Sanitat
L'ex-director financer reclama a l'hospital uns 250.000 euros
Per a l’ex-director financer l’ens públic va fixar 80.000 euros de compensació, però no va signar
L’ex-director financer del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Quirze Font, ha presentat una demanda contra aquest organisme i reclama 250.000 euros per acomiadament improcedent. Font va ser destituït del SAAS el gener del 2017, després de tot un seguit de polèmiques sobre hipotètiques males pràctiques. L’afer va ser portat pel Govern a la fiscalia perquè s’investigués. Fonts properes al cas van indicar que les investigacions obertes per la policia per saber si Font i/o l’ex-director general del SAAS Lluís Burgués havien comès algun delicte econòmic no han donat cap fruit. Hi ha múltiples actuacions de l’ex-director financer sota sospita, però finalment sempre acabava tenint la signatura de la direcció avalant les operacions i per tant la responsabilitat final passava a un rang superior.
L’acomiadament de Font va ser polèmic el gener de l’any passat perquè diferents partits polítics i l’entorn de l’hospital va veure com un afront el fet que el SAAS decidís fer un acomiadament no causal i pagar-li a 80.000 euros. Llavors ja es van aixecar algunes veus per demanar que hi havia prou indicis en les actuacions de l’ex-director financer per fer un acomiadament causal i no pagar indemnització. El ministre Carles Álvarez Marfany va explicar que fins i tot s’havia encarregat un informe jurídic per determinar com es feia fora Font i els experts van estimar que no hi havia proves, només sospites, que justifiquessin l’acomiadament causal del llavors director financer. El titular de Salut va explicar que “no podia ser de cap altra manera” perquè l’informe jurídic que es va demanar va concloure “que no hi havia fonaments jurídics” per acomiadar el directiu sense indemnització, i “per això ha hagut de ser no causal”.
Josep Maria Piqué, el director general del SAAS que havia substituït Lluís Burgés, va exigir que es fes fora Font com a pas indispensable per poder recuperar un funcionament econòmic sense sospites de males praxis. La indemnització de Font es va xifrar en uns 80.000 euros en base que era l’equivalent conforme al sou de 7.000 euros mensuals que percebia. Com que li quedaven encara prop de tres anys de relació contractual se li han de pagar tres mesos de salari per cada any que manqui, és a dir, el corresponent a uns deu salaris on calia afegir d’altres conceptes per situar-se en una xifra final al voltant dels 80.000 euros. El llavors director financer va ser acomiadat amb l’acord d’abonar-li la indemnització, però Font no va arribar a signar la quitança del SAAS, va manifestar que no estava d’acord i va optar per la via judicial.
El cas es troba als tribunals amb la demanada contra el SAAS en entendre que no hi havia cap motiu per ser acomiadat, i que per tant se l’hauria d’indemnitzar amb una xifra equivalent a tot el contracte que encara li quedava. Com eren prop de tres anys a uns 85.000 euros anuals la xifra queda al voltant dels 250.000 euros. Font entén que té dret que se li paguin tots els emoluments futurs que va deixar de percebre. Cal recordar que Font, sobre qui ja se sabia en els cercles mèdics i governamentals que seria director econòmic del SAAS molt abans que el concurs ni tan sols estigués convocat, tenia un doble vincle amb el SAAS. D’una banda, a nivell contractual i de l’altra a nivell administratiu pel nomenament de càrrec de director financer del SAAS.
ACUSACIONS, ACOMIADAMENT I DEMANDA EN EL ‘CAS FONT’
1. Iniciativa del PS
Denúncia de la gestió econòmica al SAAS
El PS és el primer a alertar que la gestió econòmica del SAAS està farcida de presumptes irregularitats i demana que la justícia actuï. El Tribunal de Comptes revela múltiples casos sospitosos i tot apunta cap al director financer.
2. Indignació
PS i Liberals rebutgen la indemnització
Tant el Partit Socialdemòcrata com els liberals es mostren indignats que s’hagi indemnitzat Font “tot i les nombroses irregularitats que s’han detectat en la gestió econòmica del SAAS”. El PS culpa Govern d’actuar tard.
3. Acomiadament
L’hospital acaba fent fora font però pagant
Carles Álvarez Marfany assegura que s’ha d’indemnitzar Font amb uns 70.000 euros (eren uns 80.000) per marxar perquè l’informe jurídic estableix que no hi havia motius per a un acomiadament causal.
4. Acció judicial
Vol cobrar tots els salaris pendents
Quirze Font ha portat la seva reclamació a la Batllia perquè considera il·legal el seu acomiadament. Per aquest motiu reclama que se li paguin tots els salaris pendents dels gairebé tres (de cinc) anys que li quedaven de contracte.