Rebuig de les associacions i els empresaris a la taxa per tenir animals
Empreses i entitats animalistes s’oposen a l’impost que proposen els cònsols per finançar el cens d’ADN
i la neteja de carrers
Rebuig de les entitats animalistes i empreses del sector a la taxa que els comuns plantegen impulsar per gravar la tinença d’animals. Una via per ajudar les corporacions a finançar el cens d’ADN (que ha de servir per sancionar els incívics) i la neteja dels carrers i voravies. Els actors implicats, però, denuncien que es penalitza qui té animals en lloc de millorar les condicions i ampliar els espais perquè els animals facin les seves necessitats. L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) i Laika, dues entitats que vetllen per la protecció dels drets dels animals, alerten de les conseqüències que pot comportar la mesura.
El president de Laika, Josep Mas, va assegurar que repercutirà en “més abandonaments i menys adopcions” i va demanar deixar d’“estigmatitzar i castigar el sector dels animals”. “Que facin pagar un impost de neteja pública per a la gent que llença burilles al carrer o fa botellón doncs”, va criticar. “No podem anar castigant contínuament la gent que té gossos perquè tindrem un problema”, va afirmar, perquè si no la gent deixarà d’adoptar i les gosseres s’ompliran, generant un nou problema. Mas va assegurar que en mig any el nombre d’adopcions ja ha baixat un 30% perquè “veuen que és un problema tenir un gos i els abandonen”. En aquest sentit, va advertir que “mantenir els gossos a la gossera serà un problema per al Govern” (més car que el cens d’ADN, va fer palès) i va recomanar “un diàleg més obert entre protectores, Govern i comuns per veure les solucions” i prescindir de “decisions unilaterals que no ens tenen en compte”.
“Justos per pecadors”
El president d’Apapma, Carles Iriarte, va criticar que amb mesures d’aquest tipus “paguen justos per pecadors”, pels que no recullen els excrements del gos. Iriarte va expressar “molts dubtes” pel fet que tothom hagi de retre comptes “per la mala actuació d’alguns propietaris”. A més, va avisar que “tots els que són cívics es queixaran” i va defensar que “a qui no reculli se’l sancioni i se li cobri, qui la fa la paga”. “Hauran de buscar una solució més equilibrada i que no paguin innocents, que són la majoria”, va deplorar.
Rebuig de les empreses
També les empreses que es dediquen al món dels animals s’oposen a l’impost. Sílvia Garcia, ensinistradora de gossos i especialista de la botiga Les bones companyies, va lamentar que “ens posin una taxa com a càstig però sense cap benefici a canvi” i “es castiguin tots els propietaris de gossos –que es gasten uns 1.500 euros de mitjana en la cura de l’animal– perquè els carrers estan bruts sense res a canvi”. Tant és així que defensaria la taxa “si hi hagués un espai apte per anar amb gossos” i que es puguin córrer lliurement. Per això va afirmar que “no hi ha ningú que sàpiga com funciona el tema i que estigui assessorant els comuns”. “Ens denominem país petfriendly i no ho som. A hotels, restaurants i botigues es poden portar gossos però després no tenim cap espai lliure on puguin estar sense corretja”, va manifestar.
D’altra banda, dues botigues d’animals més consultades pel Diari que van preferir no identificar-se es van mostrar en contra de la taxa proposada pels comuns. Un dels establiments creu que caldria més debat sobre aquest aspecte, i que en cas que finalment s’imposés reclama que els diners que pagarien els propietaris s’invertissin a crear més espais per als animals. Tots dos coincideixen amb la falta de conscienciació que tenen alguns propietaris de gossos i reconeixen el mal estat d’alguns carrers a causa dels excrements. A més, un d’ells creu que s’haurien de fer més polítiques per conscienciar els propietaris, però no veuen prou justificat, per exemple, que la neteja de les restes dels carrers se sufraguin amb aquesta taxa.
ELS CÒNSOLS DE LES SET PARRÒQUIES VAN DESCARTAR APLICAR L'IMPOST FA CINC ANYS
La idea d’aplicar un impost per tenir animals no és nova. El comú d’Encamp ja va plantejar el 2009 impulsar una taxa als propietaris de gossos per contrarestar la despesa que suposava per a les arques comunals la neteja de la via pública. Acció que va ser ben vista per Canillo i Andorra la Vella però que mai va tirar endavant fins que el gener del 2013 tots els cònsols van descartar la mesura. En un primer moment els mandataris de les set parròquies van decidir estudiar-la en constatar que la presència d’excrements al carrer era un problema creixent i d’elevat cost, però van tombar-la després d’analitzar els pros i els contres i adonar-se que hi podria haver un efecte rebot i que alguns amos de gossos deixessin de recollir les tifes en considerar que ja pagaven un impost. En nom de tots els cònsols, l’escaldenc Marc Calvet va explicar llavors que aparcaven la idea i que es decantaven més per impulsar campanyes de conscienciació ciutadana. “Primer s’ha de treballar en la sensibilització i mirar que la gent que té gossos ho deixi net allà per on passa”, va assenyalar, posant de manifest que és “com quan neva, que la gent ha de saber que ha de sortir amb el cotxe equipat de casa”.