Cinca considera que l'evolució de la banca és clau per millorar el ràting

El ministre destaca que el sector financer s’enfronta a una gran transformació, a un augment dels costos i que és una peça vital en l’economia

Cinca considera que l'evolució de la banca és clau per millorar el ràting

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Standard and Poor’s va fer públic divendres que el ràting nacional es mantenia en BBB, però amb una perspectiva positiva. El ministre de Finances, Jordi Cinca, creu que l’evolució de la qualificació d’Andorra està molt vinculada a la del sector financer i a com s’adapti als canvis que s’estan produint. Cinca destaca que “si es valora en general l’economia nacional el nostre ràting hauria de ser superior, però l’avaluador està molt pendent de com es desenvolupa el sector financer després de l’adaptació a la fi del secret bancari, a l’intercanvi d’informació i a les noves reglamentacions bancàries que venen en l’àmbit internacional”. I va comentar que “el sector s’enfronta a una transformació molt gran i a un increment dels costos per tot el que ha d’implementar”.

Etiquetes:

El ministre es mostra esperançat que “en un any o com a molt dos s’hagi recuperat un dels esgraons del ràting que es van perdre arran de la crisi de BPA perquè crec que ens mereixem tenir una qualificació A”. Cal recordar que entre el març i el juny del 2015, amb l’esclat de la crisi de BPA, la qualificació nacional va caure de forma gairebé seguida en tres esgraons. Defensa que “una qualificació A reflectiria molt més la realitat de l’economia andorrana, però s’ha de ser conscient que no és tan fàcil recuperar els graus perduts”. La qualificació d’Standard and Poor’s “mostra com es considera superada la crisi de BPA i aquest és un element important perquè ens permet, si mantenim creixements del PIB per sobre del 2%, anar recuperant el que vam perdre”.

El responsable de finances va incidir que l’executiu té molt clares les recomanacions dels tres punts d’Standard and Poor’s que han de marcar les properes avaluacions: acord d’associació, Fons Monetari Internacional i millora de les estadístiques. Posa en relleu que cal tenir molt present que el qualificador considera que l’acord d’associació que es negocia amb la Unió Europea ha de ser “un element de consolidació i de millora de futur per a la situació d’Andorra”. Recalca que aquesta també és la línia del Govern, que aposta de forma decidida per aquest nou marc de relacions amb Brussel·les. Incideix que no s’ha de perdre de vista que Standard and Poor’s recomana que Andorra entri en el Fons Monetari Internacional. Aquesta acció, segons la companyia avaluadora, ha d’ajudar a l’homologació i reconeixement internacional. Cinca hi afegeix que “la pertinença al Fons Monetari Internacional també és una eina de protecció davant possibles esdeveniments futurs”. Amb relació a la millora de les estadístiques va puntualitzar que “no es tracta d’un tema menor perquè els avaluadors les necessiten per poder fixar bé la teva realitat”. En aquest sentit, va recordar que “això explica la nostra insistència a disposar d’una llei d’estadística”.

tracking