Seguretat social
La CASS demana 6 punts més en les cotitzacions
Rascagneres considera que la inviabilitat del sistema és perquè “ningú no ha fet res” per revertir-ho des del 1968
La compareixença del president del consell d’administració de la CASS ahir a la tarda davant les comissions de Finances i Sanitat del Consell General va tornar a posar en relleu el que Jean Michel Rascagneres ha estat denunciant des que exerceix al càrrec: el fet que cap Govern “no ha fet res” en mig segle per revertir la inviabilitat de l’Estat del benestar. Ho va dir gairebé tres hores i mitja després d’haver iniciat una compareixença en què va estar acompanyat pel president de la comissió del fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, qüestionat per la feina realitzada per intentar solucionar tant la viabilitat del sistema sanitari i de pensions de jubilació.
“Ningú no ha fet res del 1968 i no és una qüestió política, és una qüestió d’Estat”, va dir Rascagneres, que va recordar unes paraules seves en una compareixença anterior: “no estem parlant de la fallida de la CASS, estem parlant de la fallida de l’Estat”.
El president del consell d’administració va reiterar que “a 15 o 20 anys vista no es podran pagar les pensions de jubilacions”, i es va mostrar de nou partidari d’incrementar la cotització a la branca de jubilació. Va explicar que el 2016 (Delgado i ell van comparèixer per presentar la memòria de la CASS de l’any passat) la mitjana de la pensió que cobrava un pensionista a Andorra era de 700 euros. Va justificar l’increment de les cotitzacions amb un exemple: “una persona que guanya 1.200 euros, cobrarà 600 i pel que ha pagat hauria de cobrar 300”. Va parlar d’un pla “flexible” i “revisable” que tingui en compte l’activitat econòmica i la massa salarial.
Cotitzacions branca general
Rascagneres també considera imprescindible incrementar, “millor demà que no d’aquí uns anys”, les cotitzacions a la branca general per fer viable el sistema sanitari. Veu imprescindible passar del 10% actual de cotització a la branca sanitària a un 16 o 18%. “Si mantenim el sistema actual, l’aportació del Govern passarà dels 40 als 100 milions d’euros. Si el canviem podem acotar-lo en uns 40 milions”, va assegurar.
Va llistar altres mesures que proposa la CASS per millorar la sostenibilitat de la branca general. La inclusió d’una taxa sanitària a tabac, alcohol, begudes ensucrades i combustible perquè “el diferencial de preus facilita la seva implementació”, la revisió del copagament en funció de la renda, la potenciació de la prescripció de medicaments genèrics revisant el percentatge de reemborsament o la supressió del finançament pels actes generats per prestadors no convencionats. També va parlar de la possibilitat de crear una branca de dependència, “ja que cada dia tindrem més dificultats per assumir-la”, que es podria finançar o bé via Estat o bé via cotitzacions.
Puja el fons de reserva
Els fons de reserva de jubilació era a 30 de setembre d’enguany de 1.233,6 milions d’euros, 31 més que els que hi havia el 30 de juny, segons les dades que va fer públiques ahir el president de la comissió que el gestiona, Josep Delgado. El 2016 es va tancar amb 1.167 milions, el que suposa que en nou mesos els diners de la caixa que ha de fer front a les pensions ha crescut en 66 milions.
L’any passat el fons va créixer en 73,5 milions respecte el 2015: 48,9 provinents de la transferència de la CASS i 23,4 del benefici per la inversió lligada al mateix. La rendibilitat de la cartera d’inversions va ser l’any passat d’un 2,16% davant d’una inflació del 0,40% i a l’octubre d’enguany era del 3,16% amb una inflació del 2,4%. “Tot fa pensar que acabarem el 2017 amb un rendiment per sobre de la inflació”, va dir.
Delgado, que va recordar que el fons té 6,3 milions bloquejats a BPA (5,8 a Credit Suisse), va defensar les comissions que es paguen als vuit gestors del fons. Va dir que “el que busquem són els Messi i els Cristiano de la gestió, uns cracs que podrien fer que les nostres inversions donin més rendibilitat, encara que els gestors ens cobrin més diners”.
TOC D'ALERTA PER L'INCREMENT DELS ACCIDENTS LABORALS
El president del consell d’administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, en el repàs a les xifres de l’any passat va destacar el descens del 7% de les baixes per malaltia (8.555) “a causa d’un control més estricte” i va donar un toc d’alerta per l’increment, en un 22%, dels accidents de treball i conseqüentment de les pensions per invalidesa (30%) i per accidents laborals (19%). Tot i que va voler deixar clar que no li compet a la CASS solucionar-ho –“no tenim res a dir sobre la prevenció a la feina”–, va demanar que s’implementin mesures per reduir la sinistralitat laboral. Rascagneres considera que per exemple les empreses petites tenen dificultats per implementar la legislació al respecte i que fins tot algunes la desconeixen.
Respecte a les xifres d’assalariats (41.163 a final del 2.016 que representen un 7,3% més que el 2012) i de treballadors per compte propi (5.849, un 46,7%), va assegurar que posen en relleu que “ha començat la recuperació econòmica”.