política

Sindicatura és favorable a un torn rotatori en el grup mixt

El Consell aposta perquè es reparteixi el temps de mandat restant entre els diversos col·lectius del grup, inclosos Naudi i Bonet

Sindicatura és favorable a un torn rotatori en el grup mixt

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sindicatura és partidària de posar el punt final al serial del grup mixt amb una decisió salomònica d’establir una presidència rotatòria que estableixi un temps proporcional per a cada subgrup en correspondència al nombre de consellers que tingui. Amb aquesta fórmula, entenent que a la legislatura suposadament li queden quinze mesos, al grup d’Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos li correspondrien set mesos i mig; als socialdemòcrates, quatre i mig, i a Víctor Naudi i Sílvia Bonet, un mes i mig a cadascun. Aquest sistema és el que convenç més la presidència del Consell i era el que més o menys estava decidit aplicar, segons les fonts consultades, fins que dos nous elements han enredat encara més l’escenari.

Els cinc consellers exliberals van presentar ahir al matí un minireglament de funcionament del grup, elaborat per ells, que preveu Josep Pintat com a president del grup mixt. Els consellers d’Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos consideren que en ser cinc parlamentaris de deu que té el grup mixt tenen dret a gaudir de la presidència. Entenen que l’aplicació de la llei de les majories només pot fer que Pintat sigui president, perquè Pere López només té tres consellers socialdemòcrates. La presentació de la proposta de reglament difícilment hauria fet canviar el posicionament respecte de la preferència pel vot rotatori, però Sindicatura compta amb un element nou que encara incrementa els dubtes. Víctor Naudi (SDP) s’ha manifestat verbalment a favor que sigui Josep Pintat el president del grup parlamentari durant la resta del mandat. El posicionament de Naudi es basa que el conseller d’SDP defensa que el temps que queda de mandat és massa curt per establir un torn rotatori. Considera que no té gaire sentit canviar fins a quatre vegades de president de grup en un període de només quinze mesos. Naudi seria favorable a l’opció de rotació si encara quedés com a mínim la meitat de la legislatura, però no pas amb un període que comportaria que tant ell com Sílvia Bonet només estiguessin al capdavant un mes i mig.

El posicionament de Naudi pot provocar un canvi en el plantejament de Sindicatura, perquè si finalment es manifesta per escrit significaria que la majoria de consellers del grup mixt (sis de deu) estarien a favor de la presidència de Pintat. I el síndic ha manifestat des del primer moment que és cabdal defensar la resolució de conflictes sobre la base de les majories. L’element que falta per concretar és el posicionament de Sílvia Bonet. Si la consellera no adscrita també aposta per Pintat serà molt complicat que Sindicatura no ho acabi acceptant.

SINDICATURA MANTÉ QUE NOMÉS S'HA APLICAT UN INFORME

Sindicatura considera que ni s’ha cessat ni s’ha destituït Pere López, sinó que tan sols s’ha aplicat l’informe que apunta que quan hi ha un canvi de composició al grup mixt s’ha de fer un “replantejament” que afecta el conjunt d’afers incloent la presidència i el reglament. Des del consell es recorda que el grup mixt no és un col·lectiu en què els consellers s’adscriguin voluntàriament, sinó que hi estan obligats en no ser suficients per tenir grup propi. Per tant, “el seu reglament i la seva representació han d’anar obligatòriament relacionats amb la composició que el grup pugui tenir en cada moment”. Això significa que, com passa ara, quan arriben nous consellers tot s’ha de reformular perquè cal “respectar també l’opinió dels nous adherits” i les normes adoptades pels consellers que ja hi eren no poden ser obligatòries per als nous membres. Per tant, la presidència queda vacant fins que el grup mixt es posi d’acord sobre com es reparteixen les funcions i es fa un nou reglament.

EL PS AFIRMA QUE EL SÍNDIC "HA DESTITUÏT" LÓPEZ AMB UNA "INGERÈNCIA INACCEPTABLE"

El Partit Socialdemòcrata ha presentat un recurs, tal com ja va avançar el Diari, contra la decisió de Sindicatura de no convocar Pere López a la reunió de presidents de grups parlamentaris de dilluns. Els socialdemòcrates consideren que d’aquesta mesura “se’n dedueix sense cap dubte que el síndic general o la Sindicatura han acordat, sense autoritat per fer-ho, la destitució del president i president suplent del grup parlamentari mixt”. En el recurs s’indica que “ni la Constitució, ni cap precedent, ni normativa, ni usos i costums indiquen que la incorporació d’un nou integrant al grup mixt comporti la destitució automàtica, ipso facto i ex nunc dels presidents d’aquest grup parlamentari”. Per al PS la presidència del Consell ha comès una “ingerència inacceptable a l’autonomia de funcionament del grup” . En el recurs s’indica que el síndic “té l’obligació de convocar la totalitat dels grups parlamentaris, també el grup mixt”, i qualsevol reunió de Sindicatura “que deixi fora de la convocatòria un grup parlamentari és una claríssima transgressió del reglament del Consell General i de la Constitució”. Amb aquest argumentari es demana que “mentre el grup mixt no substitueixi el president i president suplent” se’ls reconegui des de Sindicatura i se’ls doni el tracte corresponent. També insta que s’anul·li la convocatòria de la reunió de dilluns i que es torni a fer convocant també el president actual (López) del grup mixt.

tracking