política

López acusa DA de premiar els consellers trànsfugues amb un càrrec

El síndic convoca els membres del grup mixt per desencallar la situació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) va trencar el silenci dels últims dies per defensar-se dels cops i per dir la seva sobre el bloqueig en què es troba la nova composició del grup mixt. I ho va fer a través d’un doble discurs: d’una banda, va proposar un canvi de reglament per permetre la creació de nous grups a mitjan legislatura i, de l’altra, va renegar del sistema polític i electoral perquè creu que afavoreix la força guanyadora i castiga les que han quedat per darrere. El PS va utilitzar aquest raonament per justificar de manera indirecta el bloqueig que s’està produint al grup mixt, ja que considera que el 23,5% dels vots a les llistes nacionals li hauria hagut de permetre crear un grup parlamentari propi i, per tant, ara mateix no estaria en aquesta situació.

El PS va criticar el comportament dels set consellers generals que han canviat de grup parlamentari aquesta legislatura. Pere López va comparar la política del Principat amb la d’Itàlia, coneguda pels constants canvis de lideratge i de moviments dins de l’hemicicle. D’aquesta manera, el president socialdemòcrata va apuntar contra els cinc consellers d’UL-CC escindits del grup parlamentari liberal, contra la consellera independent Sílvia Bonet i també contra Carles Jordana, que el 2015 va decidir quedar-se com a parlamentari de DA malgrat el trencament de la formació taronja amb Coalició d’Independents (Cd’I), de la qual formava part. López va acusar DA de “compensar” Jordana perquè es quedés com a conseller del grup parlamentari al Consell General, i a canvi la formació taronja el va designar president de la delegació andorrana a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa.

Referint-se als canvis de grups parlamentaris, López va afirmar que es corre “el risc que aquests moviments puguin arribar a ser premiats en detriment de la representativitat i visibilitat d’altres forces polítiques”, i alhora va demanar que es faci una “reflexió” en aquest sentit. “Si el model ha de ser d’aquesta activitat a la italiana segurament les coses no poden anar gaire bé al nostre país”, va dir el president del PS.

La formació socialdemòcrata va proposar modificar el reglament del Consell General per permetre la creació de nous grups amb la legislatura començada. La consellera general Rosa Gili, que va afirmar que el PS no ha tingut la intenció de “bloquejar” el funcionament del grup mixt, va apuntar la possiblitat que la junta de presidents pugui fer aquest canvi. Aquesta opció ràpida estaria descartada ja que per canviar el reglament del Consell General cal fer-ho a través d’una votació per majoria a l’hemicicle. La proposta de modificació hauria de ser presentada per dos grups parlamentaris o bé per una cinquena part de l’arc parlamentari (sis consellers) i necessitaria el suport d’almenys 15 consellers per ser aprovada. Paral·lelament, DA, que ahir va celebrar una reunió de l’executiva del partit, va car­regar contra el PS per voler canviar el reglament. El secretari general del partit Esteve Vidal va admetre que la norma té “punts de millora”, però va criticar que proposar els aspectes a millorar “en funció de les pròpies conveniències no és la millor de les alternatives”. Per desencallar la situació, el síndic ha convocat demà els deu membres del grup mixt per decidir la presidència i la vicepresidència. Per superar el bloqueig, es podria optar per escollir els càrrecs per majoria. El PS segueix apostant per una presidència rotatòria i va aclarir que si el 2015 no la va defensar va ser perquè van pactar-ho a canvi d’altres concessions, com la d’oferir a Sílvia Bonet ser membre suplent de la delegació andorrana a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa.

López acusa DA de premiar els consellers trànsfugues amb un càrrec

tracking