Reforma del funcionariat

Trencament total per la llei de Funció Pública

Els sindicats rebutgen la reforma de la llei tot i la nova proposta de Descarrega de conservar el 75% del sou en cas de canvis per motius de salut

Trencament total per la llei de Funció PúblicaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La reforma de la Llei de la Funció Pública que ha impulsat el Govern i que té previst entrar a tràmit parlamentari al gener està lluny d’assolir el consens que anhelava la ministra de la Funció Pública i la Reforma de l’Administració, Eva Descarrega. Els representants dels treballadors rebutgen de ple l’abast global de la reforma i la situació és, per tant, de trencament total. Quan el projecte es troba concloent la fase de treball de la comissió consultiva, els membres dels sindicats que hi participen tenen decidit no signar l’informe resultant que acompanyarà el text que ha d’entrar a tràmit al parlament. Ho fan pels canvis que recull la norma, que veuen com a retrocessos greus, i per la manera com s’ha dut a terme la negociació, segons van explicar ahir fonts sindicals.

El darrer detonant ha estat una reunió de la comissió consultiva que el Govern ha convocat per a avui i a la qual segons van confirmar fonts sindicals no hi assistirà cap dels tres representants dels col·lectius de funcionaris. Al·leguen que se’ls ha avisat només amb 48 hores d’antelació i enmig de les vacances de Nadal, sense temps per preparar-se els temes de la trobada.

Marxa enrere

Una trobada que Descarrega esperava que servís per aconseguir amansir els portaveus sindicals i que signessin l’informe per a tancar el projecte de llei i enviar-lo al Consell. Per fer-ho preveia presentar una proposta que fa marxa enrere respecte a una mesura inclosa a la reforma referent als canvis de lloc o reduccions de jornada per motius de salut. L’esborrany de la llei contemplava que no es mantingués el salari inicial i s’adaptés a la nova situació, extrem que ara, atès el rebuig dels sindicats de l’administració, per a qui aquesta qüestió era una línia vermella, Descarrega proposa atenuar cobrint el 75% del sou anterior.

D’aquesta manera, segons es desprèn de la nova proposta a la qual ha tingut accés el Diari, al funcionari se li garanteix el 75% de la retribució corresponent a la plaça que ocupava tant si el lloc de treball nou és inferior com si es redueix la jornada laboral. En cas d’accident, només es cobreix la totalitat del sou en els sinistres laborals. No obstant això, la mesura no ha servit per acostar les parts i els sindicats mantenen la negativa a assistir a la reunió i a signar l’informe. Fonts sindicals van recordar que no s’han acceptat les esmenes que han fet durant la negociació i que han manifestat el seu rebuig a cada reunió abandonant fins i tot la taula de converses en alguna ocasió.

L’executiu no va voler pronunciar-se ahir sobre què farà si no es reuneixen les firmes dels membres de la comissió consultiva perquè l’informe que acompanya la llei tiri endavant, però fonts sindicals van manifestar que creuen que el Govern tirarà pel dret amb una part de les firmes o aconseguint-ne d’altres. A més, el redactat és preceptiu però no vinculant. En aquest sentit, van fer palès que l’executiu buscarà alguna solució per entrar a tràmit el projecte igualment atès que la voluntat ja anunciada pel ministre Cinca dimecres és enviar el projecte després de Reis perquè només manquen “petitíssims ser­rells” per tancar vinculats a l’informe de la comissió.

Accions de protesta

D’aquesta manera, el text podria progressar recollint el vot contrari dels representants sindicals i explicitant la reticència a la llei. Tanmateix, fonts sindicals van avisar ahir que si es produeix aquest extrem i el parlament acaba tramitant un projecte que no disposa d’un informe amb garanties emprendran accions i posaran el cas en mans d’advocats pel que veurien com “un pas en fals”. A banda d’això, confien que un cop presentin la nova llei al conjunt dels funcionaris el rebuig que es suscitarà portarà a plantejar la convocatòria de mobilitzacions. El secretari general de l’USd’A, Gabriel Ubach, ja va deixar clar fa uns dies que aquest hivern serà “calentet” davant d’una reforma que inclou mesures regressives des del punt de vista dels treballadors, com ara la substitució dels triennis per quinquennis o el fet que la distribució salarial es farà reglamentàriament segons la família on estigui classificat el funcionari. A banda, els sindicats critiquen que es retallen els drets dels treballadors que estan en categories més baixes mentre als càrrecs directius s’els manté el complement salarial encara que siguin substituïts.

tracking