reforma del funcionariat

Els mestres votaran si faran vaga indefinida per la reforma

El sindicat de professors no descarta aturar les classes en protesta contra la reforma de la Funció Pública del Govern

Els mestres votaran si faran vaga indefinida per la reformaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els professors amenacen de fer una vaga general indefinida com a mesura de protesta contra la llei de la Funció Pública. El col·lectiu adoptarà finalment la decisió en l’assemblea de la plataforma sindical prevista per dimecres 31 de gener, que se celebrarà a la sala del comú d’Escaldes-Engordany i en què prendran part els diversos sindicats de la Funció Pública. Els mestres, que són el col·lectiu més important de l’administració, tenen clar que si duen a terme una mesura de protesta serà a través d’una aturada total, és a dir, sense l’obertura dels centres escolars, després de la decisió presa en l’assemblea general del sindicat de dimecres passat.

Un 98% dels 120 votants (el sindicat compta amb 550 treballadors) van optar per l’opció de fer vaga total sense impartir docència. També s’havia plantejat l’opció d’obrir les escoles però no impartir cap contingut, i l’altra era no fer cap aturada. Fonts sindicals expliquen que amb una aturada total, la manifestació pot tenir més repercussió, ja que en protestes anteriors havien optat per obrir els centres sense fer classes “i no va servir de res”. Alhora, recorden que la legislació no estipula la concreció de serveis mínims. “La llei només diu que tenim dret a manifestar-nos i a fer vaga”, expliquen les mateixes fonts, que alerten que el cent per cent dels centres del sistema andorrà poden estar tancats si la majoria dels docents secunden l’aturada.

Assessorament a l'exterior

L’associació diu que ha estat en contacte amb sindicats forans per ser assessorada a l’hora de dissenyar la vaga en cas que finalment s’acabi fent. A més, el sindicat lamenta que des del Govern no s’han posat en contacte amb ells i que només el grup parlamentari de DA s’ha adreçat a la plataforma “de manera infomal a través de diferents canals”, però que “en cap moment ha fet cap proposta de diàleg ni de negociació”. Reiteren que en cas que hi hagi aturada serà “acordada” entre tots els sindicats de la Funció Pública.

El sindicat de professors recorda que a tots els funcionaris els “afecta molt” el projecte de reforma de la Funció Pública. Denuncien que el nou text no garanteix que en cas de malaltia o d’accident l’administració els pugui recol·locar en un altre lloc amb el mateix sou. “Sortim perjudicats”, asseguren des del sindicat, que lamenta que amb la nova llei els nous contractats no seran “funcionaris”, sinó “personal de l’administració”. A efectes pràctics, consideren que els podria perjudicar perquè l’estabilitat laboral estarà condicionada en funció del partit polític que governi. “El funcionari és un treballador que no està a càrrec de qui governa”, manifesten des del sindicat de professors, tot i que lamenten que no se’ls hagi especificat des del Govern fins a quin punt poden sortir perjudicats amb el nou tipus de contractacions. Recorden que han demanat un informe a l’executiu per conèixer de primera mà quines en podrien ser les conseqüències però que no han rebut cap text. “La resposta de la ministra és que pràcticament quedarà tot igual”, diuen els consultats. Pel que fa a les vacances, demanen que siguin d’acord amb el calendari lectiu i rebutgen cenyir-se al que estipula la llei de la Funció Pública, que les fixa en 25 dies, fins que no s’aprovi una llei d’Educació. “A Educació sempre hem tingut les vacances d’acord amb el calendari escolar”, afirmen des del sindicat, i el calendari és “de setembre a setembre, amb vacances concretes i acordades entre els tres sistemes educatius”. D’altra banda, diuen que han fet un estudi per calcular les repercussions de passar dels triennis als quinquennis. Denuncien que una persona amb 40 anys de carrera a l’administració pot arribar a perdre 180.000 euros.

LES CLAUS

1 Assemblea

Els professors voten una aturada total

El sindicat de professors va decidir que finalment s’opta per fer vaga, aturarà totalment les classes i es tancaran els centres. Els docents ho van decidir en l’assemblea del sindicat de dijous passat, en què van votar 120 docents que formen part del col·lectiu.

2 Contactes

Converses amb da però no amb govern

El sindicat dels docents explica que membres del grup parlamentari de DA s’han posat en contacte amb ells de manera “informal”, però que en cap moment han rebut una proposta de diàleg ni de negociació. Tampoc han estat contactats per part del Govern.

3 Reunió

Una decisió amb la resta de funcionaris

L’assemblea de la plataforma sindical, on hi ha tots els treballadors de la Funció Pública, decidirà dijous si fa vaga i les condicions. També hi prendran part els sindicats dels treballadors de Govern i els comuns, tot i que els professors són el col·lectiu més important.

tracking