política

Recels de tota l'oposició per la proposta de punxar els telèfons

Liberals, CC-UL, el PS i SDP reben amb reserves una proposta que alerten que pot vulnerar el dret a la intimitat i que va ser rebutjada l’any passat

Creat:

Actualitzat:

La recuperació per part del ministre de Justícia, Xavier Espot, de la proposta de permetre les escoltes telefòniques en delictes menors, però aquest cop només en casos relacionats amb violència domèstica i de gènere i en delictes comesos a través de les xarxes socials, ha aixecat suspicàcies. L’oposició demana cautela a l’hora d’obrir la porta a les punxades telefòniques perquè podria suposar una violació dels drets i llibertats. Alguns advocats consultats, en canvi, en són partidaris sempre que estigui justificat.

El conseller Josep Pintat, en nom dels parlamentaris de Ciutadans Compromesos i Unió Laurediana, va manifestar que “tot el que sigui tocar el dret a la intimitat s’ha de parlar i veure bé”. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va subratllar que “es planteja això perquè no es va fer correctament” la proposta l’any passat –l’executiu es va veure obligat a retirar-la després de la polèmica generada pel fet que es volien permetre les escoltes en qualsevol tipus de delicte–. En aquest sentit, va recordar que la mesura va generar “rebuig total perquè no era el procediment correcte”, i va recalcar que vol “esperar a veure com es planteja” i a conèixer els objectius concrets de l’acció, que requeriria la modificació del Codi de Procediment Penal.

“Insistència” d’Espot

El president del grup parlamentari mixt, Pere López, va constatar “la insistència” d’Espot amb les escoltes telefòniques i li va recordar que tot l’arc parlamentari, amb el grup demòcrata inclòs, va rebutjar el projecte. Tot i reconèixer que “ara es vol fer més limitat”, López va qüestionar que el ministre vulgui reprendre un projecte “que va portar molta polèmica”. En aquest context, va avançar que ho valoraran però va deixar clar que “aquest tema s’ha de tractar amb més cura”.

De la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va explicar que el partit és “especialment curós envers el respecte als drets i les llibertats” i per tant va avisar que “cal ser molt cautelosos” perquè “és un tema delicat”.

Prèvia investigació

Els advocats consultats van veure amb bons ulls que es punxin les trucades telefòniques en els casos de violència domèstica sempre que estiguin ordenades per un batlle i després d’una investigació. L’exdegà del Col·legi d’Advocats Jean-Michel Rascagneres considera que permetrà facilitar les investigacions i identificar els casos a través d’una altra via que no sigui la víctima. Per la seva banda, la lletrada Maite Bourgeaud, veu de manera favorable aquesta proposta tot i que explica que “sempre és delicat valorar quan s’ha de suprimir o restringir un dret reconegut a la Constitució per protegir-ne un altre”. Amb tot, afegeix que els batlles poden aplicar aquestes mesures “de restricció” si existeixen “indicis suficients per a un bé superior”. Finalment, Manel Pujadas, també exdegà del col·legi, ho comparteix “sempre que hi hagi indicis sòlids, com en qualsevol altre delicte que pot procedir a la intervenció”. A més, afirma que ha de ser després d’una denúncia “sòlida” perquè no doni lloc a possibles “abusos”.

EL PARTIT D'UL "UN PAS MÉS"

Pintat va afirmar ahir que els moviments que està realitzant UL per tal de crear un nou partit nacional conservador constitueixen “un pas més”, però va remarcar que cal “acabar de pair la ruptura” del grup liberal i que passat festes els lauredians faran “les reflexions i passos per tenir un programa i un projecte de país”. Gallardo va dir que s’ho mira “des de la distància”, mentre que Toni Martí va remarcar que “tenen molt dret a intentar-ho”. Baró va destacar que ho observa “amb interès” tot i puntualitzar “que encara és aviat” per saber quin impacte polític tindrà la divisió liberal.

tracking