Petició de nul·litat del sumari per la sol·licitud d'una comissió rogatòria

La comissió rogatòria del 10 de març del 2015 seria contrària al conveni que ho regula

Petició de nul·litat del sumari per la sol·licitud d'una comissió rogatòriaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La lletrada Anna Solé, defensora de Sergi Fernández Genés i Amaya de Santiago, els gestors de Rafael Pallardó a BPA fins a l’esclat del cas Emperador, va demanar ahir la nul·litat del sumari en considerar que la principal prova incriminatòria de la causa ha de ser declarada nul·la. L’advocada es refereix a la informació que les autoritats judicials espanyoles van enviar a les andorranes en resposta a la comissió rogatòria internacional (CRI) que la fiscalia va remetre a l’estat veí del sud el dia que es va fer pública la nota de la FinCEN (10 de març del 2015) en demanda d’auxili judicial. La justícia espanyola va respondre a la CRI el matí següent enviant una còpia d’una part de l’agenda de Pallardó, una declaració de l’empresari valencià davant les autoritats del veí del sud i un vídeo en què apareix el gestor de BPA Mauricio Escribano amb el cunyat de Gao Ping.

Etiquetes:

Solé considera que la prova es va obtenir incomplint el conveni europeu d’assistència judicial en matèria penal i que aquest fet hauria de comportar la nul·litat de la comissió rogatòria. La lletrada va denunciar que s’havia vulnerat el dret a la defensa, ja que no estaria incorporat al sumari el primer dels tres faxos que es van enviar a Espanya demanant la CRI i va qüestionar que la mateixa es tramités per via d’urgència. Va recordar que l’agenda i el vídeo d’Escribano ja es coneixien a Andorra pel cas Emperador i respecte a la declaració de Pallardó va posar en dubte les condicions en què s’havia obtingut la prova. Va indicar que l’interès de la mateixa no estava motivat i que el testimoni no havia estat identificat i degudament citat. Es va preguntar per què les qüestions fetes no tenien res a veure amb la nota de la FinCEN.

També va criticar el fet que el 13 de març del 2015 Pallardó es presentés davant de la policia andorrana per fer una declaració voluntària. I que ho fes quan les autoritats judicials espanyoles li havien prohibit sortir d’aquest país per parlar d’unes compensacions que “ni li van ni li venen”. Que la declaració es fes a la policia i no en seu judicial també aniria en contra del conveni.

EL FISCAL REBUTJA "LES TEORIES 'CONSPIRATÒRIES'"

“A vegades les teories conspiratòries són fonamentades, però d’altres cauen pel seu propi pes.” És la resposta del fiscal general, Alfons Alberca, a l’afirmació de Solé en iniciar la defensa de la qüestió prèvia respecte que el 2014 la plaça financera d’Andorra i BPA eren objecte de pressions per part de les autoritats espanyoles per tal d’identificar comptes bancaris del dirigents polítics catalans independentistes. El fiscal va defensar que la comissió rogatòria del 10 de març del 2015 es va fer sota els paràmetres del conveni i va criticar la manera de fer de les defenses, que al seu parer estan “jugant a la confusió” perquè les “mitges veritats són les mitges mentides”. Alberca va indicar que la informació de la comissió rogatòria s’havia de demanar per saber què hi havia a Espanya, perquè “no era el mateix que hi havia a Andorra”, i va indicar que el resultat de la mateixa no és la primera prova incriminatòria que “és la nota de la FinCEN” ni tampoc “l’única de càrrec”. Va dir que entén que als acusats no els interessi que la col·laboració amb les autoritats estrangeres sigui ràpida i àgil”.

tracking