conflicte al grup mixt

Sindicatura 'cessa' López com a president del grup mixt

El síndic ha enviat una carta al PS en què informa que López ja no pot actuar com a president del grup mixt a la reunió de dilluns

Sindicatura 'cessa' López com a president del grup mixtFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sindicatura va trametre una carta al Partit Socialdemòcrata en què informa que Pere López ha deixat de ser el president del grup mixt i en què comunica que ja no pot participar en la trobada de dilluns dels presidents de grup parlamentari. L’argumentari del síndic, Vicenç Mateu, es basa en l’informe que va fer arribar al grup mixt en què s’indicava que amb l’entrada dels cinc nous consellers escindits dels liberals s’havia de modificar el reglament i s’ha d’elegir un nou president. Els socialdemòcrates, segons les fonts consultades, consideren que el síndic s’ha extralimitat en les seves funcions i presentaran un recurs a Sindicatura per revertir la decisió de Vicenç Mateu. Es basen en el fet que Mateu no té potestat per destituir un president de grup parlamentari i disposen de referències jurídiques que avalen el seu posicionament. En cas que la presidència del parlament no accepti tirar enrere la decisió, els socialdemòcrates es plantegen recórrer a la via judicial i fins i tot l’afer podria acabar al Tribunal Constitucional.

Aquesta situació va marcar la reunió d’ahir del grup parlamentari mixt en la qual estava previst que es prengués una decisió respecte si s’aplica un nou reglament i si es canvia el president del grup parlamentari. El Partit Socialdemòcrata, segons altres fonts properes al cas, considera que fins que no es resolgui el conflicte amb la presidència de Consell General i la possible extralimitació de les funcions del síndic el tema està aturat.

Presidència rotatòria

Els dos bàndols (el PS, d’una banda, i els consellers exliberals, de l’altra) tenen posicionaments divergents. Els consellers d’Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos parteixen de la base que el president ha de ser Josep Pintat perquè tenen cinc dels deu consellers del grup mixt, mentre que els socialdemòcrates en tenen tres. El PS defensa una opció de presidència rotatòria. Una de les vies passaria perquè es dividís el temps que queda de mandat en diferents parts. La presidència es repartiria llavors segons el pes de cada subgrup i això podria fer incloure Sílvia Bonet i Víctor Naudi.

Els exliberals es remeten a l’informe que va fer arribar Sindicatura que fixa com a pauta que el funcionament del grup mixt ha de canviar un cop han entrat a formar-ne part els cinc parlamentaris que abans estaven adscrits al grup liberal. L’argument es basa en el fet que un reglament aprovat pels membres inicials del grup mixt no pot acabar sent d’obligat compliment per als nous consellers que s’hi incorporin. L’informe de Sindicatura, segons altres fonts, es basa en el criteri d’un especialista en reglaments parlamentaris i apunta que en aquest tipus de casos les regles de funcionament d’un grup mixt s’han de revisar i hipotèticament canviar cada cop que hi ha una nova incorporació.

L’hipotètic nou model de funcionament, basat en el sistema de majories, acabaria donant la presidència (suposadament) a Josep Pintat en tenir més vots. Tot estaria pendent del vot de Sílvia Bonet i Víctor Naudi, que encara no s’han posicionat de forma oberta sobre el conflicte.

El PS, segons fonts consultades, es va mostrar ahir molt molest amb el paper que ha desenvolupat Vicenç Mateu durant tot el conflicte i considera que està prenent partit per un dels dos bàndols. En principi el reglament de cada grup és una qüestió interna, però la presidència del Consell està disposada a intervenir, segons altres fonts parlamentàries, per evitar que l’activitat del Consell es vegi aturada per l’enquistament de la problemàtica. L’afer, però, encara sembla lluny de quedar resolt.

POSICIONAMENTS CONDICIONATS

La polèmica al voltant del grup mixt es veu complementada per la situació de Víctor Naudi i Sílvia Bonet, més enllà de la present legislatura. Naudi es troba en la situació que el seu partit (SDP) està negociant amb els liberals de Jordi Gallardo (ara enfrontat a Josep Pintat després del trencament) la possibilitat de fer llistes conjuntes a les par­roquials de les properes eleccions generals. Bonet es troba sense partit i les opcions més clares semblen passar per una incorporació a DA. Els condicionants fan difícil saber on s’alineen en l’afer del grup mixt.

tracking