balanç de govern
Acord amb la UE perquè el tabac continuï 30 anys
La proposta preveu mantenir l’estatus actual durant sis anys i anar renunciant als drets de duana a partir del setè
La Unió Europea ha acceptat allargar fins als 30 anys el tracte preferent al tabac, si bé a partir del setè any haurà d’anar renunciant als drets de duana que té actualment. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va donar a conèixer ahir en el marc de l’esmorzar del Govern amb els mitjans de comunicació el contingut de la darrera sessió negociadora amb Brussel·les, que es va celebrar la setmana passada. Ubach va afirmar que la reunió va ser “positiva” i va detallar que la proposta avalada per la UE preveu que el capítol 24 mantingui l’estatus actual durant els primers sis anys i a partir del setè es vagi assumint el cabal comunitari. “L’objectiu és arribar als drets de duana zero”, va sentenciar.
L’acord estableix, però, algunes contrapartides. En primer lloc, Andorra haurà de demostrar cada any i amb dades estadístiques que l’economia es va diversificant i va minvant la dependència vers els ingressos provinents del tabac. En segon lloc, el Principat haurà de demostrar el seu compromís amb la lluita contra el frau i el contraban. Una qüestió que, segons Ubach, “queda per definir” i s’haurà de valorar en l’àmbit polític. Però va revelar que s’haurà d’avançar en la línia de rebaixar el diferencial de preu respecte als països de l’entorn i “reforçar els mecanismes de control”. “Com es compensa? Incrementant l’impost especial per garantir els ingressos de l’estat”, va concretar.
Un diferencial “no exagerat”
El cap de Govern, Toni Martí, va voler aclarir que el diferencial no desapareixerà, sinó que s’atenuarà. “Volem conservar un diferencial comercial i competitiu, però no exagerat que sigui una crida al contraban”, va manifestar, tot assegurant que el Govern defensa “tindre la llibertat de posar els nostres preus”. A més, es va mostrar “convençut” que s’aconseguirà mantenir “el diferencial suficient” perquè “Andorra vol mantenir la seva sobirania fiscal”, tot i que va reconèixer que ara el diferencial que hi ha és “molt fort” i hi ha “molta disparitat”. “És un problema per a Andorra que un sol producte representi una quarta part dels ingressos”, va admetre. Per tant, va apostar per crear nous sectors productius vinculats a la tecnologia avançada, fet que “només pot ser dins del marc europeu”.
Martí va afirmar que “de la lluita contra el contraban en fem una prioritat nacional”, i va remarcar que “si s’ha aconseguit la transitòria de 30 anys” és pel compromís d’Andorra d’adoptar mesures per combatre el contraban i de fet el text inclourà una referència explícita sobre aquesta qüestió. En aquest context, va enumerar que s’han endurit les sancions, s’ha millorat la coordinació en l’àmbit duaner amb França i Espanya, i s’ha reforçat el cos de policia amb 30 nous efectius i deu més previstos per al 2018. “Hem de posar els mitjans necessaris perquè s’entengui que això forma part del passat”, va dir.
Sobre l’acord, va afirmar que “hem aconseguit una fita històrica”, tot afegint que 30 anys “és un marge suficientment llarg per fer reconversions a les fàbriques”. A més, va recalcar que “sense el suport d’Espanya i França no hauríem aconseguit un període transitori tan llarg”.
Visita de tusk a inici del 2018
Ubach va anunciar que s’han fixat el primer semestre del 2019 com a data límit per tancar les negociacions amb Europa i va destacar que l’any que ve hi haurà vuit trobades entre les dues delegacions i que Andorra rebrà la visita del president del Consell Europeu, Donald Tusk, el primer semestre del 2018, així com de l’EFTA, l’Associació Europea de Lliure Comerç.
Pel que fa al capítol corresponent a la lliure circulació de serveis, que es negociarà durant l’any que ve, Ubach va assenyalar que la prioritat per a Andorra serà mantenir les telecomunicacions i l’electricitat com a monopolis de l’estat. “La voluntat és que per la nostra dimensió es puguin preservar aquestes societats. Són elements que hauríem de defensar”, va concloure. El cap de Govern va voler trencar una llança a favor de la negociació en aquest apartat tot recordant que “eren molts els escèptics que deien que la transitòria de 30 anys era una fantasia” i en canvi s’ha aconseguit una solució específica per al tabac.
PENDENT DELS CANVIS AL GRUP MIXT PER CONCRETAR L'OFERTA DE PARTICIPACIÓ A LA UE
Toni Martí va explicar ahir que està pendent de reunir-se amb els presidents dels grups parlamentaris per concretar la proposta de participació a les negociacions amb Europa. Tot i així, va apel·lar a les dificultats que s’han obert arran del trencament del grup liberal i el fet que “el grup mixt sigui el sector que després de DA té més consellers”. “No sé si es veu a cap altre país que el grup mixt sigui el segon més nombrós”, va ironitzar. “La intenció és mantenir l’oferiment”, va dir, però va afegir que no veuria “just” ni “equitatiu” que hi participés Jordi Gallardo i Josep Pintat (d’assumir ell la presidència del grup mixt) però Pere López no, perquè el PS ha donat suport al Govern en les negociacions, o bé Jordi Gallardo i Pere López (si manté la presidència) però Josep Pintat no, quan representa un grup important de consellers. A més, “tampoc seria possible una delegació amb més parlamentaris que tècnics”, va sentenciar. “No és el Govern qui ha buscat aquest problema”, va reblar, lamentant que “tenim un Consell General parat i el Govern no en té la culpa”.
Pere López va declarar ahir que els integrants del grup mixt encara no s’han reunit per decidir com funcionarà el grup a partir d’ara.