El sou mínim superarà el miler d'euros i el lloguer pujarà un 2,6%

S’espera que els propietaris apliquin l’augment; el 2017 (0,4%), en ser ínfim, la majoria no ho va fer

El sou mínim superarà el miler d'euros i el lloguer pujarà un 2,6%

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El salari mínim trencarà per primer cop la barrera dels mil euros a partir d’aquest any i se situarà en 1.017,26. La pujada correspon a l’augment de l’IPC previst, que tot i no ser encara definitiu només pot canviar molt lleugerament del 2,6% anunciat. L’alça de l’IPC també afectarà el preu dels lloguers i aquest 2,6% serà l’increment que s’aplicarà per enguany. A la pràctica significa increments de deu euros per als lloguers de 400 euros i fins a 26 euros en cas que se n’estigui pagant mil. Per exemple, per a 600 euros a partir d’aquest gener ja es registrarà un preu de 615, i per a 800 serà de 826. Cal recordar, però, que l’increment del preu depèn del propietari, que pot decidir si l’apuja o no, però en cas de fer-ho el percentatge màxim és del 2,6%.

Etiquetes:

L’IPC ha estat molt alt durant el 2017, trencant una línia de moderació (fins i tot de disminució) en els últims anys. El 2013 va ser del 0% i tant el 2014 com el 2015 fins i tot va ser negatiu (-0,1% i -0,9%), mentre que el 2016 va ser d’un 0,4%. Els preus dels lloguers han estat estables des de l’inici de la crisi, ja que estava en vigor la prohibició d’apujar-los, i des que es va retirar, el 2015, l’IPC gairebé no s’havia mogut. Per tant, serà enguany el primer cop amb un increment notable, perquè el 2016 era només d’un 0,4%. Amb una xifra tan baixa molts propietaris van decidir no aplicar l’increment. Diferents fonts del sector immobiliari van indicar que la pujada d’aquest any, en ser significativa, es preveu que s’apliqui de forma molt generalitzada.

El motiu d’un IPC tan alt, en comparació amb els anys anteriors, s’explica “pel comportament del sector energètic fonamentalment i dels aliments frescos”, segons explica el ministre de Finances, Jordi Cinca. El preu de l’energia i els carburants “s’ha apujat molt i afecta els sectors que hi estan vinculats”, com podria ser el transport. L’increment està, per aquest motiu, molt lligat a factors externs, ja que la variació d’aquests productes depèn exclusivament de l’evolució exterior. Cinca explica que “aquesta realitat ens fa que també calculem el que s’anomena PIB subjacent i que treu de la cistella de la compra aquests factors no controlables”. El ministre considera que “segur que el percentatge d’increment del PIB subjacent és molt menor al 2,6% del producte interior brut”.

Comparativa amb els veïns

Pel que fa al salari mínim, la xifra és sensiblement superior a la d’Espanya. Al país veí no està fixada però el govern popular ha proposat una pujada del 4% per situar-lo en 736 euros mensuals. Però amb 14 pagues, que prorratejant el situa en 858. França, en canvi, el té molt per sobre. Concretament per al 2018 el salari mínim previst és de 1.498 euros, amb una pujada de l’1,24% respecte al del 2017. Els sindicats a Andorra reclamen que pel nivell de vida el salari hauria de ser de 1.200 euros com a mínim.

tracking