El Govern defensa la lluita contundent amb el contraban

El ministre admet que potser en alguna ocasió la col·laboració entre cossos policials i duaners no ha estat prou eficient

El Govern defensa la lluita contundent amb el contrabanXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jordi Cinca va defensar ahir la política de lluita contra el contraban de tabac duta a terme per Andorra els darrers anys. Ho va fer després del consell de ministres qüestionat pels periodistes respecte a l’informe del ministeri de l’Interior francès adreçat als membres de la comissió parlamentària d’Afers Exteriors que va donar llum verd al text de l’acord transfronterer signat el 2015 entre Andorra i França en matèria de seguretat aprovat recentment per l’Assemblea Nacional. Un text en què els gals, com ja va avançar el Diari, lamenten que intervencions judicials i la precipitació de la policia andorrana hagin limitat els resultats d’algunes operacions conjuntes contra el contraban de tabac i en què reclamen més co­operació i col·laboració per lluitar contra el tràfic.

Cinca va assenyalar que l’informe en la seva “globalitat” és “favorable”, ja que fa referència a “les millores” que ha fet Andorra en la lluita contra el contraban. El ministre va admetre que potser “en alguna operació hi ha hagut alguna cosa que no ha funcionat prou bé”, però que quan ha passat “ja s’ha detectat i ja s’ha resolt en la següent operació”. Va recordar que el darrer any i mig “s’han incrementat moltíssim els dispositius de coordinació entre la policia i els duaners andorrans i francesos” i que alguns “ja han donat fruits concrets”.

Després de posar en relleu que “la nostra justícia sempre ha estat col·laboradora en aquest àmbit i que, sens dubte, continuarà sent així”, el portaveu del Govern va afegir que “no tingui ningú cap dubte de la contundència de la lluita contra el contraban del tabac per part de les autoritats andorranes”, i que aquesta “no afluixarà gens ni mica”.

França, un país molt sensible

Cinca va encaixar l’informe adreçat als diputats gals en el fet que França s’ha convertit en un país “molt sensible” en tot el que fa referència al tràfic il·lícit de tabac i que això afecta tots els països fronterers amb ells. “Som un país evidentment col·laborador i perfectament conscient que sota cap punt de vista ens podem permetre que [el contraban de tabac] s’escapi de les mans, i posarem tots els mitjans com hem fet aquests darrers anys”, va dir, per afegir que “si hem d’aportar elements que reforcin aquesta idea de col·laboració, ho farem, tot i que ens sembla que no caldrà”.

Armes i terrorisme islamista

L’informe del ministeri de l’Interior també alertava de les facilitats que hi ha a Andorra per adquirir armes de foc i del risc que puguin entrar il·legalment a França i de la possibilitat que els beneficis del contraban de tabac s’usin per finançar el terrorisme islamista. Sobre el primer punt, el portaveu del Govern va admetre que “la legislació andorrana és la que és” i que si calgués revisar alguna qüestió “s’haurà de parlar i analitzar”. Sobre el segon punt, Cinca va assenyalar que Andorra és un país col·laborador amb la Interpol i l’Europol que participa en accions conjuntes entre diverses policies per erradicar aquest terrorisme i perseguir el seu finançament, i que s’ha modificat la legislació per lluitar contra el blanqueig de diners que pugui facilitar aquest finançament. “No crec que Andorra hagi de patir per ser una font de finançament del terrorisme a través d’activitats que es puguin vehicular des del nostre país”, va assegurar, per matisar que “això no treu que hàgim d’estar permanentment atents i en alerta perquè això que creiem que no ha succeït fins ara, no passi en el futur”.

Esmenes al pressupost

Cinca es va referir al fet que els consellers generals de l’oposició hagin demanat una pròrroga per a la tramitació d’esmenes al projecte de llei de pressupost. Respectant el seu dret a fer-ho, espera que es pugui debatre l’11 de gener.

CONSOL NAUDI DEIXA DE SER SECRETÀRIA D'ESTAT

La secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, deixarà el seu càrrec el 31 de desembre. El cessament, que va aprovar ahir el consell de ministres, ja havia estat acordat amb el cap de Govern, Toni Martí, quan Naudí va prendre possessió del càrrec, ja que la seva missió era impulsar la reforma de les lleis de competències i transferències. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va remarcar que aquest objectiu s’ha assolit de manera “exitosa”. Naudi, de la qual Cinca va destacar “el seu sentit d’Estat envejable”, retornarà a la seva plaça de tècnica al departament d’Agricultura. El ministre va ressaltar el consens que hi ha hagut en la reforma de les lleis i va dir que el fet que estiguin al TC “no devaluen” l’avenç que suposa la reforma.

LA REFORMA DE LA FUNCIÓ PÚBLICA, A TRÀMIT AL GENER

El ministre Cinca va anunciar ahir que la reforma de la Llei de la Funció Pública que està treballant el ministeri de Funció Pública i Reforma de l’Administració s’entrarà a tràmit parlamentari després de Reis, ja que el projecte està “pràcticament enllestit” en espera de tocar “petitíssims serrells molt lligats a l’informe de la comissió tècnica”. Una reforma que s’entrarà a tràmit “més o menys en les dates a què es va comprometre la ministra Eva Descarrega”. Respecte al posicionament que puguin tenir els sindicats davant la reforma, va dir que la voluntat del Govern ha estat la de negociar-la posant els “mecanismes perquè la informació flueixi entre ambdues parts”.

tracking