estudi
Preocupació pel preu dels pisos i els salaris
El CRES ho atribueix a la millora de la conjuntura econòmica i a l’augment de la demanda
L’augment del nivell de vida és la principal preocupació de la societat. Aquesta inquietud té lloc per l’increment del preu de l’habitatge i l’estancament dels salaris, segons l’Observatori del segon semestre que va donar ahir a conèixer el Centre de Recerca Sociològica (CRES). En concret, un 23,8% de les 711 persones enquestades entre el 26 de setembre i el 21 d’octubre van manifestar que aquesta era la principal preocupació que tenien i, de fet, aquest aspecte creix gairebé nou punts percentuals respecte a l’estudi que es va fer durant el primer semestre de l’any. El 19% dels preguntats veuen com a segon problema la falta d’infraestructures i aparcaments; un 18,3%, el futur de les pensions i les prestacions socials, i un 16,8%, les dificultats i deficiències del trànsit a la xarxa nacional.
Si bé la preocupació pel cost de l’habitatge no està a nivells del 2006, quan aleshores inquietava el 51% dels enquestats, el director del CRES, Joan Micó, va apuntar la possibilitat d’estar davant d’una tendència que pot anar a l’alça. L’investigador va apuntar com a causa d’aquest increment la millora econòmica i el fet que cada cop més gent trobi feina, que ha comportat paral·lelament un augment dels preus perquè hi ha més demanda. “A Andorra això ho sabem bé, a la mínima que la cosa va millor el preu dels pisos es complica”, va dir Micó, que va especificar que el sector de la població més preocupat per l’habitatge és el que té entre 25 i 39 anys, i també inquieta els de la franja d’entre 40 i 54 anys. Pel que fa a les queixes sobre l’estancament dels salaris en relació amb l’augment dels preus, Micó va apuntar que les crítiques també provenen dels més joves i els que tenen feines no qualificades.
Reportatge
LA TÍPICA ESCUDELLA
L’escudella és considerat el plat típic i tradicional del Principat. Un 42,9% dels enquestats en l’Observatori que ha fet el CRES sobre el patrimoni gastronòmic del país van determinar que aquest plat que abunda durant els dinars de Nadal i que aporta l’escalf necessari i una càrrega nutricional elevada és el més conegut. En segon lloc se situa el trinxat (27,4%) i en tercera posició, la carn a la brasa (6,9%). També és consideren plats típics, tot i que en menor proporció, l’arròs de muntanya, el civet o altres carns de caça, els cargols a la llauna o els embotits. Pel que fa a les postres, un 21,5% dels preguntats consideren que el més típic és la crema catalana, mentre que el 9,3% pensen que és la mel i mató.
D’altra banda, el 48% dels enquestats en l’Observatori consideren que la cuina del Principat és “una cuina dels Pirineus”. Un 28% considera que els plats elaborats al Principat formen part de la “cuina catalana”, el mateix percentatge dels que pensen que els fogons pertanyen a la cuina “amb especificitats andorranes”. En canvi, consideren que els turistes tenen poc coneixement o gens de la cuina típica d’Andorra (67%). Finalment, no veurien amb mals ulls que s’organitzés un mercat setmanal al Principat per anar-hi a comprar productes frescos. Segons l’estudi, un 91% dels preguntats afirmen que segur o probablement hi comprarien.