Descarrega critica els sindicats per “obstaculitzar” el tràmit de la llei

Els acusa d’haver volgut “obstaculitzar” en el marc de la comissió consultiva el tràmit parlamentari de la reforma de la Funció Pública

Descarrega critica els sindicats per “obstaculitzar” el tràmit de la lleiSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va censurar ahir l’acció dels sindicats en el marc de la comissió consultiva que ha elaborat l’informe que acompanya el text del projecte de llei de reforma de la Llei de la Funció Pública que el Govern va aprovar ahir i que en breu entrarà a tràmit parlamentari. Descarrega, qüestionada en la roda de premsa posterior al consell de ministres en la qual va presentar el projecte, pel fet que els tres representats sindicals a la comissió consultiva s’hagin negat a signar el text, va lamentar que l’hagin fet servir per retardar la seva entrada al Consell General. “La comissió consultiva no és una taula de negociació sindical”, va dir la ministra, que hi va afegir que els representants dels funcionaris “han volgut utilitzar aquest marc per obstaculitzar el tràmit parlamentari de la llei”.

La titular de Funció Pública va recordar que l’executiu ha acceptat diverses propostes dels sindicats, però que hi havia unes “línies vermelles” que el Govern “no estava disposat a traspassar”. Unes “línies vermelles” diferents, va explicar, a les que també tenien els representants dels treballadors públics i que tampoc van voler traspassar.

Pel Govern, va dir, el nou model ha de ser “viable i sostenible” econòmicament i ha de permetre premiar “el talent, el treball, el compromís i l’antiguitat” dels treballadors de l’administració pública. És per això que no podien acceptar propostes sindicals com la jornada laboral de 35 hores o mantenir els triennis. El projecte de llei preveu que els funcionaris han de treballar 40 hores setmanals i l’eliminació dels triennis per quinquennis. Tampoc s’ha acceptat augmentar el valor del quinquenni.

L’executiu, però, sí que ha fet diversos canvis en el text final que s’entrarà a tràmit parlamentari respecte a l’esborrany que es va presentar a la comissió consultiva. Finalment, els funcionaris que estiguin implicats en un procés d’investigació disciplinària i que tinguin un expedient obert no cobraran dues terceres parts del sou. Segons va explicar Descarrega, aquesta “posició inicial” del Govern “s’ha reconsiderat” i quan hi hagi una suspensió cautelar per un expedient disciplinari el que “hi pot haver és una minoració o suspensió del pagament de la retribució”. La ministra va recordar que és “exactament el mateix” que el que està establert a les lleis dels cossos especials.

L’esborrany, d’altra banda, mantenia el complement de reconeixement de la funció directiva que es cobra si s’ha ocupat el càrrec durant cinc anys o més. Un fet que els representants sindicals van criticar i que finalment ha estat eliminat del text del projecte de llei de la Funció Pública.

Descarrega va posar en relleu una sèrie de propostes dels sindicats acceptades per l’executiu per assegurar que “hi ha hagut diàleg, intercanvi i propostes que hem pogut acceptar i hi ha hagut altres qüestions que el projecte mateix no permetia acceptar”.

Respecte a la no signatura de l’informe per part dels sindicats, va recordar que ha estat aprovat d’acord amb el reglament de funcionament de la comissió consultiva que permet que es faci amb majoria simple. “La votació va tenir lloc i per tant l’informe pot acompanyar el projecte de llei tot i que no hi hagi les signatures d’aquestes persones”, va dir. Sobre la possibilitat que alguns membres de la comissió consultiva haurien rebut pressions del Govern, va indicar que “no em consten pressions per votar sí, cadascú ha decidit lliurament el seu vot”.

Principals novetats

La ministra va recordar que les principals novetats de la llei són la implantació d’un model de carrera horitzontal, la posada en marxa d’un sistema d’incentius per recompensar el talent, l’esforç i el compromís, oferir noves oportunitats de mobilitat als treballadors i establir per primer cop un pla de formació.

tracking