política
El PS decidirà avui si porta la gestió de la crisi del grup mixt a la justícia
El comitè executiu del partit avala presentar una demanda per la destitució de Pere López com a president de l’agrupació
El litigi per la situació del grup mixt pot acabar als tribunals. El comitè executiu del Partit Socialdemòcrata va avalar ahir la possibilitat de presentar una demanda a la Batllia contra la destitució de Pere López com a president de l’agrupació per part de Sindicatura, una decisió que acabaran de prendre avui. L’afer, que ha acabat amb un reglament aprovat per majoria que deixa la presidència en mans de Josep Pintat, ha provocat molt malestar al si del partit. La secretària d’Organització del PS, Susanna Vela, va afirmar ahir en roda de premsa que Vicenç Mateu es va excedir de les seves funcions perquè “cessar López no és una prerrogativa del síndic”. “És una mala pràctica que no li pertoca al síndic i per tant valorarem si presentem demanda”, va manifestar.
La dirigent socialdemòcrata va denunciar que “la solució finalment imposada” s’ha acordat “sense comptar amb el PS” i va dir que va en detriment de “la representativitat i la pluralitat” perquè l’acord s’ha pres per majoria dels consellers d’UL i CC, SDP i Bonet i no per unanimitat dels membres. “Apostàvem per una negociació. Els acords s’han de prendre amb la voluntat de tothom”, va reblar. “Hi ha una clara pèrdua de la qualitat democràtica i no es garanteixen els drets de les minories”, va lamentar, destacant que “se’ns relega a una situació d’invisibilitat al ser exclosos d’òrgans com la junta de presidents”. Per tot plegat, va concloure que “es vol anul·lar i silenciar la veu i el paper del PS” perquè és qui “ha fet la veritable oposició” al Govern.
Premiar el transfuguisme
Com ja va fer Pere López la setmana passada, Vela va denunciar que “al nostre país en lloc de castigar el transfuguisme es premia” i va instar a modificar la llei per penalitzar “aquest tipus d’accions poc ètiques”. Per altra banda, Vela va anunciar que presentarà una proposta de nou reglament del Consell General perquè es puguin crear grups parlamentaris a mitja legislatura i que puguin ser d’un mínim de tres consellers i no quatre com actualment.
Qui va sortir al pas de les afirmacions del PS va ser la subsíndica general, Mònica Bonell, que també en roda de premsa va assegurar que “el síndic i jo hem actuat amb la màxima neutralitat”. “El que hem fet és fer complir el reglament” i “s’ha fet tot el possible per intentar arribar a un acord com abans millor”, va refermar. Bonell va explicar que a la junta de presidents celebrada ahir al matí López, que hi va assistir perquè Pintat es va absentar, va fer constar el seu desacord tant amb el nou reglament del grup mixt com amb l’actuació de la Sindicatura, perquè segons ell no s’ha actuat imparcialment.
Bonell, a més, va afirmar que la situació s’ha desencallat gràcies a Sindicatura. “És evident que si no s’hagués fet tot el possible des de Sindicatura no sé si avui la junta de presidents s’hauria pogut reunir per habilitar la comissió de Finances”, va exposar. Bonell va apuntar que es partia d’una situació en què “tots hi surten perdent” i per tant “hi havia d’haver voluntat” i “no ha estat el cas”. “Hi ha hagut uns consellers més disposats que d’altres”, va indicar, perquè “si no el reglament s’hauria aprovat per unanimitat”.
Sobre la possibilitat que presentin recurs, va recalcar que “no hi ha hagut cap cessament”, sinó que a López només se li va comunicar que no se’l convocava a la junta de presidents perquè no es va notificar qui era el nou representant. En aquest sentit, va recordar que el nou reglament s’ha aprovat amb els vots de set dels deu membres “i per tant l’hem admès”. “Tenen el dret d’impugnar el reglament”, va dir, però va defensar que “les coses s’han fet respectant al màxim el reglament de la forma més curosa possible”.
La subsíndica també va informar dels canvis en les comissions i delegacions internacionals arran del nou escenari. Els torns d’intervenció, de deu i quinze minuts per grup parlamentari, en el cas del mixt quedarà repartit entre els membres. En les comissions legislatives, DA mantindrà quatre presidències i vicepresidències, el grup liberal en tindrà una i el grup mixt tres, i en el cas dels membres a cada comissió hi haurà quatre consellers demòcrates, guanya representació en alguns espais, tres del grup mixt i un de liberal a cada òrgan. En el cas de les delegacions internacionals al Consell d’Europa i de l’OSCE, s’ha convocat un ple per dijous per ratificar-les.
SDP VOL GRUPS DE DOS CONSELLERS
SDP aposta perquè es puguin formar grups parlamentaris amb dos consellers. Actualment el reglament del Consell fixa el mínim de parlamentaris en quatre i el PS proposa rebaixar-ho a tres. SDP va més enllà perquè “això eliminaria que a principi de legislatura hi hagués un grup mixt”, segons va afirmar ahir Joan Marc Miralles, secretari d’organització, que defensa que aquest grup sigui “una penalització” per als que abandonin el lloc originari. El partit aposta per una reforma “global” del reglament per evitar que hi hagi un grup mixt amb deu membres i perquè “totes les formacions es puguin expressar de manera proporcional als vots obtinguts”. Tot i així, el conseller Víctor Naudi va defensar el nou escenari com “la solució menys traumàtica” i “l’única via” per evitar que la situació s’allargués més.