Suïssa rebutja el recurs que bloqueja els actius de BPA
El Tribunal Administratiu Federal helvètic refusa l’acció presentada per unes societats panamenyes amb actius aturats a BPA
El Tribunal Administratiu Federal de Suïssa ha decidit no admetre a tràmit el recurs presentat per alguns clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que manté encara bloquejada la renda variable de Vall Banc i BPA a l’entitat helvètica Credit Suïsse, va informar ahir l’AREB en un comunicat de premsa. L’aute del tribunal, que es va dictar el 21 de desembre passat, no admet a tràmit el recurs que diverses societats panamenyes que tenen actius bloquejats a BPA havien presentat contra la decisió de l’Autoritat Federal de Supervisió dels Mercats Financers (Finma) suís del 13 de març passat, per la qual es reconeixia a l’Estat helvètic la resolució de l’AREB del 21 d’abril del 2016 sobre la renda variable. Una decisió que habilitava el regulador andorrà a reclamar a Credit Suïsse la repatriació dels actius que Vall Banc i BPA tenen, tant líquids com en divises a l’entitat helvètica. Són uns 500 milions d’euros els que estan retinguts des del març del 2015.
El tribunal suís considera que els recurrents no poden, com havien fet, apel·lar directament a l’article 37 g de la Llei federal bancària del país centreeuropeu que només s’aplica als creditors domiciliats a Suïssa o als creditors que es beneficien d’una obligació a Suïssa. L’aute conclou que els recurrents no poden beneficiar-se d’un dret il·limitat d’accés a la justícia tenint en compte que no tenen un interès suficient per recórrer contra la decisió de la Finma i que la seva objecció no està estretament relacionada amb Suïssa. Els magistrats també recorden que els recurrents poden presentar les seves reclamacions directament a Andorra contra BPA. Cosa que ja han fet.
Recurs d’apel·lació
La decisió del Tribunal Administratiu Federal de Suïssa no desbloqueja de manera immediata la renda variable de Vall Banc i BPA, ja que les societats que van interposar la demanda tenen un termini de 30 dies per presentar un recurs d’apel·lació davant del Tribunal Suprem de la Confederació Helvètica. El termini de presentació del recurs començarà a comptar a partir del 2 de gener.
Les societats panamenyes autores del recurs tenen el capital bloquejat a BPA en no haver pogut justificar l’origen lícit dels diners. L’acció, que perjudica les mateixes societats perquè tampoc poden repatriar el capital, podria ser una forma de pressionar l’AREB perquè consideri els actius de les panamenyes com a lícits. Fonts properes a la institució asseguren que no s’ha plantejat en cap moment determinar quins actius dels que estan bloquejats a BPA són lícits o no per les possibles pressions. És a dir, que si les societats panamenyes no presenten la documentació acreditativa de la licitat dels diners, els actius de les companyies que van recórrer no s’alliberaran.
CINCA LAMENTAVA QUE EL RECURS HAGUÉS PARALITZAT LA REPATRIACIÓ D'ACTIUS
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assegurar dimecres en la roda de premsa posterior al consell de ministres que desconeixia la situació del procés judicial relatiu al recurs que bloqueja la renda variable de Vall Banc i BPA a Credit Suïsse. Fins i tot va dir que veia improbable que en els pocs dies que quedaven d’any i hagués cap resolució de la justícia helvètica. El ministre va assegurar que passés el que passés els fons de la renda variable “no quedarien atrapats” a Suïssa, ja que tard o d’hora “es tancaria” el cas. Jordi Cinca va fer un pronòstic que es va complir hores després. “Si demà [ahir pel lector] es dictés aquesta sentència, la solució no seria tan ràpida com perquè Credit Suïsse traspassés els seus actius de manera immediata.”
El portaveu del Govern va recordar que el recurs que ha portat al bloqueig de la renda variable de l’entitat intervinguda “és una situació no desitjada” i que “no ha estat impulsada des d’Andorra”. Cinca va afegir que “és una llàstima” que el recurs presentat per alguns clients de BPA “hagi bloquejat tot el procés”, i va recordar que Credit Suïsse “havia avalat” el traspàs dels 500 milions d’euros de la renda variable.