'CAS BPA'
El fiscal rebutja l'anul·lació del judici del 'cas Gao Ping' de BPA
Alfons Alberca rebat la defensa de Joan Pau Miquel i subratlla que es jutja la trama de blanqueig organitzat que existia a BPA
La primera jornada del judici que inicia les vistes orals per les causes vinculades a l'afer BPA ha servit perquè les defenses exposessin les qüestions prèvies on demanaven la nul·litat de la causa a la qual s'ha oposat el fiscal general, Alfons Alberca.
L'advocat de Joan Pau Miquel, Jesús Jiménez, ha defensat que aquest procediment ha de formar part del 'cas Gao Ping' que està en instrucció perquè es tracta dels mateixos delictes de blanqueig i en la qual Pallardó és l'acusat, mentre que en aquest cas figura com a testimoni. Alberca s'ha oposat a aquests arguments al·legant que el que es jutja en aquesta vista oral és l'existència d'una trama de blanqueig organitzat a BPA entre els gestors, i per això no hi és Pallardó, perquè no formava part de l'estructura de l'entitat, sinó que era part de la trama per blanquejar diners de l'empresari Gao Ping.
El fiscal també ha rebutjat la petició del lletrat Antoni Riestra, defensor de Santiago de Rosselló i de Luis César Jayme, que ha assenyalat que la l'actuació de la policia patriótica espanyola va provocar la nota del FinCEN i la posterior intervenció de BPA, que segons ell ha generat la causa que ara es jutja i, per tant, no hi hauria d'haver un procediment separat per aquest motiu. Alfons Alberca ha remarcat que la nota del FinCEN i la trama de polítiques de blanqueig de BPA.
El judici ha començat a les 10.34 hores d'aquest matí, mitja hora més tard del que estava previst, i s'ha prolongat durant sis hores. El principal acusat, Joan Pau Miquel ha rebut el suport abans de l'inici de la vista d'Higini Cierco, exaccionista majoritari de BPA, que no ha pogut entrar a la sala de Prada Casadet perquè està citat com a testimoni en aquest procediment. Cierco també ha mostrat el seu suport a Santiago de Rosselló, altre dels directius de l'entitat. A la vista no assisteixen dos dels 25 processats que tenen permís del Tribunal de Corts per no ser presents a la sala.
El judici de l’any, del segle o de la història. Tant se val. Mai hi ha hagut una vista oral d’aquesta magnitud. Vint-i-cinc processats s’enfronten a peticions d’un total de 151 anys de presó i multes de 902 milions d’euros. Sempre se l’ha qualificat amb el genèric cas BPA, però en realitat el cas BPA són tretze causes diferents, la majoria de les quals molt més transcendents (per les operatives que es feien i pel volum de diners blanquejats) que la que comença avui. La vista oral que s’inicia a Prada Casadet, i que el Tribunal de Corts preveu que s’allargui durant mesos, està centrada en l’anomenat cas Gao Ping i sobre si els 25 processats són culpables de blanqueig en permetre i/o ajudar que Rafael Pallardó, empresari valencià i testaferro del presumpte mafiós xinès establert a Espanya, Gao Ping, enviés a la Xina a través de BPA 67,4 milions. Els enviaments es feien a la família, especialment al pare, i socis de Gao Ping. Les peticions de pena del fiscal es basen en les acusacions de “blanqueig de diners en el seu tipus qualificat en ser comesos en grup organitzat, en establiment bancari i de forma habitual”.
La primera setmana del judici vindrà marcada per les qüestions prèvies que han plantejat les defenses. Les principals són instar la nul·litat del judici i per tant algunes defenses demanen que s’aturi la vista i que es torni el cas a la instrucció. Un dels punts importants per a aquesta petició és que ja existia una causa que s’estava instruint (causa Pallardó) sobre els enviaments de diners a la Xina i per tant no es podia obrir una causa nova, sinó en tot cas afegir nous imputats a la ja existent. Aquest argument apunta que s’està arribant a processar 25 persones per ajudar Pallardó a blanquejar, però en canvi el mateix empresari valencià (suposat principal autor del delicte) no està ni imputat, sinó només citat com a testimoni. La Batllia sosté que el cas Pallardó que s’instrueix des del 2014 és diferent en temps i fets al cas Gao Ping, i són causes diferents.
Un altre dels motius argüits per demanar la nul·litat es basa en el fet que diferents advocats defensors consideren que no es va donar prou temps per preparar les defenses i que s’ha actuat amb una celeritat inhabitual que ha portat que no puguin fer bé la seva feina. En concret es parla de 500 volums i 200.000 folis. La fiscalia sempre ha mantingut que ara gairebé farà tres anys que va començar la instrucció i que les defenses han tingut accés a tota la informació. Un altre punt destacat és la petició d’algunes defenses perquè el Govern sigui expulsat com a acusació particular. També rebutgen als actors civils (els socis minoritaris) que busquen una sentència condemnatòria que els permeti recuperar el valor de les seves accions o, en el cas d’alguns clients, de les preferents. Fins que les qüestions prèvies no es resolguin (en cas que no es concedeixi la nul·litat) no s’iniciarà la vista principal.
Els acusats es poden dividir en tres grups. L’alta direcció, amb Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló i Luis César Jayme, que són els principals acusats; els càrrecs intermedis que tenien responsabilitats en comitès de prevenció i de control. I el tercer grup, que inclou els gestors que van fer compensacions, encara que en aquest cas també n’hi ha de diferents graus. Totes les defenses demanen la lliure absolució en entendre que cap dels seus defensats ha comès cap dels delictes que se li imputen.
CALVENTE DIU QUE JA HO VA PAGAR
Antoni Calvente Gutiérrez és l’únic dels processats que no nega que hagi comès un delicte, sinó que considera que per les mateixes acusacions ja va ser “condemnat per una sentència anterior de la qual ja va haver de complir un any de presó ferma”. Calvente creu que ja va ser jutjat per les compensacions entre clients que li imputa el fiscal. El processat destaca que no hi ha “cap delicte nou” que “no s’hagi jutjat ja una primera vegada”. Amb aquesta argumentació, tot l’escrit previ de qualificació és de poc més d’un foli. El Tribunal haurà de dictaminar si el deixa fora del procés.