política

PS i Liberals porten la reforma comunal al TC

El tribunal disposa de dos mesos per examinar si les lleis aprovades vulneren la Constitució

PS i Liberals porten la reforma comunal al TCFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra, el PS i SDP van presentar ahir al Tribunal Constitucional el recurs contra les lleis de competències i transferències aprovades pel Consell General el 20 d’octubre passat. Els tres partits de l’oposició van formalitzar així el que ja va anunciar aquell dia el llavors president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, de permetre l’aprovació de la reforma dels comuns però de posar-se a disposició dels consellers del PS per portar-la al Constitucional.

Un procés que va culminar ahir amb l’entrada de l’escrit signat pels sis consellers de l’oposició necessaris per realitzar el tràmit: dos dels tres parlamentaris que té ara el grup liberal després del trencament, Jordi Gallardo i Fer­ran Costa; els tres del PS, Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, i el d’SDP, Víctor Naudi. Els parlamentaris van interposar el recurs in extremis: ahir s’esgotava el termini per fer-ho després que les lleis es publiquessin al BOPA el 15 de novembre passat. Tal com dicta la Constitució, ara el tribunal disposa de dos mesos per dictar sentència, un període durant el qual les lleis segueixen vigents.

Un pas que l’oposició fa perquè el TC analitzi els indicis d’inconstitucionalitat que va detectar l’informe de les lleis elaborat pel catedràtic Miguel Ángel Aparicio per encàrrec del comú de Sant Julià de Lòria i que va provocar les suspicàcies dels membres de l’oposició –tot i els contrainformes jurídics encomanats pel Govern–. Es dona la circumstància, però, que amb l’escissió liberal han estat només els consellers més contraris a la reforma competencial els que han aportat la signatura per impugnar els textos.

Culmina així una controvèrsia, la de cedir dos vots liberals per aprovar les lleis, que va originar la divisió que va acabar amb el trencament que es va fer oficial dimarts passat amb la marxa del grup dels cinc membres d’Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos (Josep Pintat, Josep Majoral, Carine Montaner, Joan Carles Camp i Carles Naudi). Un gest interpretat com a acostament a DA que va suscitar el rebuig de Gallardo, Costa i Judith Pallarés. Toni Martí, en canvi, va agrair el gest liderat per Pintat de permetre l’aprovació dels textos i es va autoproclamar “un cap de Govern feliç” alhora que va criticar que fins la publicació de l’estudi Aparicio no s’hagués parlat d’inconstitucionalitat. Els suposats incompliments es concentrarien en els criteris de distribució de les transferències que ara haurà d’examinar el Constitucional.

tracking