reportatge
Una tradició que no es perd
Els tortells de Reis continuen sent els protagonistes després de la cavalcada i els regals, tot i que cada cop els gustos són més variats.
De nata, de crema, de xocolata o amb més fruits secs. Els tortells de Reis no han faltat a les taules després de l’arribada de Ses Majestats. A la taula, els més petits juguen i competeixen per veure qui s’emporta la corona de la casa i eviten la fava per no haver de pagar aquestes postres l’any que ve.
El pastisser José Manuel da Silva explica que el ritme de vendes ha anat molt bé. El dia 5 en van arribar a produir uns 600. Els tradicionals, els de nata, són els que es venen més. Al Principat, però, se’n poden trobar de molts tipus. Per exemple, el portuguès, que porta més alcohol, fruita confitada i una massa més compacta. “És més contundent”, afirma Da Silva. També es poden trobar les tradicionals galettes de Rois, com les que s’elaboren a França. Els preus oscil·len entre els 15 i els 25 euros i, malgrat que els nens es puguin fer grans, les famílies en segueixen comprant per conservar la tradició. “Vendrem una mica més que l’any passat”, afirma Da Silva, que creu que la gent està “més animada”. Puntualitza que les vendes també han crescut gràcies al fet que enguany la diada de Reis s’hagi celebrat en cap de setmana. “L’any passat va anar bé i aquest any anirà una mica millor”, afirma Da Silva, que es va mostrar molt satisfet pel ritme de comandes que van rebre. Recorda que enguany han sigut unes festes molt actives, ja que han estat treballant amb molta intensitat des de la primera setmana de les vacances de Nadal. Per la seva banda, la propietària de l’Espiga d’Or, Montserrat Jansana, explica que el dia de més vendes va ser divendres tot i que abans el tortell es venia amb més ritme durant el mateix dia de Reis. Reconeix que el tortell clàssic, el de nata, segueix sent el més venut, però alguns comencen a tenir més demanda. “No sé per què serà però s’han augmentat les vendes pels tortells de crema”, explica Jansana.