esquí
Arcalís lamenta el nou règim laboral dels monitors i preferia l'anterior
El dia de festa fix obliga les estacions a tallar el vincle entre clients i monitors i genera crítiques
El director de Vallnord-Ordino Arcalís, Xabier Ajona, va lamentar el nou sistema laboral que tenen els monitors d’esquí i que Govern va obligar a aplicar enguany després de les protestes de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME). “És una llàstima que hagin canviat a aquest sistema i nosaltres hauríem volgut seguir amb l’anterior, perquè ens permetia donar un servei més estable.” Ajona va posar l’exemple d’una família que vol que els fills aprenguin a esquiar i després d’unes classes ja han creat un vincle amb el monitor, amb qui voldran seguir l’endemà, però “potser no podran perquè és el seu dia de festa i l’haurà de fer per força”, va comentar. “Amb l’anterior sistema les estacions i els monitors ens podíem posar d’acord i sempre acabàvem trobant un punt d’unió, però ara ja no serà possible”, va criticar. “Els monitors han perdut completament la llibertat per triar quin dia volien descansar, segurament en funció de la demanda de classes que tinguessin, o els horaris que volien fer, i ara se senten encotillats. És normal que estiguin molestos i ho entenem.” Ajona va reconèixer que va parlar amb els representants de l’AAME, però que a dins hi va veure fissures. “No és un grup cohesionat. Existeixen diverses voluntats internes i, malauradament, ni tots els col·lectius ni totes les voluntats estan representades per aquesta associació”, va declarar. Respecte a l’augment de la plantilla i del sou, el director d’Ordino Arcalís va indicar que sí que se’ls paga més, però “no pels canvis en el reglament, sinó perquè el salari d’un monitor varia en funció d’unes parts variables i, des de fa tres anys, les estem apujant de manera gradual”.
El director de Pal Arinsal, Josep Marticella, no veu els canvis tan alarmants “com s’havia anunciat” i destaca que les estacions ja estaven preparades, de manera “que tampoc ens ha afectat gaire. Tot i així ens hi hem hagut d’adaptar i ja estem pensant en la reforma del Codi de relacions laborals de l’any vinent”. Marticella va destacar que havien necessitat contractar més monitors, “especialment per al cap de setmana, però això tampoc ens ha trasbalsat els comptes”. Malgrat afirmar que la bona organització interna ha evitat que patissin alteracions en els calendaris dels monitors, Marticella entén que les pressions de l’AAME no hauran caigut bé a tothom, començant per Ski Andorra. “No sé si es van arribar a reunir, però potser és més perquè l’AAME no va trobar, segurament, ni el millor interlocutor ni les millors maneres, però tot i així cal respectar la seva opinió.”
Des d’Ski Andorra, la directora, Montse Guerrero, va negar tenir cap problema amb l’associació de monitors, encara que no va amagar cert distanciament. “No hem trencat relacions, ni de bon tros, però sí que és cert que darrerament ens hem distanciat.” El gran problema entre les dues parts segueix sent el dia festiu i fins que el Consell General no aprovi el nou Codi de relacions de laborals “ells no són els que ha de validar les negociacions i moltes vegades no representen tot el col·lectiu dels monitors”, va comentar. Segons va manifestar Guerrero, “el grup parlamentari demòcrata ens ha dit que el nou codi s’aprovarà enguany i esperem que sigui més favorable per a tots els monitors d’esquí”.