Tribunal de Corts

Corts condemna Vila per exhibicionisme davant de menors

El Tribunal de Corts condemna l’ex-cònsol menor de la capital a dos anys i mig de reclusió per mostrar els genitals a noies

Corts condemna Vila per exhibicionisme davant de menors

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va condemnar ahir a dos anys i mig de presó condicional l’ex-cònsol menor del comú d’Andorra la Vella Josep Vila per dos delictes majors d’exhibicionisme davant de menors. Vila no haurà d’ingressar al centre penitenciari perquè la sentència està qualificada al fet de no assistir a llocs públics on hi pugui haver menors d’edat durant un període de quatre anys. Si ho incomplís, hauria de passar 30 mesos entre reixes. Els magistrats també van imposar a l’ex-cònsol menor del comú de la capital una multa de 2.000 euros i, a més, li prohibeixen acostar-se a les víctimes durant cinc anys. També haurà d’indemnitzar una de les noies amb 2.000 euros.

El tribunal considera provat que Vila va ensenyar els genitals a noies que en el moment dels fets eren menors d’edat. La sentència estipula que els espais públics als quals Vila no podrà accedir per evitar estar en contacte amb menors són escoles i parcs, però en el text no es delimita més enllà d’aquests dos indrets. Segons ha pogut saber el Diari, és probable que l’ex-cònsol menor d’Andorra la Vella presenti un recurs al Tribunal Superior, tot i que aquesta decisió encara no s’ha adoptat, a l’espera d’analitzar els arguments dels magistrats i el contingut de la sentència en primera instància.

En el judici, la fiscalia demanava per a Vila una pena de quatre anys de presó, part condicional, mentre que la defensa en demanava l’absolució perquè considerava que hi havia declaracions de les noies que eren contradictòries. El ministeri públic també exigia que es prohibís a Vila contactar amb les víctimes durant deu anys. L’origen dels fets es remunta al mes de setembre del 2013, quan l’ex-cònsol menor de la capital va ser denunciat per haver exhibit els seus genitals a dues noies que es trobaven assegudes en un banc d’Encamp. Una de les dues menors, que havia estat víctima d’un altre cas d’exhibicionisme uns anys abans, va marxar amb la seva amiga i va trucar a la policia per facilitar la matrícula de la motocicleta amb la qual s’havia desplaçat Vila a la parròquia i perquè el poguessin detenir. L’excònsol va ser detingut pels agents una estona més tard. Durant el judici, Vila va admetre haver-se desplaçat a Encamp per veure uns locals i va afirmar que s’havia aturat mentre es desplaçava per veure si havia rebut una trucada d’un familiar per un sopar, però va negar haver comès els fets dels quals se l’acusava. Durant el litigi, una psicòloga va considerar “creïble” el relat de la noia. D’altra banda, dos psicòlegs que també van intervenir van explicar que Vila no tenia cap patologia “psicològica” ni “psiquiàtrica” i un hi va afegir que no se li havia detectat un afany de fer-se notar davant de la societat pel càrrec públic que ostentava al comú d’Andorra la Vella.

EL PRIMER CAS, EL 2010

Després de la detenció i publicació dels fets als mitjans de comunicació, va arribar una segona denúncia per un cas similar, aquesta vegada de l’any 2010. El juny d’aquell any, dues noies que es trobaven en un carreró pròxim al Parc Central de la capital s’haurien creuat amb Vila, que també els hauria ensenyat els genitals. Durant el judici, una de les joves va justificar que no havien presentat càrrecs amb anterioritat perquè desconeixien la identitat de l’autor per fer la denúncia i que quan van identificar Vila en una festa de final de curs els pares no s’ho acabaven de creure. També van manifestar que no ho havien fet amb anterioritat per problemes familiars. Vila va al·legar que la mare de la denunciant dels fets ho hauria fet per venjança, ja que era treballadora del centre esportiu dels Serradells. L’excònsol va considerar que hauria pres decisions que no l’haurien beneficiat en l’àmbit personal. Josep Vila va ser cònsol menor d’Andorra la Vella entre els anys 2008 i 2011.

QUATRE ANYS DE PRESÓ PER ABUSAR D'UNA DONA DISCAPACITADA

El Tribunal de Corts va condemnar ahir a quatre anys de presó, dos dels quals ferms, un home per haver abusat sexualment d’una dona discapacitada mental. La part condicional està qualificada a no contactar amb la víctima durant quatre anys. A més, els magistrats condemnen l’agressor, resident de nacionalitat portuguesa, a pagar 3.000 euros per perjudici moral. Els fets es remunten al novembre del 2010, quan la dona, que havia coincidit amb l’acusat en una discoteca d’Andorra la Vella, va convidar l’home a dormir a casa seva després que aquest li ho demanés perquè estava massa borratxo per conduir. Un cop a casa de la víctima i després d’intentar vàries vegades abaixar-li les mitges, l’home la va penetrar per via vaginal. Els pèrits van declarar al judici que la dona té un retard mental lleu i que pateix un trastorn mental de dependència, que li provoca dificultats per prendre decisions fermes i la converteix en una persona manipulable.

D’altra banda, Corts també va condemnar a 18 mesos de presó condicional un home al qual ha considerat culpable d’un delicte de maltractaments en l’àmbit domèstic. El tribunal ha qualificat la no entrada a presó al fet que no es posi en contacte amb la víctima en un termini de sis anys. El fets van passar el 2013 quan la parella del processat (es van divorciar arran de l’agressió) va denunciar que l’home havia intentat ofegar-la amb un coixí després d’haver-se negat a mantenir relacions sexuals. A la vista celebrada el passat mes de novembre, el processat va admetre els fets, però va assegurar que en cap moment va intentar ofegar la dona i que l’únic que pretenia era fer-la callar perquè estava cridant. La fiscalia volia una pena de dos anys de presó condicional i la defensa, l’absolució del processat.

Corts condemna Vila per exhibicionisme davant de menors

Corts condemna Vila per exhibicionisme davant de menors

tracking