Lluita conta el frau
La policia blinda la frontera del Pas contra el contraban
La policia blinda el punt fronterer amb França, també a la banda muntanyenca, per tal de frenar el tràfic il·lícit de tabac
La policia andorrana ha desplegat des de fa un parell de setmanes un dispositiu especial per blindar el Pas de la Casa contra el contraban de tabac. Unitats de torn rotatori amb equips d’entre deu i quinze agents s’han situat a la zona fronterera amb França i s’ocupen tant del vessant muntanyenc com de la part del poble que toca a la frontera. L’objectiu de la missió és, segons van informar fonts policials, enviar un missatge als contrabandistes respecte que Andorra està disposada a col·laborar al màxim per reduir o intentar eliminar aquesta pràctica.
El desplegament ha comportat alguna detenció, però sobretot han tingut lloc foragitaments. Cal explicar-ho. El dispositiu s’ha trobat especialment, tenint en compte també l’època de l’any en què ens trobem, amb contrabandistes de fardells. Passen per la muntanya amb el fardell a l’esquena. Cada cop que els contrabandistes es troben amb els controls policials –o són trobats– immediatament llencen la mercaderia i comença la persecució per la muntanya. En un dels casos, fins i tot, un dels contrabandistes va desorientar-se i va acabar caient al riu.
Un cop controlat el passador no se’l pot detenir en cas que ja hagi llençat la mercaderia. En no portar-la a sobre la policia l’únic que pot fer és foragitar-lo. I això significa expulsar-lo del país i enviar-lo a França. Fonts properes a la investigació van indicar que la immensa majoria dels contrabandistes són persones que han entrat des de França que compren el tabac i es fabriquen el fardell per passar-lo per la muntanya.
Condicions dures
Per als efectius policials desplegats per dur a terme aquesta tasca està sent molt dur tenint en compte que en les rondes nocturnes es pot arribar a estar molts graus sota zero. Les fonts policials consultades van indicar que no s’ha fixat cap data de finalització del desplegament. I afegeixen que operacions de controls ja se n’estaven fent, i la diferència ha arribat en el fet que és el primer cop que s’estableix un dispositiu específic. Fins i tot Toni Martí es va desplaçar al Pas de la Casa per mostrar el seu suport i encoratjar els agents.
Les mateixes fonts van comentar que és possible que l’informe del ministeri de l’Interior francès sobre el contraban a Andorra, que recull crítiques molt dures envers les autoritats andorranes, hagi estat el catalitzador del dispositiu. Però apunten que finalment és un pas més en la dinàmica de lluita contra el contraban que el Govern ha iniciat des de fa temps i recorden que s’han desenvolupat mesures legislatives amb aquesta finalitat, entre les quals situar el contraban com a delicte subjacent de blanqueig, que demostren el compromís. I neguen rotundament que la policia, ni la Batllia, hagin interferit en cap operació francesa.
SETMANES INTESES PER EXPLICAR A PARÍS LES MESURES
L’afer del tabac està al capdavant de l’agenda de relacions entre Andorra i França en aquests moments i ha motivat diferents viatges del cap de Govern per explicar a les autoritats gal·les els esforços que s’estan fent en la lluita contra el tràfic il·lícit de cigarretes després del polèmic informe del ministeri de l’Interior francès sobre el contraban. Trobades en què l’executiu gal també hauria tramès a Toni Martí quin és el seu posicionament respecte al període de 30 anys de transitorietat que es demana per al tabac en el marc de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. França condiciona el suport a la mesura que el diferencial de preus del producte vagi a la baixa i que el cost d’un paquet sigui com a mínim igual al del país més barat de la Unió abans de 30 anys, mesura que l’executiu rebutja. Dissabte, la primera secretària del PS, Susanna Vela, mostrava la preocupació per la situació però evitava pronunciar-se fins a no tenir la informació “oficial” de part del Govern.