La Batllia inculpa Lozano i Laplana en la causa de Veneçuela de BPA
Vuit veneçolans també estan imputats pel saqueig dels fons de la petroliera pública Pdvsa
La Batllia va inculpar deu persones, vuit de veneçolanes i els exempleats de BPA Cristina Lozano i Pablo Laplana, pel blanqueig dels diners que presumptament es van saquejar de la petroliera pública Petróleos de Venezuela, SA (Pdvsa). Se les acusa d’haver creat una trama en què una sèrie de càrrecs de l’empresa pública “aprofitant la seva influència en els cercles de poder, i amb l’ajuda de la resta d’imputats, organitzaven un sistema de comissions amb relació als contractes públics de l’empresa Pdvsa”. La Batllia conclou en la instrucció del cas que “les empreses que accedien a les licitacions es veien obligades a contractar amb el seu entramat empresarial per poder aconseguir les adjudicacions”. Per tenir les adjudicacions s’havia d’abonar als implicats “milions” que es justificaven falsament amb “assessorament, sovint fins i tot verbal, en contrapartida per les seves gestions”.
La major part d’aquests pagaments es van fer “a través dels comptes dels encausats i de les societats panamenyes controlades per ells”. Aquestes societats panamenyes havien estat creades per BPA Serveis i facilitaven amagar qui era el beneficiari real dels diners que se saquejaven de la petroliera. Cristina Lozano era la principal responsable, segons el sumari del sistema, de BPA Serveis per crear les empreses pantalla panamenyes. L’uruguaià Pablo Laplana va ser el gestor que portava i que seguia els comptes de bona part dels veneçolans. En total, la Batllia estableix que pels comptes van transitar més de dos mil milions d’euros.
El presumpte cap de la xarxa a Andorra és Diego Salazar, cosí germà de qui llavors (la dècada passada) era al mateix temps ministre de l’Energia i president de Pdvsa. Per tant, era el principal responsable final en les grans adjudicacions de la petroliera. En la trama i com a beneficiaris també figuren un antic viceministre d’Energia, Nervis Villalobos, i el president de la companyia elèctrica de Caracas, Javier Alvarado.
El saqueig de Pdvsa es va fer també en dues operatives més. D’una banda, amb la desviació de fons suposadament destinats a les pòlisses multimilionàries de les assegurances de Pdvsa i, de l’altra, per una operativa de canvi entre bolívars i dòlars en què els implicats podien directament guanyar beneficis de fins al 50% de forma directa i garantida. BPA no només era el banc per on transitaven els diners, que després anaven a d’altres jurisdiccions, sinó on les societats també tenien els comptes.