justícia
Recuperació dels diners d'unes preferents
Una entitat bancària haurà de tornar a dos clients 20.000 euros corresponents a les accions preferents que van adquirir després que el Tribunal de Constitucional (TC) no hagi admès a tramit el recurs d’empara que el banc va presentar contra les decisions que en primera i segona instància els obligaven a pagar. Els clients, que van adquirir les preferents l’any 2005, van presentar l’octubre del 2015 una demanda davant la secció civil del Tribunal de Batlles amb l’objectiu que es declarés nul el contracte de compravenda d’accions per absència de consentiment. La Batllia no va acceptar en un primer moment la demanda per prescripció de l’acció sol·licitada, però la sala civil del Superior va ordenar tornar a les actuacions per tal que el litigi fos resolt en el fons.
De nou a la Batllia, la sala civil va dictar el setembre del 2016 una nova sentència en què declarava que de les actuacions es desprenia que la informació a la qual van tenir accés els clients depenia únicament de les declaracions de la seva gestora bancària, i que “no s’havia acreditat que aquesta hagués acomplert la seva obligació d’assessorament i d’informació sobre els elements essencials que ineludiblement li corresponia fornir als seus clients”. La sentència, per tant, declarava l’anul·labilitat del contracte d’ordre de compra d’accions preferents per error en el consentiment. La Batllia ordenava la restitució recíproca de prestacions, incloent els interessos derivats de l’ordre de compra que cada part hagués percebut.
El banc, després que la sala civil del Superior desestimés el recurs que va presentar contra la sentència de la Batllia i el consegüent incident de nul·litat d’actuacions contra ell, en va interposar el juliol un d’empara davant del TC per vulneració del dret a la jurisdicció. No ha estat admès a tràmit perquè el TC recorda “que no és un tribunal de tercera instància ni un tribunal de cassació”, i que la sentència del Superior “està fonamentada en dret”.