sanitat
Esperes de 6 hores a Urgències pels casos més lleus
El director assistencial reconeix que falten metges al servei i que hi ha "estrès" en la plantilla
El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, ha comparegut avui per explicar la situació a Urgències i ha reconegut que falten facultatius i que això està provocant que el temps d'espera per als casos de menys complexitat estigui entre les quatre i les sis hores. Ha exposat que la falta de personal crea "estrès en la plantilla" perquè tot i que el nombre d'infermeres és el correcte per al servei el ritme de treball dels metges acaba afectant al servei.
Martínez Benazet ha assenyalat que ara estan cobertes 18 de les 28 places de facultatius que hi hauria d'haver i que s'incorparan a partir del febrer i fins al març nou metges i que s'ha creat un grup de treball amb representació de tots els professionals del servei per solucionar les deficiències actuals. A més, ha comentat les dificultats que hi ha per contractar metges perquè han de venir de fora i no tenen oportunitat d'exercir al sector privat ni de progressar professionalment. Per fer més atractiva la feina, el SAAS havia previst millores que encara no s'han implementat i entre les quals figura el reconeixement d'una categoria superior per als facultatius, que suposa un increment de la retribució que serà reconegut des de principi d'any.
El SAAS ha canviat també el sistema de guàrdies perquè els facultatius puguin escollir entre 12 o 24 hores, que és el període preferit per la majoria. L'altre canvi afecta els requisits per a la contractació. Fins ara s'exigia tenir titulació d'especialista i això complicava les incorporacions perquè a Espanya no existeix aquest títol. A partir d'ara es demana tenir cinc anys o més d'experiència en un centre de referència.
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ja té contractats nou metges que s’han d’incorporar al servei d’urgències. Actualment, comptant el personal de baixa, hi ha 18 facultatius i amb l’arribada de les noves incorporacions s’haurien de situar en 27, quan la plantilla que es preveu com a òptima seria de 28. Segons fonts properes al cas, el servei d’urgències ha patit una falta d’efectius derivada dels problemes per a les noves incorporacions. Andorra ha deixat de ser un destí d’un gran atractiu per a professionals estrangers. No hi ha una gran diferència de sous i això provoca una gran rotació que es complementa amb les dificultats en els tràmits per contractar nous facultatius. Les noves arribades comencen a partir del març (final dels tràmits) i la intenció del SAAS és que a l’estiu ja estigui la plantilla completa. Es creu que quan s’arribi a 28 efectius hi haurà marge per poder oferir millores en camps com la formació continuada o les activitats científiques.
El SAAS, segons fonts properes al cas, es troba que per incorporar un nou metge s’ha de fer tramitació d’immigració, d’homologació de títols, d’educació, de la CASS, del SAAS... En total, els tràmits s’allarguen un període d’entre tres i quatre mesos. Però, a més, significa que entre que es comencen i s’acaben passa tant de temps que hi ha metges que troben altres feines. L’exemple més clar és actualment, quan dels onze metges contractats finalment dos han trobat altres feines durant els tràmits i han renunciat a la plaça. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ja és conscient que s’estan fent esforços per reduir al màxim els tràmits per part de les diferents administracions, però tot i així continua sent un problema.
El SAAS també ha comunicat als metges, en una trobada que va tenir lloc ahir i que avui es farà amb les infermeres, que els obre la porta que escullin entre fer torns de 12 hores i de 24. Aquesta era una de les reclamacions dels facultatius, perquè es mostraven disconformes amb la decisió de l’anterior direcció de treure el torn de 24 hores. Respecte als problemes amb el cap del servei, Josep Gómez Jiménez, des de l’organisme públic, segons les mateixes fonts, es veu amb optimisme l’arribada d’un nou coordinador que se situï en un paper intermedi entre Gómez Jiménez i els facultatius i infermeres.
EL PS I BONET VOLEN EXPLICACIONS
La situació denunciada pels professionals d’urgències ha provocat les primeres reaccions de l’oposició. La consellera del PS Rosa Gili i la independent Sílvia Bonet van adreçar demandes d’informació al Govern per tal de conèixer els detalls de la problemàtica: des del nombre de metges que treballen i les jornades laborals que han de fer fins als que fan falta o els motius del dèficit de facultatius. Gili va manifestar que “no entenem que s’hagi po gut arribar fins aquí” i Bonet va assenyalar que un dels problemes és que s’afavoreix que el pacient vagi a urgències en detriment de la proximitat.