camps de neu
Les estacions esperen millorar els gruixos amb una nevada avui
La quantitat que caigui de neu nova podria donar tranquil·litat a les estacions per a les properes setmanes si el vent no ho espatlla
Les estacions d’esquí podrien guanyar avui gruixos suplementaris de neu d’almenys vint centímetres, segons la previsió del servei meteorològic. Però si la quantitat que caigui de neu nova donarà o no certa tranquil·litat per a les properes setmanes ho acabarà marcant no només la precipitació en si, sinó d’altres factors com la força del vent, que podria fer que el preuat tresor blanc s’escampi i no s’acabi quedant en tanta quantitat a pistes. Fonts de Vallnord van explicar ahir que en certs sectors els gruixos podrien arribar als 30 centímetres, però a primera hora de la tarda es mantenien a l’expectativa. Al nord del país, anit nevava a partir dels 1.600 metres. Al port d’Envalira era impossible circular sense equipaments especials i pels volts de dos quarts de vuit del vespre al Pas la neu s’enganxava amb força als carrers.
En la jornada d’ahir els camps de neu, amb bona afluència d’esquiadors, tenien gruixos d’entre 20 i 120 centímetres. Entre 20 i 90 centímetres a Grandvalira i entre 60 i 120 centímetres a Vallnord, quantitats que previsiblement augmentaran. El servei meteorològic prediu que avui continuarà la inestabilitat i espera les nevades més intenses a les zones est i sud d’Andorra. Tot i així, a les estacions es preveuen gruixos suplementaris de neu de 10 a 20 centímetres. Les temperatures màximes no passaran de 6 graus a Andorra la Vella, 3 graus a 1.500 metres i rondaran els 0 graus al Pas de la Casa.
Segons les prediccions del servei meteorològic per avui, el límit d’aigua-neu se situarà a 1.500 metres i baixarà a 1.200 metres a la tarda i a l’oest del país. El vent bufarà amb ratxes de 70 a 80 quilòmetres per hora als cims cap a la tarda. Demà hi haurà clarianes al matí i temps més ennuvolat a la tarda, amb pluges febles cap al final del dia. Els massissos del nord del Principat podrien rebre noves nevades dimecres i dijous, unes precipitacions que afectaran menys la resta del país, segons la predicció.
ENTRE QUATRE I SIS HORES PER "APENDRE A ESQUIAR"
La zona de debutants del Tarter és territori per a infants i adolescents. La major part dels que reben classes o fins i tot els que decideixen aprendre pel seu compte o amb ajuda d’amics són clarament menors d’edat. “Aquesta és una realitat d’aquesta setmana”, explica Cel Font, una de les empleades de Grandvalira, “perquè ara són majoritàriament espanyols”. Es refereix que quan, per exemple, hi ha un alt nombre d’esquiadors russos és més normal que hi hagi una quantitat important de debutants adults.
El Tarter té una zona molt especialitzada per aprendre a esquiar. A més d’una extensió molt àmplia i relativament molt plana hi ha una infraestructura per als més petits (hi ha infants de quatre i cinc anys) i un remuntador d’accés molt fàcil. Però, quant tarda un nen que arriba de nou a aprendre a esquiar? Segons l’Èric, un dels monitors que estan donant classes a menors al Tarter, depèn molt de qui és l’alumne. Si ha de mullar-se amb un termini “diria que calen entre quatre i sis hores de classe”. Amb aquest bagatge, segons l’Èric, els infants “ja són capaços de moure’s per aquí ells sols i baixar algunes pistes blaves”. El monitor vol especificar que “sempre hem de tenir en compte que tots els nens i nenes són diferents i per tant el temps d’aprenentatge mai és igual per a tothom”. Afegeix que “entre quatre i sis hores normalment és suficient per als més espavilats”. I quantes hores de classe fan falta perquè el menor pugui més o menys anar per la majoria de pistes de Grandvalira? En aquest cas, l’Èric situa la xifra en unes “dotze hores”. Amb aquest termini d’aprenentatge “normalment ja tenen prou soltesa per baixar la majoria de pistes”. L’Èric comenta que els monitors normalment tenen certa especialització per tipus de clients. Més enllà de la conveniència de dominar diferents llengües, com a mínim per donar classes, els monitors “estem o més especialitzats en nens o en adults, perquè la forma com t’has de plantejar les classes és diferent”.
Cel Font ratifica que la zona de debutants sempre acostuma a estar força concorreguda. Ella s’encarrega d’un petit telecadira que permet tornar a baixar a la pista principal. És una tasca molt especial perquè en tractar-se de debutants és molt més habitual que puguin caure en sortir del giny perquè encara no tenen prou domini dels esquís. I hi afegeix que “entre setmana hi ha moltes escoles i en cap de setmana, famílies i grups d’amics”.