin segons l’estructura de les escoles”. Per això, “si l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) va per aquest camí hi haurà consens”, creu. L’argentí veu “preocupació general, també a l’associació de monitors andorrana. Però avisa que “no es pot interposar una denuncia com va fer l’AAME, sense saber quin efecte pot produir”.
L’enuig dels monitors és perquè “ara els obliguen a prendre’s un dia de festa setmanal i no és el mateix tenir festa al desembre que al febrer”, assenyala Martín Bacer. “Els monitors estan molestos perquè així cobraran menys”, insisteix. El president de l’entitat argentina no entén la posició de l’AAME. “No han defensat aquests punts que quedaven grisos en la relació contractual dels monitors i tampoc entenc quina és la relació que tenen amb Ski Andorra que no s’hi vulguin reunir”, confessa.
“Nosaltres aquest any no ens reunirem amb Govern, però potser sí en el futur per prevenir que es repeteixin els contractes. No crec que estiguem lluny de poder-ho resoldre”, confia Bacer.
Amb l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem), que homologa i dona el vistiplau dels títols dels monitors estrangers al país, els argentins estan d’acord que la relació que hi havia fins ara amb les pròpies empreses “permetia una relació laboral flexible”. Bacer confia que la pròpia Efpem obri ponts per cercar una solució “i nosaltres puguem acompanyar i aportar tant com sigui possible”. A la llei “un monitor no pot ser com un cambrer, no pot estar en la mateixa categoria, si fa mal temps i no obren el camp de neu l’instructor no treballa”, subratlla.
Segons Bacer, a la reunió amb Ski Andorra es tractaran tres punts de rellevància per als monitors: els contractes, l’assegurança social i l’obertura de comptes als bancs. Un dels perills, avisa, és que “hi hagi monitors per als quals venir suposa un esforç que acabin optant per treballar per compte propi el dia festiu que els obliguen a fer, una opció amb la qual estem totalment en contra. Hi ha portes que no s’haurien d’obrir mai”, conclou Bacer.