Reportatge
Recerca amb futur
El ministre Jover afirma que el món de la investigació al Principat anirà a l’alça amb l’impuls de Govern i l’acostament a Europa, que aportarà més finançament i noves oportunitats.
La investigació té limitacions però un ampli ventall d’oportunitats per explorar. Els diferents estudiosos que van participar a la 3a Trobada d’Investigadors d’Andorra que es va celebrar ahir al Centre Cultural i de Congressos Lauredià van posar de manifest els obstacles que es troben per fer recerca en un país petit, com ara la manca de dades objectives i indicadors bàsics per tirar endavant els seus estudis. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va admetre que “és una tasca pendent de les administracions, la de fer accessibles dades el màxim d’objectives possibles als ciutadans”, però va recordar que “s’ha notat un canvi a millor els darrers anys”.
Un canvi que també s’ha evidenciat, va destacar, en la millora del finançament. En aquest sentit, el ministre va afirmar que “els ajuts de Govern a la recerca s’han duplicat aquesta legislatura”, i va avançar els beneficis que aportarà l’acord d’associació amb la Unió Europea. Jover va assegurar que serà “un salt endavant” que es traduirà en participació a xarxes de recerca, en més activitats de col·laboració i en un augment del finançament destinat a la recerca.
Un total de vuit projectes de recerca es van presentar a la trobada d’ahir, un sobre l’eficiència del procés educatiu de maternal i primera ensenyança a Andorra a càrrec de Montserrat Casalprim i un altre sobre les xarxes personals dels emprenedors immigrants a Andorra, de Judith Pamplona. Casalprim va explicar que a Andorra el nivell de satisfacció dels pares és del 81%, dels més alts que hi ha d’entre els països de l’entorn, mentre que Pamplona va donar a conèixer la importància que tenen la varietat de contactes tant andorrans com estrangers per als immigrants que engeguen negocis a Andorra.